kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Mobiiliturvallisuuden teoria ja käytäntö - viikko oppia Itävallasta
11.2.2015 13:00

Mobiiliturvallisuuden teoria ja käytäntö - viikko oppia Itävallasta

Dr. Sebastian Schrittwieser asiantuntijavaihdossa Lapin AMK Rantavitikan kampuksella Rovaniemellä 2-6.2.2015


Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat saivat vieraakseen Dr. Sebastian Schrittwieserin St. Pöltenin ammattikorkeakoulusta Itävallasta. Tapahtuma järjestettiin 2.-6.2. Rantavitikan kampuksella. Ensimmäisenä päivänä järjestettiin Mobiiliturvallisuuden ajankohtaisluento Borealis salissa, jonka jälkeen seuraavat kolme päivää opiskelijat tekivät erilaisia käytännöntehtäviä tieto- ja viestintätekniikan tiloissa omien laitteiden ja sovellusten avulla.

Dr. Schrittwieser kertoi vierailullaan opiskelijoille esimerkiksi mobiilisovellusten tietoturvasta ja korosti, kuinka haavoittuvaisia kansainvälisestikin suositut sovellukset ovat. Hyviä esimerkkejä kyseisistä sovelluksista on WhatsApp, Tinder, Snapchat ja Facebook messenger. Moni näitä ohjelmia käyttäessään ei tiedosta, kuinka helposti ne levittävät henkilökohtaisia tietoja internetin välityksellä, ja kuinka helposti tietoihin pääsee ulkopuolinen käsiksi.

Ensimmäisen vierailupäivän luennon kautta luotiin pohjaa tulevia tehtäviä varten. Dr. Schrittwieser esitteli kattavasti eri ohjelmien tietoturvaan liittyviä ongelmia. Seuraavat kolme päivää opiskelijat tekivät kokeiluja ja laboraatioita yhdessä Dr. Schrittwieser kanssa. Tehtävissä ei tutkittu kenenkään ulkopuolisen tietoliikennettä, vaan opiskelijat käyttivät tietoliikenteen analysointiin omia ohjelmiaan ja laitteitaan. Dr. Shcrittwieser esitteli myös tietoteknisen rikostutkinnan välineistöä, jolla esimerkiksi poliisiviranomaiset voivat analysoida yli 12 tuhannen erilaisen puhelinmallin datasisällöt tutkintansa yhteydessä. Viimeinen vierailupäivä käytettiin yhteistyön ja jatkohankkeiden suunnitteluun, sekä vierailuihin Lapin AMKin pLabissa ja ArcticPower laboratoriossa Napapiirillä.

"Pyrimme tekemään tästä tietoturvan viikosta vuosittaisen tapahtuman, ja syvennämme hyvää yhteistyötämme St. Pöltenin FHS kanssa. Tietoturvan viikko tarjoaa näköalapaikan mobiiliohjelmistojen tämänhetkiseen turvatilanteeseen, ja antaa opiskelijoillemme mahdollisuuden kokeilla omien sovellustensa turvaa. Samalla he oppivat tekemään sovelluksistaan kokonaisturvallisempia” toteaa tietoturvaviikon järjestelyistä vastannut lehtori Kenneth Karlsson.

"Kansainvälisten asioiden koordinaattorimme Hellevi Leppiaho on vuosien aikana luonut hyvät suhteet St. Pöltenin ammattikorkeakoulun kanssa, opiskelijoillamme ja opettajillamme on hieno mahdollisuus käydä Itävallassa vaihtojaksolla. Vaihtojaksot ovat aina positiivinen asia opiskelijan tai opettajan CV:ssä” Karlsson toteaa.Opettajavierailu 6.2.2015