kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Ministeri Anne-Mari Virolainen: ”Kemi-Tornion toimintamalli tulee jatkossa laajentumaan myös muille alueille Suomessa.”
7.3.2019 7:00

Ministeri Anne-Mari Virolainen: ”Kemi-Tornion toimintamalli tulee jatkossa laajentumaan myös muille alueille Suomessa.”

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen pitää osuvana Kemin juhlavuoden slogania ”The Arctic Biocapital”. Kierto- ja biotalous ovat olennainen osa tiistaina 150 vuotta täyttäneen kaupungin julkista kuvaa.


- Suomalaiset ovat monesti turhan vaatimattomia omasta osaamisestaan. Siksi on hienoa, että Kemi tuo rohkeasti esille omaa erikoisosaamistaan, ministeri Virolainen kehui keskiviikkona Kemissä järjestetyssä kansainvälisessä kiertotalousfoorumissa.

Anne-Mari Virolainen nosti Kemin esille edelläkävijänä kestävän kehityksen ja kiertotalouden kehittäjänä.

- Tämä alue antaa esimerkin muille. Kemi-Tornion toimintamalli tulee jatkossa laajentumaan myös muille alueille Suomessa.

Ministeri otti puheessaan odotetusti kantaa ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun puolesta. Hän nosti esille monia esimerkkejä saastuneista teollisuuskaupungeista ympäri maailmaa. Virolaisen mukaan suomalaisella ympäristöteknologian osaamisella on paljon annettavaa kansainvälisille teollisuuden toimijoille ja teollisuuskeskittymille.

- Pitkässä juoksussa olemme kaikki häviäjiä, jos emme toimi nyt, Virolainen korostaa.

Kemi-Tornion alueen teollisuuden parissa kehittynyt kiertotalousosaaminen on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta. Paikallisen osaamisen näkökulman toi vahvasti esille Kiertotalouskeskuksen johtaja Kari Poikela.

- Sitra, Kemin kaupunki, Digipolis ja Lapin AMK ovat Kemissä toimivan Kiertotalouskeskuksen avaintekijät. Olemme rakentaneet systemaattisesti verkostoamme seitsemän vuotta, ja tavoitteenamme on tuottaa työkaluja, joilla Kemi-Tornion toimintamalli voidaan monistaa muille alueille Suomessa ja myös kansainvälisesti. Tällä hetkellä teemme kehitystyötä Sitran ja yhdeksän suomalaisen ekoteollisuuspuiston kanssa toimintamallin viemiseksi seuraavaan vaiheeseen.

SITRAn johtava asiantuntija Nani Pajunen on Kari Poikelan kanssa samoilla linjoilla.

- Yhteinen hankkeemme on edennyt todella hienosti ekoteollisuuspuistojen verkoston kanssa. Muutaman viikon päästä tuomme tuloksiamme esille EU-tasolla Brysselissä.

Ammattikorkeakoulun rehtori Riitta Rissanen korosti yhdessä tekemistä ja jaetun vision merkitystä menestymisen ehtona. Hankittu kiertotalousosaaminen kannattaa jakaa mahdollisimman avoimesti myös muiden käyttöön.

Ammattikorkeakoulussa kiertotalousajattelu on jo levinnyt ja käytössä kaikilla osaamisaloilla, ja siihen kytkeytyviä TKI-hankkeita on käynnissä kymmeniä. Tekniikan ja luonnonvara-alojen koulutuksissa kiertotalous on jo sisällytetty opetussuunnitelmiin.

Kansainvälisen kiertotalousfoorumin kaukaisimmat vieraat tulivat Kiinasta. Osallistujien joukossa oli muun muassa Kiinan valtion hallinnoiman kiertotalousjärjestön (CACE) varapääjohtaja Zhao Kai. Yritysmaailmaa edustivat muun muassa Metsä Group, Outokumpu, Stora Enso ja Tapojärvi.
AM Virolainen.jpg