kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Miksi opiskelijavalinnat ammattikorkeakouluissa uudistuvat?
11.3.2020 11:08

Miksi opiskelijavalinnat ammattikorkeakouluissa uudistuvat?

Uudistuksen tarkoituksena on helpottaa ja nopeuttaa siirtymistä toisen asteen oppilaitoksista korkeakouluopintoihin.


Opiskelijavalinta on entistä hakijaystävällisempi ja yksinkertaisempi. Lisäksi siinä hyödynnetään entistä enemmän digitaalisuutta.

Valintatavat kevään toisessa yhteishaussa ovat uudistuksen myötä:

1. Todistusvalinta

2. AMK-valintakoe

Vuodesta 2020 alkaen todistusvalinta toimii pääväylänä ammattikorkeakouluihin. Todistusvalinta tehdään ylioppilastutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon perusteella. Kevään yhteishaussa otetaan käyttöön yhteiset todistusvalinnan pisteytysmallit.Todistusvalinnan pisteytysmallit ovat käytössä kaikissa ammattikorkeakouluissa ja kaikilla koulutusaloilla paitsi kulttuurialan koulutuksissa. Ammatillisen perustutkinnon todistusvalinnassa ovat mukana 1.8.2015 jälkeen valmistuneet. Ammattikorkeakoulujen tarkemmat prosentti- ja aloituspaikkamäärätiedot on koottu ammattikorkeakouluun.fi -sivustolle.

AMK-valintakoe on ammattikorkeakoulujen yhteinen omalla kannettavalla tietokoneella tehtävä digitaalinen valintakoe. Mikäli todistuksesta lasketut pisteet eivät riitä todistusvalinnassa valituksi tulemiseen tai hakijalla ei ole todistusvalinnassa huomioitavaa toisen asteen tutkintoa, hakijan täytyy osallistua AMK-valintakokeeseen ja voi tulla sitä kautta valituksi.

AMK-valintakokeeseen ilmoittaudutaan hakuaikana Opintopolku.fi -palvelussa yhteishaun hakulomakkeella ja hakulomakkeella tehty valintakoepaikan ja -ajan valinta toimii ilmoittautumisena. Ilmoittautuminen on sitova. AMK-valintakokeeseen ei lähetetä erillistä valintakoekutsua. Valintakokeessa arvioidaan valmiutta ammattikorkeakouluopintoihin. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista, eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai –tehtäviä. AMK-valintakokeessa mukana olevat hakukohteet on koottu tänne.

Yhteishaku suomenkielisiin AMK-koulutuksiin käynnistyy keskiviikkona 18.3. Yhteishaku avoinna 18.3. - 1.4. klo 15 osoitteessa www.opintopolku.fi. Lisätietoja haussa olevista koulutuksista verkkosivuillamme. 

Lisätietoja hakemisesta:
Hakijapalvelut

Bertta: puh. 0400 830 036, bertta.hakkarainen(at)lapinamk.fi

Outi: puh. 040 511 8659, outi.kokkonen(at)lapinamk.fiammattikorkeakouluun_logo_fin_pysty_sininen.jpg

Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintoja koskevat kaikkien ammattikorkeakoulujen yhteiset tiedot ja ohjeet on koottu Ammattikorkeakouluun.fi – sivustolle.Somekuva1.jpg

Uudistuksen tarkoituksena on helpottaa ja nopeuttaa siirtymistä toisen asteen oppilaitoksista eli lukiosta ja ammatillisesta oppilaitoksesta korkeakouluopintoihin.