24.4.2019 14:00
Metalli tottelee 3D-tulostajaa
Metallien 3D-tulostus on yleistynyt, koska yritykset ovat alkaneet sisäistää sen käyttömahdollisuuksia.
Osana Älypaja-koulutussarjaa järjestettiin Kemissä metallien 3D-tulostamisen koulutuspäivä paikalliselle konepaja- ja metalliteollisuuden, oppilaitosten ja suunnittelutoimistojen väelle.
Päivän sisällöllisestä annista vastasi LUT-yliopiston dosentti Heidi Piili, jolla on pitkä kokemus alalta. Päivän aikana edettiin metallien 3D-tulostuksen periaatteiden ja käyttömahdollisuuksien jälkeen tulostuslaitteistoihin ja edelleen materiaaleihin, kustannuksiin, suunnitteluun ja tuleviin trendeihin.
Metallien 3D-tulostus – virallisemmalta nimeltään lisäävä valmistus (AM, Additive Manufacturing) – on Piilin mukaan innovaationa jo yli 30 vuotta vanha. Sen käyttöön ottoa ja yleistymistä on hidastanut muun muassa standardoinnin puute.
Käytön yleistymistä ovat puolestaan lisänneet muun muassa jälkityöstöjen automaatioasteen nousu, materiaalivalikoimien laajentuminen, räätälöityjen tuotteiden ja piensarjatuotannon tarve.
Heidi Piilin mukaan myös ymmärrys siitä, mihin lisäävää valmistusta voi käyttää, on selvästi lisääntynyt.
- 3D-tulostus ei ole kaikkea perinteistä tuotantoa korvaava tekniikka, vaan perinteiset tuotantotavat ovat useimmissa tapauksissa ne järkevimmät edelleen, Heidi Piili tiivistää.
Hänen mukaansa vain noin kolme prosenttia varaosista soveltuu valmistettavaksi 3D-tulostustekniikalla. Se ei silti enää aikoihin ole ollut pelkkä prototyyppien valmistustapa, vaan sitä on voitu hyödyntää sarjatuotannoissa.
- Tekniikka antaa vapausasteita, mutta ihan mitä tahansa ei voi tehdä. Käyttöön vaikuttaa 130 eri parametria, mikä tekee suunnittelusta ”pirullista”, Heidi Piili kuvaa nykytilannetta.
Suomessa on tällä hetkellä neljä 3D-metallitulostuspalvelua myyvää yritystä ja 9 toimijaa, joilla on oma 3D-metallitulostin. Alan liikevaihto on vielä melko pientä. Metallien 3D-tulostus, lisäävä valmistus, tulee kuitenkin yleistymään. Alalle on syntynyt startup-yrityksiä ja tekniikkaa myös opetetaan, minkä myötä se tulee yhä useammalle uuden sukupolven insinöörille tutuksi.
Älypaja-hanke
Älypaja – Osaamisen ja koulutuksen kehittäminen –hankkeessa (ESR) kehitetään Lapin ammattikorkeakoulun konetekniikan uuden oppimis- ja TKI-ympäristön käyttöä opetuksessa. Kosmos-taloon Kemiin valmistuu ensi syksynä uudenlainen tuotantotekniikan Älypaja.
Älypajaa tulevat käyttämään kone-, sähkö- ja tietotekniikan insinööriopiskelijoiden ohella ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehittämisryhmät, alueella toimivat yritykset ja muut kumppanit ja asiakkaat. Älypaja integroi eri toimijat yhteen.