kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Meri-Lapilla hyvät edellytykset teollisuusmatkailun huippukohteeksi
6.2.2020 12:00

Meri-Lapilla hyvät edellytykset teollisuusmatkailun huippukohteeksi

Perämeren pohjukan teollinen historia on vakuuttava. Samalla se on myös osa matkailullisesti arvokkainta maakuntaa, Lappia. Teollisuusmatkailua kehitetään nyt Lapin AMKin johdolla.


Teollisuusmatkailun tuotteistamista on tehty seudulla jonkin verran jo viiden vuoden ajan, mutta nyt on syytä odottaa kehitysloikkaa, kun teemaa kehitetään strukturoidusti osana ammattikorkeakoulun matkailualan sekä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI).

Lapin matkailua halutaan kaiken kaikkiaan monipuolistaa. Teollisuusmatkailun näkökulman mukaan ottaminen matkailubisnekseen laajentaa Meri-Lapin alueen kokonaistaloutta ja tuo ennen kaikkea uutta sisältöä ympärivuotiseen matkailubrändiin. Onnistuminen edellyttää yritysten ja muiden toimijoiden verkostoitumista yli toimialojen.

Kehittämistyön mahdollistaa Lapin liiton EAKR-rahoittama Teollisuusmatkailun konseptointihanke. Hankkeen ensimmäinen kick-off-työpaja järjestettiin Kemin sisäsataman Sataman Krouwissa 5. päivänä helmikuuta.

Aika on kypsä

Työpajaan osallistui peräti 26 paikallista toimijaa. Matkailuyrittäjien lisäksi mukana oli muun muassa alueen historiallisista museoista, perinne- ja matkailuyhdistyksistä ja kehitysyhtiöistä.

Työpajassa määriteltiin alueen teollisuuden toimintaympäristöt, teollisuusosaamisen nykytila ja tulevaisuuden painopisteet sekä kartoitettiin teollisuusmatkailussa kehitettäviä teemoja. Teemojen ja kohteiden valinnassa halutaan painottaa alueen identiteettiä, historiaa, tarinoita ja alueen teollisuuden erikoisosaamista.

Työpajan fasilitoivat T:mi Oili Ruokamo sekä Nuotio Digital Oy.


Työpajan tulosten kanssa eteenpäin

Työpajan tuloksissa nousi esille useita teemoja, joista vahvimmin kulttuuriperintö, kiertotalous ja elintarviketeollisuus.

Työpajan fasilitoijat koostavat tuloksista raportin, jonka pohjalta hankkeen toimenpiteitä lähdetään viemään eteenpäin Lapin korkeakoulujen asiantuntijatyönä sekä uusilla työpajoilla valittujen teemojen eteenpäin jalostamiseksi.

Teollisuusmatkailun konseptointihanke

Teollisuusmatkailun konseptointihankkeessa tuotetaan Meri-Lapin alueelle teollisuusmatkailun konsepteja yhdessä alueen matkailuyritysten, teollisuuden ja sidosryhmien kanssa. Kehittämistyön tuloksena yritykset saavat työkaluja oman liiketoimintansa kehittämiseen.

Hankkeen päätoteuttaja on Lapin ammattikorkeakoulu yhteistyökumppaneinaan Lapin yliopisto ja Kemin kaupunki.

Hankebudjetti on 346 069 €, josta on Lapin liiton myöntämää EAKR-rahoitusta 276 853 €.

Lisätietoja: Mirva Tapaninen, Lapin ammattikorkeakoulu / Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti puh. +358 40 527 6270, mirva.tapaninen(ät)lapinamk.fi

logojaTyöpaja Sataman Krouwissa net.jpg

Ryhmätöiden tuoksinaa Sataman KrouwissaIMG_1257.JPG