kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Luonto auttaa nuoria elämän kipupisteissä
Uutiset
17.5.2023 9:00

Luonto auttaa nuoria elämän kipupisteissä

Rovaniemellä ja Vaasassa aletaan tukea luontoperustaisten menetelmien käyttöä nuorisotyössä.


Luontoa voidaan käyttää suunnitelmallisesti osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluita (hyte). Nuoret voivat esimerkiksi käydä hevostallilla, perustaa kasvimaan ja kasvattaa kasveja ja kukkia, rentoutua sisätiloissa kuunnellen videolta luonnonääniä tai käydä luontoretkellä metsässä tai meren rannalla. Luontoperustaiset palvelut, niiden menetelmät ja hyödyt voivat olla nuorisotyöntekijöille vieraita. Sen takia he tarvitsevat tukea voidakseen tarjota näitä hyödyllisiä palveluita nuorille asiakkailleen.

Rovaniemellä ja Vaasassa aletaan nyt tukea luontoperustaisten menetelmien käyttöä nuorisotyössä. Kaupunkien nuorisotyöt ovat mukana huhtikuussa 2023 käynnistyneessä Luonto osana nuorten hyte-palveluita -hankkeessa. Hankkeen toteuttavat Lapin ammattikorkeakoulu ja Vaasan yliopisto Sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahalla.
Kolmen vuoden aikana hankkeessa selvitetään, millaisia mahdollisuuksia paikallinen luonto tarjoavat nuorisotyöhön sekä millaisia digitaalisia keinoja voidaan hyödyntää.

- Olen innostunut hankkeen toteutumisesta, koska siinä nuorisotyöntekijät pääsevät kokeilemaan menetelmiä käytännössä nuorten kanssa, projektipäällikkö Leena Välimaa Lapin ammattikorkeakoulusta kertoo.

Parhaaksi koetuista menetelmistä ja toimintamalleista kootaan materiaalia hyödynnettäväksi valtakunnallisesti nuorisotyössä.
Hankkeen tavoitteena on juurruttaa luontomenetelmien käyttö osaksi nuorisotyön arkea. Tällöin niin nuorisotoimen työntekijät kuin nuoret itse voivat tutustua aiheeseen ja rohkaistua menetelmien käyttöön. Hankkeessa tarkastellaan myös sitä, miten tehokkaita luontoperustaiset menetelmät ovat, millaisia kustannuksia niistä aiheutuu ja miten niitä voitaisiin rahoittaa.

Lisätietoja

Hankesivu (lapinamk.fi)

Leena Välimaa, Lapin ammattikorkeakoulu
leena.valimaa(at)lapinamk.fi
Puh: 040 053 9680

Hankesivu (uwasa.fi)

Martta Ylilauri, Vaasan yliopiston InnoLab
martta.ylilauri(at)uwasa.fi
Puh: 029 449 8241

LuontoHYTE hankelogo.jpgMies meloo suppilaudalla koira kyydissään.

Kuva: Leena Välimaa