kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lumen 1/2016 on ilmestynyt
28.4.2016 8:00

Lumen 1/2016 on ilmestynyt

Lapin ammattikorkeakoulun verkkojulkaisu Lumen keskittyy vuoden ensimmäisessä numerossa luonnonvarojen älykkääseen käyttöön.


Lumen on verkkolehti, jossa julkaistaan ammattikorkeakoulun eri osaamisalueilta käsitteleviä artikkeleita ja muita kirjoituksia. Lehden tehtävänä on jakaa pohjoista tietoa ja levittää arktista osaamista. Se edistää omalta osaltaan AMKin tutkimus- ja kehittämistoiminnan tulosten avointa saavutettavuutta.

Nyt ilmestyneen numeron päätoimittaja on Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisalan TKI-päällikkö, TkT Seppo Saari ja kolumnistina vierailee maakuntajohtaja Mika Riipi.

Luonnonvarojen älykästä käyttöä käsitellään laajasti sekä teollisuuden ja tuotannon, luonnontuotealan että inhimillisen hyvinvoinnin näkökulmasta.

Seppo Saari kertoo pääkirjoituksessaan, että ammattikorkeakoulu tekee arktista tuotantoa tukevaa soveltavaa tutkimusta, jonka aihealueita ovat muun muassa käynnissäpito, materiaalitekniikka, mineralogia, energiatekniikka, rakennustekniikka ja metsätalous sekä ICT, Internet of Things, Industrial Internet ja Big Data.

Maakuntajohtaja Mika Riipin mukaan Lapissa on vielä hyödyntämättä monia puhtaisiin luonnonvaroihin perustuvia mahdollisuuksia, ja maakunnalla kaikki edellytykset kasvaa Euroopan mittakaavassa merkittäväksi, uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvan arktisen biotalousliiketoiminnan osaajamaakunnaksi.

Asiantuntija-artikkeleissa käsitellään muiden muassa uusiutuvan energian käyttöä, arktisen hitsauksen haasteita, lumi- ja jäärakentamista, kiertotaloutta, luonnontuote- ja uuselintarvikealaa sekä luonnon hyvinvointia edistäviä vaikutuksia.

Lehti on luettavissa osoitteessa www.lumenlehti.fi

Lumen-lehti ilmestyy kolme kertaa vuodessa ja kullekin numerolle on määritelty pääteema. Päätoimittajina toimivat lehden toimituskunnan jäsenet kukin vuorollaan. Lehden pääasiallinen kieli on suomi, mutta pääkirjoitus ja kolumni ovat aina saatavilla myös englanniksi.

Ilmestyneet numerot:
Numero 1/2015. Teemana Arktisuudesta elinvoimaa. Päätoimittaja rehtori Martti Lampela. Ilmestynyt 9.12.2015
Numero 1/2016. Teemana Luonnonvarojen älykkään käytön edistäminen. Päätoimittaja Seppo Saari. Ilmestynyt 28.4.2016

Tulevat numerot:
• 2/2016 ilmestyy syyskuussa. Teemana Turvallisuusosaaminen. Päätoimittaja Merja Koikkalainen
• 3/2016 ilmestyy joulukuussa. Teemana Etäisyyksien hallinta. Päätoimittaja Leena Viinamäki

Lehden toimitussihteerinä toimii tiedottaja ja julkaisukoordinaattori Heli Lohi, heli.lohi(ät)lapinamk.fi, 040 524 9836.lumen verkkolehti_logo neliö.jpg