kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lappilaisen arjen turvallisuuden tiekarttaa valmistellaan
31.3.2021 12:00

Lappilaisen arjen turvallisuuden tiekarttaa valmistellaan

Käytännönläheinen suunnitelma auttaa kehittämään Lapin arjen turvallisuutta ja suuntaamaan maakunnan kehittämisresursseja tehokkaasti.


Hankelogoja

Tiekartta laaditaan Arjen turvallisuuden tiekartta -hankkeessa monitoimijaisessa yhteistyössä, jota koordinoi Lapin ammattikorkeakoulu. Kevään mittaan niin kuntien työntekijät, viranomaiset, järjestötoimijat, asukkaat kuin yrityksetkin pääsevät kertomaan siitä, mitä heidän mielestään tulisi tehdä, jotta lappilaisten arki olisi mahdollisimman turvallista.

- Kehittämisresurssien tehokas kohdistaminen on tärkeää, jotta saamme rajallisilla resursseilla mahdollisimman paljon aikaan, emmekä esimerkiksi tee päällekkäistä työtä. Lisäksi on tärkeää tunnistaa ja tunnustaa eri tahojen tekemä työ, sanoo hankkeen projektipäällikkö Eija Raasakka. Lapin turvallisuusverkosto on jo pitkään edistänyt Lapin arjen turvallisuuden työtä maakunnassamme, ja hankkeemme osaltaan jatkaa tätä tärkeää työtä.

Arjen turvallisuus tarkoittaa kaikkea sitä, mikä arkemme sujuvuuteen ja turvallisuuteen vaikuttaa. Se sisältää liikkumisen, asumisen, kasvu- ja kouluympäristön turvallisuuden, ja vaikkapa verkkoturvallisuuden. Lisäksi sillä tarkoitetaan laajemmin hyvinvointiimme vaikuttavia tekijöitä, jotka ennaltaehkäisevät erilaisten riskien ja uhkien toteutumista.

Nykytilanteesta suuntaa tulevaisuuteen

Hankkeessa on kartoitettu, mitä Lapin arjen turvallisuuden eteen on maakunnassa jo tehty. Sitä varten on kerätty tietoa työtä ohjaavista strategioista, sitä toteuttavista toimijoista ja hankkeista, sekä tilastotietoa Lapin kuntien asukkaiden hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.

Kevään aikana tullaan järjestämään työpajoja, kyselyitä ja tapahtumia sen kartoittamiseksi, mitä lappilaisten arjen turvallisuuden parantamiseksi pitäisi jatkossa tehdä.

Tietoja analysoimalla laaditaan konkreettinen tiekartta siitä, mitä toimenpiteitä on syytä seuraavaksi toteuttaa, millä kokoonpanoilla toimitaan ja mitä kautta toimintaan voi saada resursseja. Arjen turvallisuuden tiekartta rakentaa polun suunnitelmista toimintaan.

Hankeinfo

Arjen turvallisuuden tiekartta – aktivoiva osallisuus syrjäytymisen ehkäisyssä -hanke on Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittama Euroopan sosiaalirahaston hanke. Hankkeen kokonaisbudjetti on 95 335 €, josta ESR- ja valtion rahoituksen osuus on 76 268 € (80%). Lapin AMK:n osuus on 19 067 € (20%).

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Eija Raasakka, eija.raasakka(a)lapinamk.fi, 0407098160

Hankkeen verkkosivutSateenvaro aurikoista taivasta vasten.