kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lappi on Suomen kansainvälisin maakunta myös bisneksessä
19.4.2016 14:00

Lappi on Suomen kansainvälisin maakunta myös bisneksessä

Työelämä tykkää Lapista valmistuneista tradenomeista. Opiskelijat vierittävät kehut opettajilleen ja näiden kyvylle luoda innostavia oppimisen tapoja.


Kansainvälisyys, yrittäjyys ja digitaalisuus eivät ole tyhjiä sanoja liiketalouden opiskelijoille Lapissa. Opetuksen vahvuuksia ovat käytännön tekeminen, monialaisuus ja vuorovaikutus työelämän kanssa.

Yrittäjyyteen otetaan tuntumaa heti ensimmäisen opiskeluvuoden aikana Napalaaksossa, joka on yritystoiminnan virtuaalinen oppimisympäristö.

Yrittäjä ratkoo ongelmia, kommunikoi ja pelaa tiimissä

Tradenomiopiskelijat Markus Hietanen ja Julius Vetämäjärvi kertovat, että ensimmäinen lukuvuosi on kulunut nopeasti kun asioita on saanut tehdä käytännössä.

- Napalaakson ansiosta olemme päässeet tutustumaan yrittäjyyteen käytännönläheisesti ja tekemään oikeita hommia. Olemme harjoitelleet yrittäjänä toimimista harjoitusyritysten avulla. Perustamisvaiheessa kävimme jopa pankissa oikeassa rahoitusneuvottelussa esittelemässä liiketoimintasuunnitelmaamme, Markus ja Julius kertaavat.

Napalaaksolaiset järjestivät talvella myös Yrittäjyys tutuksi -seminaarin Rovaniemellä, jolloin opiskelijat pääsivät tapaamaan kasvotusten yrittäjiä.

Opinnoissa haastetaan kehittämään myös ongelmanratkaisu- ja kommunikointitaitoja. Torniossa toista vuotta opiskelevat Linda Kauvosaari ja Jenni Regina kertovat, että kursseihin kuuluvat yritysvierailut ja yhteistyö paikallisten yritysten kanssa ovat opettaneet paljon ja mahdollistaneet kontaktien luomisen tulevaan työelämään.

- Opinnot ovat hyvin kehittäneet tulevaisuuden kannalta tärkeitä tiimityöskentelytaitoja ja mukavinta opinnoissa ovatkin olleet ryhmätyöt, kun töitä on saanut tehdä porukalla, Linda ja Jenni kertovat.

Digitaalisuus häivyttää välimatkoja

Liiketalouden opettajat eivät tyydy opettamaan vain tätä päivää, vaan pyrkivät antamaan opiskelijoille tulevaisuuden työkaluja.
AMKin yksi keskeinen strategiavalinta on etäisyyksien hallinta. Opiskelijoita valmennetaan virtuaalisilla oppimismuodoilla ja välineillä.

- Olemme järjestäneet opiskelijoillemme reaaliaikaista työskentelyä esimerkiksi ranskalaisen yliopiston opiskelijoiden kanssa virtuaalisesti videoyhteyden avulla, osaamisalajohtaja Leena Alalääkkölä valottaa.

Liiketalouden tradenomitutkinnon lisäksi Torniossa alkaa syksyllä 2016 aivan uusi IT-tradenomin koulutusohjelma, jossa keskitytään digitaaliseen liiketoimintaan ja tietojenkäsittelyyn.

Rohkeasti kohti ääretöntä - ja takaisin

Lapista valmistuneille tradenomeille on muodostunut koko Suomen laajuisesti hyvä maine, sillä heidät on huomattu vastuuntuntoisiksi ja eettisiksi ja koska he ymmärtävät ammatillisen roolinsa liike-elämässä.

Opiskelijat ovat puolestaan kokeneet Lapin varsin mieluisaksi paikaksi opiskella ja asua, sillä Lappi on Suomen kansainvälisin maakunta. Kolmen maan rajat ovat lähellä ja ne antavat paljon mahdollisuuksia, joita Lapin AMK pyrkii hyödyntämään parhaansa mukaan.

Opettajat innostavat ja kannustavat opiskelijoita lähtemään ulkomaille vaihtoon. Linda Kauvosaaren ja Jenni Reginan mukaan vaihtoon lähteminen on myös tehty opiskelijoille todella helpoksi.

- Meidän luokastamme opiskelijoista noin puolet ovat lähteneet ulkomaille vaihtoon tai työharjoitteluun, joka on myös ollut meillä suunnitelmissa, Linda ja Jenni täydentävät.

Osaamisalajohtaja Leena Alalääkkölän mukaan opiskelijoita halutaan valmistella kansainvälisyyteen jo opintojen aikana, sillä kansainvälisen bisneksen tiedostaminen ja hallitseminen esimerkiksi verkossa on nopea keino saavuttaa kilpailuetua työelämässä.

Linda ja Jenni kehuvat Torniota opiskelupaikkana sen pienuuden ansiosta. Pienessä koulussa kun tutustuu helposti myös muiden alojen opiskelijoihin ja opettajiin. Rovaniemellä opiskelevat Jani Timperi ja Miia Salminen pitävät myös Rovaniemeä erittäin opiskelijaystävällisenä kaupunkina, johon yliopisto ja turistit tuovat mukavasti kansainvälistä tunnelmaa.

Kaiken lisäksi Pohjoisessa asuntojen hinnat ovat kohtuulliset ja oppilaitokset ovat kävelymatkan päässä keskustasta.

Yhdessä mutta yksilöinä

Opiskelijoiden mukaan liiketalouden opinnot antavat hyvän pohjan tulevaisuudelle, sekä jatko-opintoihin että suoraan työelämään. Opittuja tietoja ja taitoja pääsee pian käyttämään ja kehittämään konkreettisesti työelämässä harjoittelujaksojen aikana.

- Lapin AMKin opettajat ovat mahdollistaneet hyvin henkilökohtaisten opintojen joustavan suunnittelun ja toteutuksen. Tämän ansiosta opiskelija voi edetä opinnoissaan haluamallaan tavalla, esimerkiksi nopeuttaa opintojaan, Jani ja Miia kertovat.

- - -
Lapin ammattikorkeakoulussa voi opiskella tradenomiksi sekä Rovaniemellä että Torniossa, sekä päivä- että monimuoto-opintoina. Rovaniemellä opiskelijalla on mahdollisuus suuntautua markkinointiin tai taloushallintoon, kun Torniossa suuntautumisvaihtoehtoina puolestaan ovat kansainvälinen markkinointi, johtaminen tai logistiikka. Lisäksi Torniossa alkaa ensi syksynä uusi tradenomikoulutus, jossa opiskellaan digiasiantuntijaksi tutkintonimikkeellä tradenomi (AMK), tietojenkäsittely.

Kuva: Miia SalminenNapalaaksolaiset.jpg

Ensimmäisen vuoden Napalaakso -yrittäjyysopintoihin kuuluva tiimiyritys Boreavis Oy parhaillaan työn touhussa. Markus Hietanen takana oikealla ja Julius Vetämäjärvi hänen vieressään kuudentena vasemmalta.