Lappi on mukana alueellisten kestävien ruokajärjestelmien rakentamisessa. Lapin hankkeessa selvitetään kala-, poro- ja osin riistatalouden sivu- ja jätevirtojen määrää sekä alueellista ja ajallista jakaumaa, jätteiden vaihtoehtoisia hyödyntämismahdollisuuksia ja biojätteen hyödyntämistä osana teollisia sivuvirtoja.
Lapin lisäksi kestävien ruokajärjestelmien rakentamisessa on mukana kolme muutakin aluetta; Keski-Suomi, Järvi-Saimaa ja Ahvenanmaa. Alueet panostavat nyt koko ruokaketjun kestävyyden lisäämiseen.
Sitran rahoittamaa Lapin osahankkeen "Biojätteestä raaka-aineeksi - kala- ja porotalous osaksi kiertotaloutta" vetää Lapin ammattikorkeakoulu ja partnereina ovat Digipois ja VTT. Hanke toteuttaa Lapissa osaltaan Arctic Smartness Excellence -hankkeen maaseutuklusterin ja viime keväänä julkaistun Lapin elintarvikeohjelman tavoitteita.
Hanke toteutetaan 1.11.2017-15.2.2019 välisenä aikana ja se kattaa koko Lapin - tarkemman tarkastelun alla ovat Kemi-Tornion alue ja Itä-Lappi. Hanke toimii yhteistyössä Kemiin perustetun kiertotalouskeskuksen kanssa.
Tiedusteluihin vastaa projektipäällikkö Petri Muje, Lapin ammattikorkeakoulu, Teollisuus ja luonnonvarat, petri.muje(ät)lapinamk.fi, p. 040 7686 502.
Lue SITRAn tiedote 2.11.2017.