kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ja Lapin AMK solmivat kumppanuussopimuksen
15.9.2021 17:00

Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ja Lapin AMK solmivat kumppanuussopimuksen

Kumppanuusyhteistyössä vahvistetaan vapaaehtoistoiminnan roolia sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa ja sosiaali- ja terveysalan uudistustyössä.


Vapaaehtoistoiminnalla ja sote-alan kolmannella sektorilla on monia keinoja osallistaa kansalaisia. Niillä voisi olla paljon nykyistä enemmän annettavaa esimerkiksi sote-uudistuksen paikallisiin tasa-arvotekijöihin, oikeudenmukaisuuden varmistamiseen ja syrjäytymisen ehkäiseminen. Järjestökenttä on laaja ja moninainen, ja se osallistaa ja ehkäisee syrjäytymistä itsessään. Mukaan tekemään ja osallistumaan pääsee ilman tulospaineita.

- Meillä Suomessa on aika paljon oppimista siinä, miten hyödyntää kolmannen sektorin ja vapaaehtoistyön osaamista yhteiseksi hyväksi. Olen iloinen, että olemme asian täällä Lapissa tunnistaneet, Lapin ammattikorkeakoulun rehtori-toimitusjohtaja Riitta Rissanen pohtii.

Kumppanuussopimuksessa on sovittu toimista, joilla lisätään yhdistystoiminnan vaikuttavuutta ja näkyvyyttä. Tämä tarkoittaa muun muassa järjestötyön roolin vahvistamista ja tietotoisuuden lisäämistä järjestöjen ja yhdistysten tarjoamista mahdollisuuksista. Jatkossa järjestöt voivat systemaattisemmin toimia sosionomiopiskelijoiden lisäksi myös terveysalan AMK-opiskelijoiden harjoittelupaikkoina.

Myös digitalisaatio ja etäpalvelut vapaaehtoistoiminnassa tulevat yhteiskehittämisen kohteiksi.

- Kumppanuussopimus on hieno virstanpylväs pitkään jatkuneessa yhteistyössä. Oppilaitosyhteistyö on järjestöille tärkeää, jotta kenttä tulee sekä teoriassa että käytännössä tutuksi jo opiskeluvaiheessa, kuvailee kumppanuussopimuksen merkitystä Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Ahtiainen.

Kumppanuuteen kuuluu asiantuntijuuden ja osaamisen jakaminen. Sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen edustajat tulevat vierailemaan ammattikorkeakoulun opintojaksoilla ja kampuksella ja toisaalta ammattikorkeakoulun opettajat voivat vierailla yhdistyksen toimipaikassa työelämäjaksoilla ja lyhyemmillä vierailuilla.

Kehittämisyhteistyön erityisenä painopisteenä tulevat olemaan järjestöjen digi- ja etäpalvelut ja toisaalta niiden kansalaisten osallisuuden varmistaminen, joilla ei ole digimahdollisuutta. AMK järjestää yhdistyskentälle digitalisaatioon liittyviä koulutuksia ja valmennusta ja tekee sote-uudistukseen liittyviä tutkimuksia ja selvityksiä, joita myös järjestökenttä voi hyödyntää.

Yhteistyötä koordinoivat vs. toiminnanjohtaja Sinikka Suorsa ja osaamispäällikkö Heidi Pyyny ammattikorkeakoulun Osallisuus ja toimintakyky -osaamisryhmästä. Yhteyshenkilöt laativat kumppanuussopimuksen liitteeksi toimintasuunnitelman, jossa kuvataan yhteistyön teemat ja toimenpiteet yksityiskohtaisesti. Sopimus on voimassa kolme vuotta, ja toimintasuunnitelma laaditaan ja tarkistetaan vuosittain.

Sopimuskumppaneiden logot vierekkäin.