kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lapin kehittämiseen jälleen viime vuonna miljoonien rahoituspotti
22.5.2017 8:00

Lapin kehittämiseen jälleen viime vuonna miljoonien rahoituspotti

Lapin AMK:ssa ei uinuta eikä aikailla: tutkimusta ja kehittämisresursseja suunnataan Lapin kannalta olennaiseen.


Lapin ammattikorkeakoulu on jälleen kärkikolmikossa ammattikorkeakoulujen tutkimus- ja kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) ulkoisessa rahoituksessa. Rahoittajat sijoittivat ammattikorkeakoulun vetämiin alueen kehittämishankkeisiin viime vuonna 5,4 miljoonaa euroa.

Suomessa on 26 ammattikorkeakoulua, jotka tekivät viime vuonna TKI-työtä yhteensä 143 miljoonan euron edestä. Keskimäärin toiminta rahoitettiin ulkopuolisella rahoituksella 60 prosenttisesti. Lapin AMKissa ulkopuolinen rahoitus kattoi 67 prosenttia menoista. Hanketoiminnan volyymi oli reilut 8 miljoonaa euroa, ja se työllisti Lapissa 106 henkilöä.

Lapin AMK on ollut kolmen parhaan ammattikorkeakoulun joukossa koko olemassa olonsa ajan. Viime vuonna edelle ajoivat vain Mikkelin ja Turun ammattikorkeakoulut. Kolmikko oli sama myös vuonna 2015.

- Ulkoisen rahoituksen mittari on ammattikorkeakouluille tärkeä kahdestakin syystä. Toisaalta se kertoo ympäristön ja rahoittajien luottamuksesta, toisaalta se - OKM:n määrittelemänä tulosmittarina - tietää lisäystä perusrahoitukseen, kertoo ammattikorkeakoulun kehittämispäällikkö Riitta Alajärvi-Kauppi.

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta on 98 prosenttisesti soveltavaa tutkimusta ja kehittämistyötä. Perustutkimukseen käytettiin viime vuonna vain kaksi prosenttia resursseista. Tohtorin tutkinto on vain 17 prosentilla TKI-väestä.

Monipuolista yhteistyötä työ- ja elinkeinoelämän kanssa ja muutoksiin sopeutuvaa toimintakulttuuria pidetään erityisesti ammattikorkeakoulujen vahvuutena. Ne tukevat nimenomaan omien alueidensa palveluja ja elinkeinoelämää.

- Yhteistyön tekemistä edistää se, että henkilöstöllä on usein valmiit ja luottamukseen perustuvat ammatilliset verkostot elinkeinoelämässä ennen uraa ammattikorkeakoulussa, kuvailee Riitta Alajärvi-Kauppi Lapin ammattikorkeakoulun vahvuuksia.

Hänen mukaansa rahoittajien luottamusta lisää myös se, että AMK on osoittanut taitonsa suunnata toimintaa nopeasti uudelleen sinne missä kehittämistyötä tarvitaan.

Tällä hetkellä Lapin ammattikorkeakoululla on käynnissä 107 TKI-hanketta, joista 17 on kansainvälisiä. Tutkimus- ja kehittämistyötä tehdään kaikissa kolmessa kampuskaupungissa: Kemissä, Rovaniemellä ja Torniossa.


Lisätietoja

- Kehittämispäällikkö Riitta Alajärvi-Kauppi, riitta.alajarvi-kauppisähköposti.jpg.fi, p. 040 596 9334

- TKI-hankkeet Lapin ammattikorkeakoulussa: http://www.lapinamk.fi/fi/Tyoelamalle/Tutkimus-ja-kehitys/Lapin-AMKin-hankkeet

- Liitetiedosto: Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminnan tilastolukuja 2012-2016, Arene ry.

- Kehittämishankkeiden tuloksista laaditaan usein julkaisu. Myös Lumen-verkkolehti ja Pohjoisen tekijät -asiantuntijablogi toimivat TKI-hankkeiden tulosten levittämiskeinona.

Aiheesta aiemmin

Ministeri Grahn-Laasonen kehui ammattikorkeakoulujen edelläkävijyyttä, Arene ry 17.5.2017

Nobelisti Holmström kehuu nyt ammattikorkeakouluja: ”Paljon enemmän amerikkalaisuutta”, Uusi Suomi 29.3.2017

Tosielämää palveleva tutkimus- ja kehittämistyö tekee Lapin AMKista ykkösen, Lapin AMKin uutinen 22.9.2015

Tiedostotgolfpallonet2.jpg