kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maaseutuyrityksiä etsitään kiertotalouden yhteistyöhön
4.4.2016 11:37

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maaseutuyrityksiä etsitään kiertotalouden yhteistyöhön

Oulun ja Lapin ammattikorkeakoulujen yhteinen Myssy – Maaseudun yrityssymbioosit -hanke etsii kiertotaloudesta kiinnostuneita maaseutuyrityksiä ja -yritysryhmiä Lapista ja Pohjois-Pohjanmaalta.


Tarkoituksena on luoda yritysten välille yhteistyötä, joka tuo helpotusta ja hyötyä yritysten toimintaan ja kannattavuuteen. Hanke auttaa löytämään yrityssymbiooseja sekä kehittämään kiertotaloutta.

Kiertotalous on talouden malli, jossa materiaalit kiertävät, ja tuotteille ja tuotannon sivuvirroille luodaan lisäarvoa palveluilla ja älykkyydellä tai uudistamalla ja etsimällä niille muita käyttötarkoituksia.

Energiatehokkuuden ja materiaalien kierrätyksen kehittäminen on asetettu vahvaksi painopisteeksi muun muassa Pohjois-Suomen biotalouden kehittämisstrategioissa ja maakuntaohjelmissa. Maaseudun yrityssymbioosien kehittäminen toteuttaa osaltaan alueen strategioita sekä parantaa energiatehokkuutta ja materiaalien kierrätystä maaseudun toimijoiden keskuudessa.

Kiertotaloudessa on Sitran arvion mukaan 1,5–2,5 miljardin euron potentiaali. Kysymys on myös työpaikoista ja materiaalien riittävyydestä.

Myssy-hankkeessa kuvataan yritysten yhteistyötä kiertotalouden näkökulmasta. Mallien avulla yritykset saavat esimerkkejä kiertotalouden symbioosien toteuttamisesta sekä työkaluja oman toimintansa kehittämiseen ja kiertotalouden edistämiseen. Hankkeen toteuttavat Oulun ammattikorkeakoulu ja Lapin ammattikorkeakoulu yhdessä Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maaseutuyritysten kanssa. Hankkeen rahoittajina ovat Euroopan maaseudun kehittämisrahasto, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ELY-keskukset sekä hankkeen toteuttajat. Hanke toimii ajalla
10.12.2015–30.9.2017.

Myssy-hanke on mukana Biotaloutta Oulun seudun kylille -tilaisuuksissa Muhoksella 6.4. ja Oulussa 7.4.

Lisätietoja:
projektikoordinaattori Ritva Imppola, Oamk, ritva.imppola(ät)oamk.fi, 050 572 2404
projektipäällikkö Sanna Vinblad, Lapin AMK, sanna.vinblad(ät)lapinamk.fi, 040 701 2238

oamk.fi/myssy
Maaseutukylien biotalous Muhoksella ja Oulussamaaseutu pelto net.jpg