kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lapin ammattikorkeakoululle aurinkosähköjärjestelmä
20.12.2018 7:00

Lapin ammattikorkeakoululle aurinkosähköjärjestelmä

AMKin uusiintuvan energian laboratorio Rovaniemellä sai alkutalvesta käyttöönsä Neven aurinkosähköjärjestelmän.


Järjestelmään kuuluu 40 suomalaisen Naps Solar Systems Oy:n toimittamaa aurinkopaneelia sekä kaksi sähkövarastoa eri valmistajilta. Akkuihin voidaan ladata varausta joko paneeleista tai suoraan verkosta.

- Järjestelmä täydentää uusiutuvan energian laboratoriotamme, joka on tehty tutkimus- ja koulutuskäyttöä varten, kertoo projekti-insinööri Juha Autioniemi Lapin ammattikorkeakoululta.

Laboratoriossa on entuudestaan muun muassa vetyvarasto ja polttokennot, tuulivoimala, aurinkokeräimet ja erilaisia lämpöpumppuja. Lisäksi tiloissa on polttokattila, jossa voidaan polttaa monenlaista pelletöitävää materiaalia, vaikkapa oppilaitoksen ravintolasta tulevaa käytettyä kahvinpurua. Aurinkovoimala ja sähkövarastot olivat luonnollinen lisä tähän ympäristöön, jossa opiskelijoille voidaan havainnollistaa vaihtoehtoisen energian hyödyntämistä.

Järjestelmän huipputeho tuotannossa on 11 kWp ja akkujen kapasiteetit 12 kWh sekä 16 kWh. Asennustyöt teki lappilainen Ellappi Oy.

Järjestelmä hankittiin ammattikorkeakoululle tarjouskilpailun jälkeen osana EU-rahoitteista Älykkään elinympäristön teknologiat - Investments -hanketta, jossa Lapin AMK uudistaa ICT- ja rakennuslaboratorioitaan.

Lapin AMKin TEQU-palvelukonseptia johtavan Matti Vatasen mukaan yhteistyötä NEVE:n kanssa jatketaan ja tavoitteena on kehittää ratkaisuja ja sovelluksia virtuaalivoimalan käytännön testaamisen ja tutkimisen ympärille. Samalla energiavarasto toimii oivana oppimisympäristönä talo- ja energiatekniikan opiskelijoille.

- Lähivuosina aurinkosähkön ja sähkövarastojen uskotaan yleistyvän myös Lapissa, ja tulevaisuudessa sähköautojen akut toimivat merkittävänä osana hajautettua valtakunnallista energiavarastoa, ennakoi Matti Vatanen.


logoja

TEQU

TEQU on uusi Lapin AMKin palvelukonsepti, joka lupaa ratkaista asiakkaidensa teknologiaongelmat kuukaudessa. Tyytyväisiä asiakkaita on syntynyt lyhyessä ajassa jo toistakymmentä. TEQUn tavoitteena on luoda Lappiin fiksu elinympäristö ja tuottaa lappilaisille yrityksille tutkimus- ja kehitystoiminnalla kilpailuetua tulevaisuuden teknologiosta.Sonnen.jpg