kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lapin AMKissa kehitetylle eSled-sähkökelkalle erityiskunniamaininta valtakunnallisessa innovaatiokilpailussa
20.5.2015 8:00

Lapin AMKissa kehitetylle eSled-sähkökelkalle erityiskunniamaininta valtakunnallisessa innovaatiokilpailussa

Tampereella järjestetyillä ammattikorkeakoulupäivillä palkittiin 19.5. ammattikorkeakoulujen parhaat tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokäytänteet vuonna 2014.


Viidettä kertaa järjestetyssä Kärjet-kilpailussa palkitaan vuosittain merkittävimmät työelämää hyödyntävät hankkeet.

Kilpailuun osallistui 37 hanketta eri ammattikorkeakouluista. Kilpailussa oli kolme sarjaa: sarja 1, Soveltava tutkimustieto ja innovaatiot; sarja 2, Kansainvälinen TKI-toiminta; sarja 3, Työ- ja elinkeinoelämän kehittäminen ja uudistaminen.

Erityiskunniamaininnat annettiin kolmelle hankkeelle, jotka ovat saaneet maailman luokan tunnustusta. Lapin AMKin Arctic Power -tutkimusryhmän kehittämä eSled ehti kevättalvella voittaa Houghtonissa Yhdysvalloissa järjestetyn Clean Snowmobile Challenge 2015 -kisan Zero Emission -luokan. Kilpailuun osallistui Lapin AMKin lisäksi 20 yliopistojoukkuetta Yhdysvalloista ja Kanadasta. Arctic Powerin tiimi oli kilpailuhistorian ensimmäinen Pohjois-Amerikan ulkopuolinen osallistuja.

Kärjet-kilpailun ensimmäisen sarjan voitti Metropolia ammattikorkeakoulun Biofore-konseptiauto, jossa on hyödynnetty laajasti biopohjaisia materiaaleja. Biofore-konseptiauton voitto ilahduttaa myös Lapin AMKissa, jonka Arctic Steel & Mining -tutkimusryhmä toi autokonseptiin tarvittua teräsosaamista. Auton teräsrakenteita on suunnittelu ja myös valmistettu Meri-Lapissa.

Kansainvälisen TKI-toiminnan sarjan voitti Seinäjoen ammattikorkeakoulu perusterveydenhuollon organisaatioiden vetovoimaisuutta ja henkilöstön pysyvyyttä edistänyt Primcare-hanke. Työ- ja elinkeinoelämän kehittäminen ja uudistaminen -sarjan voitti puolestaan Oulun ammattikorkeakoulun Oulu Game Lab -hanke, jossa on luotu pelien kehittämisen oppimisympäristö.

Muut erityiskunniamaininnat annettiin Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Suomi nousuun myynnillä -hankkeelle, joka on saanut myyntikulttuurin kehittämispalvelustaan Suomen laatuinnovaatio 2014 –tunnustuksen ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulun Midnight Sun -hankkeessa kehitetylle aurinkoenergialla kulkevalle kilpaveneelle, joka on voittanut Solar1 Monte Carlo Cupin parhaan opiskelijajoukkueen palkinnon.

Tunnustukset Tampereella jakoi ammattikorkeakoulujen tutkimusjohdon verkosto yhdessä ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen kanssa.

Lisätietoja

eSled-sähkökelkasta

Biofore-konseptiautosta

Kärjet 2015 kilpailustaeseld.jpg