kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lapin AMKin liiketalouden opiskelijat mukana Ounasvaaran peruskoulun yrittäjyyskasvatuksen MOK –viikolla
3.4.2018 8:57

Lapin AMKin liiketalouden opiskelijat mukana Ounasvaaran peruskoulun yrittäjyyskasvatuksen MOK –viikolla

Alakouluikäiset saivat tuekseen Lapin AMKin opiskelijat, joilta löytyi neuvoja oman yrityksen suunnitteluun.


Liiketalouden 2. vuoden opiskelijat ja markkinoinnin lehtori Outi Kivirinta olivat auttamassa 1.— 6. -luokkia yrittäjyyskasvatuksen MOK –viikolla Ounasvaaran peruskoululla. Alakoululaisten MOK-viikko (MOK = Monialaiset Oppimiskokonaisuudet) järjestettiin 19.3.-23.3. Viikon tarkoituksena oli oppia yrittäjyyteen liittyviä taitoja, sekä tuoda yrittäjyyttä esiin mielekkäällä tavalla. MOK-viikoilla yrittäjyys näyttäytyy oppilaille myös varteenotettavana vaihtoehtona työllistää itsensä tulevaisuudessa. Oppilaat työstivät yhdessä liikeideoitaan sekä pääsivät kokeilemaan, millaisia työtehtäviä yrittäjän arkeen kuuluu.

Alakoulun oppilaat kehittivät ideoita erinäisille toimialoille. Liikeideoita kehitettiin muun muassa viihdealalle, elämys- ja ravintolapalveluihin. Oppilaat tiivistivät liikeideansa sekä suunnittelivat nimet ja logot yrityksilleen. MOK-viikolla harjoiteltiin myös hissipuheita sekä tehtiin mainosvideoita ja julisteita.

- Mukana olosta jäi todella positiivinen kokemus. Oli yhtä aikaa haastavaa ja helppoa ohjata nuoria oppilaita yrittäjyyteen liittyvissä asioissa, sillä nuorimpien kanssa ei voitu soveltaa kovin monimutkaisia yritystoimintaan liittyviä käsitteitä. Samaan aikaan täytyi osata tehdä ohjaamisesta nuorille oppilaille kiinnostavaa ja luoda yrityksen tekemisestä sille ikäluokalle helppoa ja mielekästä leikkimielisellä tavalla, kertoo Nina Valjus, Lapin AMKin opiskelija.


Kuvassa oppilaat tekemässä mainoksia, joissa yrityksen nimi ja slogan.


Oppilaille järjestettiin paljon toimintaa, jaettiin ideoita, kannustetiin yhdessä tekemiseen ja harjoiteltiin tiimityöskentelytaitoja. MOK –viikon tarkoitus oli antaa nuorille oppilaille visiota siitä, mitä yrittäjyys on ja mitä kaikkea yrityksen perustamiseen liittyy.

- Oppilaat ovat tykänneet todella paljon ja ovat olleet selkeästi innoissaan ja motivoituneita. Oppilaista on tullut myös ihan uusia puolia esille, kun nämä yritysideat ovat heidän itse kehittelemiään. Erityisen loistava oli yhden ryhmän Vesiputous –viihdeohjelma, joka perustui TV:ssäkin pyörineeseen Putous –sketsisarjaan, iloitsee Ounasvaaran Peruskoulun opettaja Pirjo Hinkkanen.


Koululta pystyi bongaamaan vastaavia kuvia seiniltä.


Oppilaat olivat myös toteuttaneet liikkuvia mainoskylttejä, joiden avulla mainostettiin omia yrityksiä. Kaikilla oli mahdollisuus ostaa ylläolevasta yrityksestä muffineja.

- Lähdimme tänne ilman ennakkoluuloja ja hyppäsimme opettajien ja oppilaiden mukaan yrittäjyyskasvatuksen toteutukseen ohjaamaan oppilaita yrityksen perustamistoimista lähtien. Tarkastelimme heidän kanssaan myös esimerkiksi markkinointia ja talouden tunnuslukuja. Mielestäni MOK- viikot olivat erittäin mielenkiintoisia ja on hienoa, kun oppilaille annetaan mahdollisuus jo näin nuoresta asti tutustua yritysmaailmaan. Olisin itsellenikin toivonut samaa peruskoulussa, kertoo Jari Ojakangas, Lapin AMKin opiskelija.