kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lapin AMKin ja REDUn tutkimukselle kunniamaininta Ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivillä
15.11.2022 20:00

Lapin AMKin ja REDUn tutkimukselle kunniamaininta Ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivillä

DUKE-hankkeessa on tuotettu useita uusiutuvia energianlähteitä esitteleviä digitaalisia kaksosia peli- ja VR-teknologiaa hyödyntäen.


Ammatillisen koulutuksen tutkimusseura Ottu ry palkitsi kunniamaininnalla Lapin ammattikorkeakoulun ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDUn yhteisen tutkimuksen. Kunniamaininta jaettiin Juho Posion ja Petteri Maljamäen esityksestä ”Alustavia oppimistuloksia digitaalisen kaksosen käytöstä talotekniikan opetuskokeilussa” AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivillä Rovaniemellä 10.11.2022. Tutkimusta olivat olleet kirjoittamassa Posion ja Maljamäen lisäksi Ari Kumpula, Marko Haavikko ja Heli Väätäjä.

Kunniamaininnan myöntämisen kriteereinä olivat mm. ”ammatillisen tai AMK-koulutukseen kytkeytyvän opetuksen kehittämistyön tausta ja tarve” sekä ”kuvaus tehdystä opetuksen kehittämistyöstä ja sen tavoitteista”. Kunniamaininta jaettiin kahdelle tutkimukselle.

Tutkimus perustuu VR-ympäristössä toimivalla lämpöpumpun digitaalisella kaksosella tehtyihin käyttäjätutkimuksiin, jotka tehtiin DUKE-hankkeessa Lapin AMKin Frostbit-ohjelmistolaboratoriossa. REDUn talotekniikan opiskelijat osallistuivat käyttäjätutkimuksen toteutukseen. Käyttäjätutkimuksessa kartoitettiin käyttäjäkokemusta ja oppimistuloksia digitaalista kaksosta hyödyntävässä oppimisympäristössä.

Digitaalinen kaksonen on todellisesta laitteesta, järjestelmästä tai muusta kohteesta tehty virtuaalinen versio. Sillä visualisoidaan havainnollisesti oikean kohteen toimintaa ja siihen liittyvää informaatiota, joka kerätään verkon kautta erilaisilla laitteisiin liitettävillä sensoreilla.

Lisätietoja DUKE-hankkeesta


Duke hanke uutiskuva.png

Kuva: Juho PosioDuke hanke palkinto.jpg

Heli Väätäjä, Juho Posio ja Petteri Maljamäki vastaanottivat kunniamaininnan. Kuva: Marko Junttila