kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lapin AMKin hakijamäärä nousi hurjasti
2.4.2020 14:00

Lapin AMKin hakijamäärä nousi hurjasti

Lapin ammattikorkeakoulun hakijamäärä kasvoi ennätykselliset 34 prosenttia viime vuodesta. Erityisesti monimuotoiset opiskelutavat ja YAMK- tutkinnot olivat suosittuja.


Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 1.4. Ensisijaisia hakijoita Lapin AMKiin oli lähes 600 enemmän kuin vuosi sitten. Kun yhteishaun kaikki hakutoivesijat otetaan huomioon, merkittiin jokin Lapin AMKin koulutusohjelma yhteishakulomakkeille yli 7060 kertaa, mikä on yli 2000 enemmän kuin viime vuonna.

Eniten nousua oli ylemmissä AMK-tutkinnoissa (YAMK), joiden hakijamäärä liki kaksinkertaistui. Lapin AMKissa käynnistyy ensi syksynä yhdeksän YAMK-tutkinto-ohjelmaa, mikä on sama määrä kuin vuotta aiemmin. Kokonaan verkossa järjestettävät koulutukset ovat kaikkein suosituimpia. Lapin AMKissa näitä käynnistyy ensi syksynä kolme, joista nyt ensimmäistä kertaa alkava monialainen Tiedolla johtamisen asiantuntijakoulutus on ammattikorkeakoulun kaikista koulutuksista suosituin: sen 20 aloituspaikkaa tavoittelee 179 ensisijaista hakijaa, mikä tarkoittaa yhdeksää hakijaa aloituspaikka kohden.

Selvää nousua oli myös AMK-tutkintoon hakevien määrässä. Lapin AMKissa otetaan ensi syksynä useissa koulutuksissa käyttöön opiskelijan yksilölliset elämäntilanteet paremmin huomioivia opiskelutapa, jossa opiskelija voi valita opintojen edetessä, miten milloinkin opiskelee. Valinta osoittautui oikeaksi, ja uusi opiskelutapa lisäsi koulutusten hakijamääriä.

- Olen erittäin iloinen kasvaneesta hakijamäärästä ja siitä, että uudet koulutusmuodot ovat kiinnostaneet hakijoita. Lapin ammattikorkeakoululla on ainutlaatuisia arktiseen, sekä luonnonvaroihin ja etäisyyksien hallintaan liittyviä koulutuksia, jotka houkuttelevat opiskelijoita myös kansallisesti, rehtori Riitta Rissanen iloitsee.

AMK-tutkintokoulutuksista suosituimpia olivat tämän kevään yhteishaussa terveydenhoitajakoulutus Kemissä (1. sijahakijoita 132 / hakijoita yhteensä 330), sairaanhoitajakoulutus Rovaniemellä (130/ 374), rakennus- ja yhdystekniikan insinöörien monimuotokoulutus Rovaniemellä (127/262), liikunnanohjaajakoulutus Rovaniemellä (118/489) ja fysioterapeuttikoulutus Rovaniemellä (110/479)

AMK ja YAMK -koulutukset yhteen laskien Lapin ammattikorkeakoulun merkitsi ykköshakukohteekseen 2336 hakijaa. Aloituspaikkoja on yhteishaussa jaossa 978 uudelle opiskelijalle.

- Opiskelijayhteisöllä on myös merkitystä opiskelupaikan valinnassa, ja haluamme panostaa opiskelijoiden ohjaukseen, tiiviiseen työelämäyhteistyöhön ja yhteisöllisyyteen korkeakoulussamme. Vetovoiman kasvu kertoo myös siitä, että ammattikorkeakoulutuksella on kysyntää.


Polku- ja väyläopinnot ovat sujuva tie tutkinto-opiskelijaksi

Korkeakoulujen hakijamäärät nousivat kauttaaltaan koko maassa. Kevään yhteishaku on kuitenkin vain yksi tapa hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Lapin ammattikorkeakoulussa on tänä vuonna yli 300 aloituspaikkaa varattu niille, jotka tulevat nk. polku- ja väyläopintojen kautta tutkinto-opiskelijaksi. Edellä mainittujen ei tarvitse osallistua yhteishakuun eikä niihin liittyviin valintakokeisiin. Väylä- ja polkuopinnot ovat melko uusi ilmiö, ja niiden merkitys sujuvana siirtymistapana toiselta asteelta suoraan ammattikorkeakouluun tulee jatkossa kasvamaan.

Hakeutuminen Lapin ammattikorkeakoulun Avoimen ammattikorkeakoulun polku- ja väyläopintoihin avautuu 28.4. Koronakriisin vuoksi avoimet opinnot ovat loppuvuoden ajan maksuttomia niille, jotka ovat joutuneet kriisin seurauksena työttömäksi tai lomautetuksi. Paikkoja on rajoitettu määrä.Aiheesta muualla:
Ammattikorkeakouluihin 92 000 hakijaa, kasvua 8 % viime vuodesta. Arene ry:n tiedote 2.4.2020
Korkeakouluihin ennätysmäärä hakijoita. Opetushallituksen tiedote 2.4.2020lippuja