kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lapin AMKiin hakijoita kaikista maanosista
3.2.2016 11:00

Lapin AMKiin hakijoita kaikista maanosista

Korkeakoulujen yhteishaku englanninkielisiin koulutusohjelmiin päättyi viime viikolla. Lapin ammattikorkeakouluun oli yhteensä 1950 hakijaa peräti 84 eri maasta.


Lapin AMKilta haussa oli mukana neljä ohjelmaa; IT-tradenomin, restonomin, tradenomin ja sairaanhoitajan tutkintoihin johtavat englanninkieliset koulutukset. Tarjonta oli sama kuin aiempinakin vuosina.

 

Uusi hakijamaksu karsi hakijoita

Lapin AMKin merkitsi ensisijaiseksi opiskelupaikkatoiveekseen 320 hakijaa, mikä on reilun neljänneksen vähemmän kuin viime vuonna.

Kun kaikki hakutoivesijat lasketaan, on Lapin AMK merkitty hakukohteeksi 1950 kertaa, missä on 17 prosentin vähennys viime vuoteen. Hakijoista on naisia hienoinen enemmistö, 54 prosenttia.

Suomalaisissa korkeakouluissa on nyt otettu ensi kertaa käyttöön 100 euron suuruinen hakemuksen käsittelymaksu niille hakijoille, joiden pohjakoulutus on muun kuin EU- ja ETA-maiden tai Sveitsin koulutusjärjestelmän mukainen. Hakijan kotimaa tai kansalaisuus eivät siis vaikuta maksuun vaan pohjakoulutus.

Hakemuksen käsittelymaksu koskee sekä alempia että ylempiä korkeakoulututkintoja ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa.

Aloituspaikkoja Lapin AMKin englanninkielisiin AMK-tutkintokoulutuksiin on ensi syksylle sata, mikä merkitsee 19 hakijaa jokaista aloituspaikkaa kohden ja kolmea ensisijaista hakijaa aloituspaikkaa kohden.

Matkailu ja hoitotyö jälleen kiinnostavimmat

Suosituin koulutusohjelma on Degree programme in Tourism Rovaniemellä, joka merkittiin hakutoiveeksi 602 kertaa, joista ensisijahakijoita on 141. Aloituspaikkoja koulutuksessa on 30.

Kansainväliseen sairaanhoitotyöhön pätevöittävään Degree Programme in Nursing -koulutukseen otetaan Kemiin 20 uutta opiskelijaa. Tämän ohjelman kirjasi hakutoiveekseen 613 hakijaa, ja ykköshakutoiveekseen 104 hakijaa.

Tietojenkäsittelyn Degree Programme in Business Information Technology (BIT) -koulutukseen Tornioon oli 39 ensisijahakijaa. Hakijoita on kaikkiaan BIT-ohjelmaan 198. Koulutukseen otetaan ensi syksyksi Tornioon 25 uutta opiskelijaa.

Liiketalouden BBA-tutkintoon tähtäävään Degree Programme in International Business -ohjelman merkitsi hakutoiveekseen yhteensä 538 hakijaa, joista 43:lle tämä Rovaniemellä käynnistyvä ohjelma on ykköstoive. Aloituspaikkoja ohjelmaan on 25.

Turvapaikanhakijat eivät näy hakijoissa

Hakijoista on kanssalaisuudeltaan suomalaisia 7,5 prosenttia. Todellisuudessa hakemuksia on jätetty Suomesta noin kolminkertainen määrä, sillä monet Suomessa jo vakinaisesti asuvat ulkomaalaiset kokevat sekä opiskelun englannin kielellä että kansainvälisen opiskeluyhteisön itselleen hyväksi vaihtoehdoksi. Viime syksyn aikana suomeen saapuneet turvapaikanhakijat eivät sen sijaan ole tähän hakuun ehtineet mukaan.

Hakijoiden yleisimmät kansalaisuudet (hlöä)

Vietnam 537
Nigeria 204
Nepal 157
Suomi 144
Kenia 143
Venäjä 110
Ghana 107
Pakistan 67
Kamerun 66
Kiina 41

Vietnam on nyt ensimmäistä kertaa hakijoiden yleisin kotimaa. Viime vuonna eniten hakijoita oli Suomen lisäksi Keniasta, Nigeriasta, Nepalista ja Venäjältä.

Opiskelijavalinta selviää valintakokeiden jälkeen

Seuraavassa vaiheessa tarkistetaan kaikkien hakijoiden hakukelpoisuus, johon kuuluu muun muassa riittävä englannin kielen taito. Hakukelpoiset hakijat kutsutaan valintakokeisiin, jotka järjestetään huhtikuussa. Valintakoekutsuja aletaan postittaa viikolla 12.

Valintakokeita järjestetään myös ulkomailla. Lapin AMK on mukana FinnIBS-verkostossa, joka järjestää valintakokeita yhteistyössä British Councilin toimistojen kanssa Brasiliassa, Kiinassa, Virossa, Saksassa, Iso Britanniassa, Unkarissa, Keniassa, Latviassa, Nepalissa, Puolassa, Venäjällä, Turkissa ja Vietnamissa.

Opiskelijavalinnan tulokset ovat selvillä 1.7. ja lukuvuosi alkaa syyskuun alussa.

Kevään aikana vielä kaksi hakua

Paraikaa on käynnissä haku liiketalouden englanninkieliseen Master-ohjelmaan Tornioon. Ohjelma on tarkoitettu tradenomin tai BBA-tutkinnon suorittaneille, joilla on kertynyt valmistumisen jälkeistä työkokemusta kolmen vuoden ajalta.

Seuraava laajempi kattaus on haussa 16. maaliskuuta alkaen, jolloin käynnistyy haku suomenkielisiin AMK-tutkintoihin ja ylempiin AMK-tutkintoihin.lippuja