kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lapin AMK sai lisäpaikkoja sairaanhoitajakoulutukseen
19.5.2014 13:00

Lapin AMK sai lisäpaikkoja sairaanhoitajakoulutukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriön viime perjantaina julkistaman päätöksen mukaan Lapin AMK saa 30 lisäpaikkaa sairaanhoitajakoulutukseen tälle vuodelle ja vielä ensi vuodellekin 20.


Lisäpaikkojen kohdentamisen taustalla on Lapin terveydenhuollon työvoimatarpeen voimakas vuosittainen kasvu. Saadut lisäpaikat vastaavat melko hyvin AMKin omaa esitystä.

Lapin työvoiman ja osaamistarpeiden muutoksia selvittävän raportin* mukaan sairaanhoitajien työvoimatarve kasvaa Lapin kunnissa ja kuntayhtymissä nykyisestä 80 sairaanhoitajasta reiluun 100 hoitajaan vuosittain. Selvityksen mukaan vuoteen 2025 mennessä Lapin sairaanhoitajista eläköityy 39% ja osastonhoitajista 70%.

Vuonna 2014 lisäaloituspaikkoihin valitaan opiskelijat kevään yhteishaussa sairaanhoitajakoulutukseen hakeneiden joukosta. Koulutuspaikkojen jakautumisesta Kemiin ja Rovaniemelle ei ole vielä tehty päätöstä. Vuoden 2015 lisäpaikat ovat normaalisti mukana yhteishaussa.

Lisäksi Metropolia sai ensi vuodelle 30 lisäpaikkaa bioanalyytikkokoulutukseen ja 40  röntgenhoitajakoulutukseen toteutettavaksi yhteistyössä Lapin AMKin, Kajaanin AMKin sekä Centrian kanssa. Röntgenhoitajakoulutuksessa mukana on myös Saimia. Koulutuksissa tutkinnon antaja on Metropolia, mutta koulutukset palvelevat yhteistyökorkeakoulujen alueellisia tarpeita. Tarkempi aloituspaikkajako sekä opintojen toteutukseen liittyvät käytännön asiat sovitaan myöhemmin.

Korkeakoulujen hakijasuman purkamiseksi lisäaloituspaikkoja jaettiin 3000, joista yliopistoihin tulee yhteensä 1 507 ja ammattikorkeakouluihin 1 493 uutta aloituspaikkaa. Lisäysten kohdentamisesta päätettiin korkeakoulujen hakemusten perusteella. Ammattikorkeakoulusektorin lisäyksistä lähes 80 prosenttia kohdentuu sosiaali- ja terveysalalle, jolla on sekä työvoimatarvetta että hakijapainetta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote

*Lapin Ely-keskuksen raportteja 79/2012kynä käsi