kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lapin AMK mukana ministeri Vapaavuoren delegaatiossa Chilessä
10.9.2014 11:00

Lapin AMK mukana ministeri Vapaavuoren delegaatiossa Chilessä

Ministerin mukana on Chilessä 36 hengen ja Perussa 21 hengen yritysdelegaatio. Team Finlandissa on mukana myös vararehtori Reijo Tolppi.


Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on Team Finland -matkalla Chilessä ja Perussa 6-13.9.2014. Vienninedistämismatkan pääteemat ovat kaivannaisteollisuus, metsä, koulutusvienti ja cleantech.

Ohjelmaan Chilessä kuuluvat mm. tapaamiset maan kaivos-, opetus-, maa- ja metsätalous-, ympäristö-, talous-, energia- ja varaulkoministerin sekä keskuspankin johdon kanssa. Perussa elinkeinoministeri tapaa mm. energia- ja kaivos- sekä ulkomaankauppaministerin sekä Perun keskuspankin pääjohtajan. Kummassakin maassa ohjelmaan kuuluu myös maiden liike-elämän edustajien tapaamisia.

- Latinalainen Amerikka tarjoaa Suomelle monia mahdollisuuksia niin cleantechissa, biotaloudessa kuin tiedeosaamisessa. Matkan tarkoituksena on avata suomalaisille yrityksille mahdollisimman monta ovea näihin mahdollisuuksiin, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori toteaa.

Chile on Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita Latinalaisessa Amerikassa. Chilessä toimii noin 120 suomalaisyritystä, joista noin 15:llä on maassa oma tytäryhtiö. Chile elää uusiutuvien energioiden murroskautta. Maahan tarvitaan teollisuuspohja biomassan tuotannon mahdollistamiseksi sekä logistiikkapalveluita ja teknologiaa, mihin suomalaisilla olisi tarjottavaa.

Lapin AMKilla tavoitteena sopimus

Maailman suurimman kuparintuottajan Chilen suuri kaivossektori vaatii valtavasti energiaa. Ala on kohdannut myös monia ympäristökysymyksiin liittyviä haasteita. Chilessä on kysyntää vihreälle kaivososaamiselle teknologioissa, innovaatiotoiminnassa ja kaivosalan koulutuksessa.

AMKin kannalta matkan ensisijainen tavoite on allekirjoittaa kaivosalan koulutuksen kehittämistä koskeva yhteistyösopimus santiagolaisen Santa Maria yliopiston kanssa. Sopimusta on valmisteltu yhdessä Kajaanin AMKin kanssa viime keväästä alkaen, jolloin valmisteleva delegaatio teki vierailun Chileen. Ryhmässä olivat Lapin AMKista tuolloin mukana Rauno Toppila, Arja Kotkansalo, Lauri Saarelainen ja Jyrki Huhtaniska.

Sopimuksella edistetään Suomen ja Chilen välistä koulutusvientiä ja sen osaamisen kehittämistä TKI:n ja muun yhteistyön merkeissä.

Chileä kiinnostaa Suomen ja suomalaisten yritysten korkea yhteiskuntavastuu, mikä on meille kilpailuetu suhteessa muihin ulkomaisiin toimijoihin.

Kaivannais- ja metsäteollisuus esillä Perussa

Perussa toimii noin 40 suomalaisyritystä, joista seitsemällä on Perussa oma tytäryhtiö. Maiden yritykset ovat tehneet ns. "kaivossafareita" molemmissa maissa ja konsepti on todettu toimivaksi. Samanlaisia yritysten markkinointi- ja kontaktointikierroksia pyritään toteuttamaan metsäsektorilla. Tärkeimmät vientituotteemme ovat paperi ja erilaiset laitteet. Tuonnistamme yli 90 prosenttia koostuu strategisesti tärkeistä mineraaleista, enimmäkseen kuparista ja sinkistä.

Suomalaisyrityksiä kiinnostavia vientialoja ovat perinteisen kaivosteknologian lisäksi metsä, energia-, infrastruktuuri (vesi, jäte ja suunnittelu), meriteollisuus ja ICT-, opetus-, terveys- ja turvallisuusalat. Potentiaalia nähdään myös uusiutuvassa energiassa ja energiatehokkuudessa.

Yritysvaltuuskunnassa on Reijo Tolpin lisäksi mukana edustajat seuraavista yrityksistä tai yhteisöistä: Aalto-yliopisto, Arctic Drilling Company, Centria-ammattikorkeakoulu, EduCluster Finland, Eera, F.C. Ventas y Servicios, Finnvera, Helsingin yliopisto, Indufor, Ilmatieteen laitos, Invest in Finland, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Metso, Outotec, Pohjola, Ponsse, Prosilva, Pöyry, Sleipner Finland, Spinverse, Sulzer Bombas Chile Limitada, Sunit, Suomen Rahapaja, Tampereen ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto ja Wärtsilä.



Chile3.jpg

Federico Santa Marian teknillisen yliopiston portailla viime huhtikuussa Rauno Toppila, Jari Kähkönen (KAMK), isäntä Lautarro Guerra, Jyrki Huhtaniska, Juho Torvi (KAMK) ja Lauri Saarelainen. Kuva: Arja Kotkansalo