kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lapin AMK mukaan eurooppalaiseen suurhankkeeseen
3.1.2020 9:00

Lapin AMK mukaan eurooppalaiseen suurhankkeeseen

CHARM on yhteiseurooppalainen teknologiahanke, jossa kehitetään teollista digitalisaatiota vaativissa tuotantoympäristöissä.


Tuotantoympäristöt ovat elektroniikalle ja digitaalisille mittauslaitteille vaativia, kun niissä on lämmön, ilmankosteuden tai paineen vaihteluita tai vaikkapa tärinää. Kaivokset ja monet tehtaat ja konepajat ovat tällaisia ympäristöjä.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 32.7 miljoonaa euroa ja se on eurooppalaisessakin mittakaavasta erittäin suuri. Vaikutuksiakin on siten syytä odottaa.

 

Digitalisaatiota raskaaseen teollisuuteen

Lapin ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Ville Rauhala on ollut mukana hankevalmistelussa viime helmikuusta alkaen. Hänen mukaansa merilappilaisilla yrityksillä on intoa digitalisaation ja automaatioasteen nostoon. Ne tulisikin nähdä tapana optimoida tuotantoa ja lisätä työturvallisuutta.

- Olosuhteet rajoittavat monesti digitalisaation hyödyntämismahdollisuuksia konepaja- ja prosessiteollisuudessa. Ne uhkaavat jäädä jälkeen muista toimialoista, Ville Rauhala kertoo.

Suomalaiset vientiyritykset Valmet ja Sandvik olivat hankkeen käynnistäviä voimia, ja hanke onkin varsin Suomi-vetoinen.

- Julkisrahoitteisen hankkeen kootut tulokset ovat kuitenkin myös muiden yritysten käytettävissä, Ville Rauhala muistuttaa.


Kymmenen maan yhteisponnistus

Hankkeessa on mukana yrityksiä kuudelta teollisuuden alalta, kuten paperikoneteollisuudesta, konepajateollisuudesta ja kaivosajoneuvovalmistuksesta. Yhteensä hankkeessa on kaksitoista pk-yritystä, neljätoista suuryritystä ja kaksitoista korkeakoulua tai muuta tutkimuslaitosta.

Maita on mukana kymmenen: Itävalta, Tšekki, Sveitsi, Saksa, Suomi, Italia, Latvia, Hollanti, Puola ja Belgia. Hankekonsorio kattaa teollisen arvoketjun simuloinneista ja piloteista sensoreihin ja komponentteihin ja edelleen päällystämiseen ja pakkaamiseen joka vaiheeseen kuuluvaa älyteknologiaa ja kybertuvallisuutta unohtamatta.

 

Tavoitteena ankarissa tuotantoympäristöissä toimiva testauskonsepti

Lapin AMKin saama rahoitus on noin miljoona euroa, ja mukana on asiantuntijoita ammattikorkeakoulun Uudistuvan teollisuuden (teollisuuden käynnissäpito, sulautetut järjestelmät, optinen mittaustekniikka ja elektroniikan komponenttien testaus) ja Digitaalisten ratkaisujen osaamisryhmistä.

Hankkeet ovat oppimisen paikkoja. Sen lisäksi, että AMK osoittaa hankkeen käyttöön asiantuntijoidensa panosta, uutta asiantuntijuutta myös saadaan. Se hyödyttää sekä opetusta, palvelutoimintaa että tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

- Opetukseen uusi tieto integroituu, kun opettajia on mukana hankkeessa ja kun toisaalta TKI-asiantuntijat osallistuvat meillä opetukseen. Hanke poikii myös opinnäytetyöaiheita insinööriopiskelijoille ja hankkeeseen onkin budjetoitu opinnäytetyöntekijöiden palkkakuluja.

Kemissä tehdään mittauspilotteja, jotka testataan Valmetilla ja Sandvikilla.

- Kehitys on piloteissa korkealla tasolla. Niissä pyritään mahdollisimman lähelle valmista tuotetta, Ville Rauhala valottaa.

Lapin ammattikorkeakoulun lisäksi hankkeessa on mukana Tampereen yliopisto. Ville Rauhalan mukaan kahden suomalaisen korkeakoulun mukaan pääsy on kansainvälisissä suurhankkeissa harvinaista.


Maakoordinaattorina Lapin AMK

Lapin ammattikorkeakoulu toimii CHARM-hankkeen Suomen maakoordinaattorina. Se tarkoittaa seitsemän suomalaisorganisaation toiminnan kansallista koordinointia, raportointia ja hankebyrokratian hallintaa. Henkilötyökuukausia ammattikorkeakoulussa kertyy kolmivuotisen hankkeen aikana 96.

Hankkeen nimi on kokonaisuudessaan Challenging environments tolerant Smart systems for IoT. Puolet rahoituksesta tulee Euroopan komission ECSEL-rahoituksena ja Suomen kansallisesta rahoitusosuudesta vastaa Business Finland.

IoT (esineiden internet) ja elektroniikan komponenttien testaus ovat entuudestaan Lapin AMKin vahvaa osaamista. Myös ECSEL-hankkeista on kertynyt aiempaa osaamista sekä Ville Rauhalalle että ammattikorkeakoululle.

Toissa vuonna päättynyt yhteiseurooppalainen Mantis-hanke oli ehdolla Kärjet 2019 kilpailussa ja valittiin Eurooppa tasolla Industry4.E Lighthouse projektiksi (Initiative for Excellence in Digital Industry). Se sai myös Komission Review-tilaisuudessa huippuarvosanat.



elektronimikroskoopilla net.jpg

Lapin AMKin Uudistuvan teollisuuden osaamisryhmän tiimiläinen Mika Mört käyttää Kemin Compus-talon elektronimikroskooppia. Työskentelyä seuraavat taustalla Ville Rauhala ja tiimin IoT-osaajat Jani Sipola ja Antti Niemelä.