kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lapin AMK merkattiin hakutoiveeksi yli 10 000 kertaa
10.4.2015 14:00

Lapin AMK merkattiin hakutoiveeksi yli 10 000 kertaa

Korkeakoulujen yhteishaku päättyi 9. huhtikuuta. Tuloksia odotettiin Lapin AMKissakin erityisellä mielenkiinnolla, sillä tänä keväänä yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin haettiin samalla hakulomakkeella.


Yhteisen haun odotettiin vaikuttavan – jopa romahduttavan – ammattikorkeakouluihin ensisijaisesti hakevien määrän. Huoli osoittautui turhaksi.

Lapin AMKilta oli haussa mukana yhteensä 1328 aloituspaikkaa, jotka merkittiin hakutoiveeksi yhteensä 10 190 kertaa. Lapin AMKin koulutusohjelman merkitsi ykköstoiveekseen 2736 hakijaa. Viime keväänä ensisijahakijoita oli 3539. Tulosta pidetään ammattikorkeakoulussa erittäin hyvänä.

Haku muuttui, mutta vaikutukset lukuvuoden käynnistykseen jäävät vähäisiksi

Aiemmin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen haut järjestettiin erikseen. Sama hakija saattoi hakea ja siten tilastoitua ensisijahakijaksi sekä yliopistossa että ammattikorkeakoulussa. Hakutoiveita oli mahdollista kirjata AMK-haussa neljä. Nyt kun kaikki AMK- ja yliopistokoulutukset ovat samassa haussa, on hakijankin pitänyt valita kaikesta korkeakoulutarjonnasta vain yksi ykköshakukohde ja enintään viisi muuta hakutoivetta.

Lapin AMKin kaikkien hakijoiden määrässä on nousua viime vuoteen peräti 23 prosenttia. Nousua voi osittain selittää se, että hakijat saattoivat tänä keväänä valita kuusi hakukohdetta aiemman neljän sijaan.

Ensisijaisten hakijoiden määrän merkitys on ammattikorkeakoululle pienempi kuin aiemmin, sillä on todennäköistä, että monien hakijoiden on tyytyminen johonkin muuhun kuin ykköstoiveeseensa. Tähän vaikuttaa myös se, että ykköstoiveesta ei saa enää automaattisesti lisäpisteitä kuten aiemmin. Pelkästä tahdonilmauksesta ei siis enää palkita.

Vaikka ensisijahakijoita on vähemmän, on toisaalta todennäköistä, että ensimmäiseen hakutoiveeseen valittu hakija ottaa varmemmin opiskelijapaikan vastaan kuin aiempina vuosina.

Yhteishakujärjestelmän uudistuksen vaikutukset ovat kaiken kaikkiaan suurempia hakijoille kuin ammattikorkeakoululle.

Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alojen suosio jatkuu

Lapin AMKin koulutuksista kaikkein suositumpia ovat edellisvuosien tapaan sosionomin ja liikunnanohjaajan koulutukset. Myös englanninkieliset ohjelmat nousevat hakusuosikeiksi, koska ne houkuttelivat hakijoita kymmenistä eri maista. Vain kolmessa koulutuksessa ensisijahakijoita on vähemmän kuin aloituspaikkoja, mutta näidenkin koulutusten paikat täyttynevät opiskelijavalintojen käynnistyttyä.

Kemi-Torniossa sekä ensisijaisten että kaikkien hakijoiden määrä on täsmälleen viime vuotisella tasolla. Päiväkoulutuksiin tehtiin 8,4 hakutoivekirjausta yhtä aloituspaikkaa kohden. Rovaniemellä vastaava suhdeluku on 10,2.

Hakujärjestelmän muutoksista johtuen hakijatilastojen vertailu aiempiin vuosiin tuottaa helposti virhetulkintoja. Vuosi 2015 toimii tilastollisessa mielessä uuden arviointitiedon ensimmäisenä vuotena.

Hakuja vielä käynnissä

Opetushallituksen tarjoama opintopolku.fi-yhteishakupalvelu on laaja muttei silti vielä kata kaikkia koulutuksia. Ammattikorkeakoulu järjestää oman haun englanninkielisiin YAMK-koulutuksiin, joita on kaksi. Rovaniemellä käynnistyy syksyllä metsätalousinsinöörien YAMK-koulutus ja Torniossa liiketalouden IBM-ohjelma, josta valmistuu master of business administration -tutkintoon.

Hakija voi saada valintojen tuloksia jo toukokuun puolivälistä alkaen, mutta kaikkien korkeakoulujen valintojen tulokset julkistetaan viimeistään 1.7. Opiskelijaksi hyväksyttyjen tulee ottaa opiskelupaikka vastaan 15.7. klo 15 mennessä.

xxx

Taulukko: Korkeakoulun hakijamäärät kevään yhteishauissa 2015 (Huomaa eri koulutustyypit omilla välilehdillään)

Opetushallituksen tiedote: Korkeakoulujen kevään yhteishaussa 154 500 hakijaa

TiedostotLapin AMK Logo