kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lapin AMK ja Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN sopivat yhteistyöstä
15.12.2015 12:00

Lapin AMK ja Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN sopivat yhteistyöstä

Lapin AMKin insinöörikoulutus saa sopimuksen myötä merkittävän kumppanin, jonka kanssa aivan uudenlaiset yhteistyökuviot ja projektit tulevat mahdollisiksi.


Nyt tehty sopimus yltää vuoteen 2018 asti ja sen myötä ammattikorkeakoululla on mahdollisuus lähettää joka kesäksi kaksi konetekniikan insinööriopiskelijaa CERN:iin töihin ja tehdä opiskelijaprojektin voimin LHC-kiihdyttimen suunnittelutyötä.

Yliopettaja Lauri Kantola (konetekniikka), lehtori Kenneth Karlsson (tieto- ja viestintätekniikka) ja lehtori Ari Pikkarainen (konetekniikka) työskentelivät tovin CERN:ssä aiemmin sovittujen yhteistyöprojektien parissa juuri sopimuksen allekirjoitustilaisuuden alla.

Konetekniikan projektin kohteena oli kryostaatti, jonka avulla voidaan testata erilaisten materiaalien ominaisuuksia lähellä absoluuttisen nollapisteen lämpötilaa (4.2 Kelviniä). Kryostaatin rakenne suunnitellaan uudelleen soveltumaan erilaisia testausmenetelmiä varten. Tämä työ tehdään Suomessa opiskelijavoimin päättötöinä.

Tieto- ja viestintätekniikan koulutuksen laboratorion CERN:lle valmistama virtuaalimallin prototyyppi sai erinomaisen vastaanoton. Virtualisointiyhteistyöstä keskusteltiin myös CMS-kokeen avoimen datan julkistuksesta vastaavien henkilöiden kanssa.

Lapin AMKin ja CERN:n tarkoituksena on luoda pysyvä yhteistyösuhde, jonka myötä ammattikorkeakoulun eri alat voivat tehdä projekteja yhdessä CERN:n kanssa. Koulutusohjelmilla on sopimuksen myötä mahdollisuus sopia omia sopimuksen liitteet, joissa voidaan sopia tarkemmin tehtävästä työstä. Tieto- ja viestintätekniikan koulutus valmistelee parhaillaan omaa liitesopimustaan.

Lapin ammattikorkeakoulun rehtori Martti Lampela ja CERN:n Engineering Department-osaston johtaja Dr. Roberto Saban allekirjoittivat yhteistyösopimuksen CERN:n päämajassa Sveitsissä 3.12.2015.

Lisätietoja:
yliopettaja Lauri Kantola (konetekniikka, Kemi), p. 050 337 6901
lehtori Kenneth Karlsson (tieto- ja viestintätekniikka, Rovaniemi), p. 040 726 6871
lehtori Ari Pikkarainen (konetekniikka, Kemi), p. 050 310 9437

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@lapinamk.fi.

Taustaa

CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire)
tutkii maailmankaikkeuden perusrakennetta. Keskuksen fyysikoilla ja insinööreillä on käytössään maailman suurin ja monipuolisin tutkimusteknologia aineen perusolemuksen ja sen koossa pitävien voimien tutkimukseen. Organisaation jäsenvaltioina on 21 maata. Suomi liittyi CERN:n jäseneksi vuonna 1991. Muiden muassa World Wide Web ja hiukkastörmäytin on kehitetty CERN:ssä.

LHC (Large Hadron Collider)
on maailman suurin hiukkaskiihdytin, jonka pituus on 27 km ja jonka avulla tutkitaan alkuräjähdystä ja hetkeä juuri räjähdyksen jälkeen. Kiihdyttimen ja sen koeasemien avulla tutkitaan erilaisten hiukkassuihkujen törmäyksiä ja niissä syntyviä ilmiöitä ja partikkeleita.CERN1.jpg

Rehtori Martti Lampela ja osaston johtaja Dr. Roberto Saban allekirjoittivat sopimuksen Sveitsissä CERN:n päätoimipaikassa.CERN2.jpg

Tutustumiskierroksella Lauri Kantola, Kenneth Karlsson, Martti Lampela ja Ari Pikkarainen.