kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Kyseessä Henki ja elämä
7.5.2021 10:00

Kyseessä Henki ja elämä

Pohjois-Suomessa otetaan taide ja Green care avuksi työikäisten mielenterveyskuntoutuksessa.


Lapin ammattikorkeakoulu on päätoteuttajana ESR-rahoitteisessa Henki ja elämä -hankkeessa, jonka  kohderyhmänä ovat työelämän ulkopuolella olevat työikäiset mielenterveyskuntoutujat.Tavoitteena on edistää heidän toipumistaan luontolähtöisten Green care- ja soveltavan taiteen menetelmien avulla.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Kemi-Tornion, Rovaniemen ja Oulun seutukunnan kolmannen sektorin toimijoiden sekä maatila- ja talliyrittäjien kanssa. Kumppaneina Lapin alueella toimivat muun muassa Länsi-Pohjan sosiaali- ja terveyspalvelujen ja sairaanhoitopiirin ky, Rovaniemen Neuvokas – Rovaniemen kansalaistalo ja Rovala Setlementti.

Hankkeen tavoitteena on myös luoda uudenlaisia toimeentulon mahdollisuuksia maatilayrittäjille ja siten syventää Green care -ajatteluun pohjautuvia työskentelymenetelmiä ja synnyttää yhteistyötä alueiden toimijoiden välille.

Luonto-, kulttuuri- ja taidelähtöisiä toimintamalleja kehitetään yhteistyössä Green care -yrittäjien, taiteilijoiden sekä kuntoutujien kanssa uutta kokeillen. Toimintaa tulee olemaan Etelä-Lapin ja Oulun seudun monipuolisissa luonto- ja kulttuuriympäristöissä. Keskiössä ovat pohjoinen luonto ja vuodenkierto sekä paikan henki.

 

Tallit, puutarhat, meri ja perinnemaisemat

Lapin alueella Tornion Meän talo ja Hyvinvointi Ranch Huminalehto aloittavat talliryhmän kesän 2021 aikana Tornion Karungissa. Talliryhmä tutustuu talliympäristöön ja sen yhteisöön arkitoimintoihin osallistuen

Rovaniemellä aloittaa puutarharyhmä Rovalan Setlementti ry:n Jokkatuvan ja T:mi Puutarhaillen yhteistyönä. Puutarharyhmä perustaa pihapuutarhan ja hoitaa sekä kasvattaa hyötypuutarhaa yhdessä kuntoutujien kanssa läpi kesän.

Syksyllä paneudutaan muun muassa Meri-Lapin kulttuuri- sekä perinnemaisemiin ja käynnistetään yhteistyössä Kemi-Tornion alueen kumppaneiden kanssa meriryhmän sekä soveltavan taiteen ja green care menetelmien yhteistyön hankkeessa.

Hankkeen toimintojen piiriin pääsee yhteistyökumppaneiden kautta ja ottamalla yhteyttä projektihenkilöstöön.

 

Henki ja elämä -starttiseminaari

Hanke starttaa internet-seminaarilla 27.5.21, jonne toivoteaan tervetulleeksi kaikki aiheesta kiinnostuneet.

Pääpuhujana on LT Marja-Liisa Honkasalo, joka avaa puheenvuorossaan paikan henkeä – mitä sillä tarkoitetaan sekä sitä, miten paikka on sidoksissa ihmisen hyvinvoinnin kokemukseen.

Katso tapahtuman sivu ja ilmoittautumisohje

 

Hankeinfo

Henki ja elämä - Luonto toipumisen lähteenä -hankkeen päätoteuttaja on Lapin ammattikorkeakoulu. Osatoteuttajia ovat Turkan ratsurinne Ay, ProAgria Oulu ry ja Mielenvireys ry.

Rahoittajat: Euroopan Sosiaalirahasto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Oulun kaupunki, STEA, Turkan Ratsurinne ay, Mielenvireys ry ja Lapin ammattikorkeakoulu.

Hankeaika: 1.1.2021 - 30.6.2023

 

Yhteydenotot

Sanna Viinonen
lehtori ja Henki ja elämä -hankkeen projektipäällikkö
Osallisuus ja toimintakyky -osaamisryhmä, Lapin AMK

p. 044 478 0216
sanna.viinonen(a)lapinamk.fiNainen hengittää raikasta ilmaa silmät kiinni.