kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Kun istuva eurooppalainen ikääntyy
22.11.2019 10:00

Kun istuva eurooppalainen ikääntyy

Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelma on liittynyt mukaan eurooppalaiseen hankkeeseen, jossa selvitetään istumatyön ja toisaalta ikääntymisen vaikutuksia eurooppalaisten terveyteen.


Hankkeen nimi, LifeAge, tulee sanoista Promoting the shift sedentary Lifestyle towards Active Ageing. Erasmus+SPORT toimii hankkeen rahoittajana.

Hankkeen päätoimija on Murcian yliopisto Espanjassa. Yliopiston väellä oli ideana rakentaa monikansallinen konsortiumi, ja aiempien yhteyksien vuoksi Lappi ja Lapin AMK oli luonteva kumppani. Lapin alueella on tarvetta ikääntymisen teeman ja fyysisen toimintakyvyn tarkasteluun, minkä vuoksi AMK lähti mielellään mukaan hankeeseen.

Hankkeessa mitataan eri ikäisten ihmisten fyysistä toimintakykyä. Toisaalta halutaan edistää liikkumista ja liikuntaa keskeisenä välineenä terveeseen ja aktiiviseen ikääntymiseen.

Toisaalta halutaan edistää liikkumista ja liikuntaa keskeisenä välineenä terveeseen ja aktiiviseen ikääntymiseen.

Hankkeen kumppanimaita ovat Espanjan ja Suomen lisäksi Italia, Irlanti ja Latvia. Jokaisessa kumppanimaassa toteuttajana on jokin korkeakoulu tai tutkimuslaitos, joka vastaa tiedonkeruusta omalla alueellaan.

Liikunnanohjaajan AMK-tutkintoa opiskelevat ovat mitanneet eri ikäisten ihmisten fyysistä toimintakykyä testeissä marraskuun aikana. Testattavat henkilöt hankittiin yhteistyössä Rovaniemen kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa. Testeissä kävi 106 henkilöä. Tältä erää testit ovat ohi.

Kerättyä tietoa ja tuloksia käydään läpi kohderyhmille tarkoitetuissa tapaamisissa. Tämän lisäksi hankkeesta järjestetään erillinen tiedotustilaisuus paikallisen väestön kanssa yhdessä.

Tiedustelut

projektisuunnittelija Leo Hokka, leo.hokkaLapin AMK sähköposti.fi, 044 478 0285
projektipäällikkö Niko Niemisalo, niko.niemisaloLapin AMK sähköposti, 040 183 4440

erasmusLife Age hankelogo.jpg