kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Kumppanusten kesken – Lumen-lehden kevätnumero on ilmestynyt
28.4.2022 8:00

Kumppanusten kesken – Lumen-lehden kevätnumero on ilmestynyt

Verkkolehti Lumen esittelee tällä kertaa ammattikorkeakoulun kumppaneita ja kumppanuusyhteistyön tuloksia.


Lumen-lehden kevätnumero 2/2022 on vapaasti luettavissa osoitteessa www.lumenlehti.fi.

 

Katto korkealla, seinät leveällä

Ammattikorkeakoulut uudistavat alueensa osaamista ja elinkeinoelämää. Yhteys toimintaympäristöön on niin tärkeä, että aluekehitys on säädetty niiden tehtäväksi lainsäädäntötasolla.

Parhaimmillaan kumppanuus on sopimukseen pohjautuvaa, suunnitelmallista, systemaattista ja molempia osapuolia hyödyttävää pitkäjänteistä yhteistyötä. Lapin AMKin kumppanit ovat kotimaisia tai ulkomaisia korkeakouluja, tutkimuslaitoksia ja elinkeinoelämän, julkisen sektorin tai kolmannen sektorin toimijoita. Myös alumnit ja rahoittajat ovat Lapin AMKille tärkeitä yhteistyökumppaneita.

Ammattikorkeakoululla onkin eri tasoista yhteistyötä yli 250 organisaation kanssa, joista noin kuudenkymmenen kanssa on solmittu strateginen kumppanuussopimus. Kumppanuus voi löytää toteutumistapoja niin AMKin opetuksessa, TKI-toiminnassa kuin palveluliiketoiminnassakin.

Kumppanuudessa on kyse osaamisesta, myös kumppanuusosaamisesta

Numeron teemapäätoimittaja, yliopettaja Merja Koikkalainen kirjoittaa pääkirjoituksessaan:

”Kaukana on aika, jolloin koulutuksen ajateltiin olevan muusta työelämästä irrallaan oleva saareke, jota opettajat omalla osaamisellaan luotsasivat eteenpäin” ja kertoo, että ammattikorkeakoulut ovat tärkeä osa osaamisen kehittämisen ekosysteemiä, koska ne tekevät elinikäisen oppimisen mahdolliseksi ja kykenevät uudistamaan myös itseään:

”Organisaatiot, yritykset ja yhteisöt saavat paremmat edellytykset kehittää omaa toimintaansa erilaisten ekosysteemien ja verkostojen kautta kuin toimimalla yksin. Yksilöille osaamisekosysteemit ovat tärkeä väylä verkottua, oppia yhdessä ja uudistaa omaa osaamista.”

Kolumnistina kumppanuus-teemaisessa numerossa vierailee itseoikeutetustikin ammattikorkeakoulun palvelupäällikkö Mirva Juntti, jolla on keskeinen rooli AMKin sopimuskumppanuuksien rakentajana. Hänen mukaansa korkeakoulujen välillä käydään kisaa myös siitä, kuka on luotettavin kumppani ja kenen kanssa työelämän yhteistyö toimii:

”Avoin, suora ja jatkuva vuorovaikutus toimijoiden kesken on avain luottamuksen syntyyn ja vahvistumiseen.”

Kumppanuusteemaisessa numerossa on kaikkiaan 32 artikkelia ja puheenvuoroa eri elinkeinoaloilta. Kirjoitukset ovat suurimmaksi osaksi yhteisartikkeleita, joissa ammattikorkeakoulun ja kumppaniorganisaatioiden asiantuntijat kertovat tapausesimerkein yhteistyön muodoista, tuloksista ja karikoistakin.

Lumen

Lumen ilmestyy Lapin ammattikorkeakoulun julkaisemana verkkolehtenä kolme kertaa vuodessa. Jokaiselle numerolle valitaan erityisesti Pohjoisen kannalta ajankohtainen teema. Lehdessä julkaistaan myös muita ajankohtaisia artikkeleita ammattikorkeakoulussa tehdystä asiantuntijatyöstä.

Teemoja käsitellään monipuolisesti eri tutkimusalojen ja elinkeinojen näkökulmasta. Artikkelit ovat usein ammattikorkeakoulun omien ja muualla toimivien asiantuntijoiden yhteistä tuotantoa. Jokaisessa teemanumerossa julkaistaan heti pääkirjoituksen jälkeen kolumni, jonka kirjoittajiksi kutsutaan tunnustettuja aiheen asiantuntija.

Lehden seuraava numero ilmestyy lokakuussa 2022. Sen teemana on kestävä talous.

Tiedusteluihin vastaa lehden toimittaja, viestintäkoordinaattori Heli Lohi, lumenlehti(at)lapinamk.fi, p. 040 524 9836.Syksyinen vaahteranlehti ja teksti Lumen.