kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Kriisikokemukset muokkaavat matkailualan johtamista
Uutiset
26.1.2023 20:00

Kriisikokemukset muokkaavat matkailualan johtamista

Kriisit ovat iskeneet lujasti matkailuelinkeinoon, joka onneksi osoittaa toipumisen merkkejä.


Riskienhallinnan ja kriisiviestinnän välttämättömyys päivittäisessä johtamisessa on tullut kaikille selväksi toimintaympäristön muuttuessa rajusti koronan ja Ukrainan sodan vuoksi. Kriisien seurauksia ovat muun muassa matkailijavirtojen muutokset, työvoimahaasteet sekä turvallisuusvarautumisen tarpeen lisääntyminen yrityksissä.

Matkailu on häiriöherkkä toimiala, jossa yritysten pitää reagoida ketterästi turvallisuuspoikkeamiin. Lainsäädännön vaatimusten ohella asiakaskunta, matkanjärjestäjät ja muut yhteistyökumppanit odottavat palveluiden tuottajilta osaamista turvallisuusasioissa.

Tietoa yritysten kriisikokemuksista on karttunut runsaasti ja hyviä riskienhallinnan menetelmiä on hiottu vuosien varrella. Tarvetta on erityisesti vertailtavalle tiedolle varautumisen menetelmistä ja hyviksi koetuista keinoista, joilla vahvistetaan sopeutumiskykyä tuleviin kriiseihin. Tähän tarkoitukseen Lapin ammattikorkeakoulu on käynnistänyt hankkeen, jossa konseptoidaan matkailuyritysten riskienarviointia ja kriisinhallintaa osana strategista johtamista. Lisäksi hankkeessa pilotoidaan riskien arviointia ja kriisijohtamista yrityksissä.

Hanke tuottaa tietoa siitä, millä konkreettisilla keinoilla matkailualan yritykset ovat kehittäneet kriisinsietokykyään ja mitä hyviä käytänteitä riskien- ja kriisienhallinnasta on jalkautettavissa muille yrityksille. Lapin liiton Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahasta rahoittama hanke kestää vuoden 2023 syyskuuhun saakka.


Lisätietoa:
Yliopettaja Pekka Iivari, pekka.iivari(at)lapinamk.fi
Projektipäällikkö Eeva Helameri, eeva.helameri(at)lapinamk.fi

Hankeinfo:
Matkailuyritysten riskienarvioinnin ja kriisinhallinnan konseptointi osana strategista johtamista (Matrix1) -hanke: 1.1.-30.9.2023. Rahoittaja Lapin liitto, AKKE-rahoitus.
Hankkeen verkkosivuMatkailuyritysten riskienarvioinnin ja kriisinhallinnan konseptointi osana strategista johtamistaLogot Lapin liitto ja Lapin AMK