kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Kotikuntoutusta Lapin kylissä
2.10.2017 7:00

Kotikuntoutusta Lapin kylissä

​Lapin maa on laaja. Matkaa eteläisimmästä kylästä pohjoisimpaan on linnuntietäkin yli 500 kilometriä. Lapin AMKin fysioterapeuttiopiskelijat ovat mukana, kun sen sympaattisten kylien sympaattisten senioreiden kotikuntoisuutta pidetään yllä.


Etäisyyksien voittaminen vaatii kekseliäisyyttä.

Lapin AMKissa fysioterapeuttiopiskelijat rakentavat työelämäyhteyksiä perinteisen työharjoittelun lisäksi erilaisissa projektiluonteisissa työelämätapahtumissa ja monialaisissa hankkeissa. Joissakin toimeksiannoissa opiskelijat ovat mukana koko prosessin sen suunnittelusta loppuarviointiin.

Toiminta on moniammatillista, sillä usein mukana on myös muiden hyvinvointialojen opiskelijoita ja ammattilaisia.

Kunnon mummola

Kunnon mummola on Lapin Liikunnan kehittämä tapahtumakonsepti, jonka toteutuksessa fysioterapeuttiopiskelijat ovat mukana. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin jo kolmisen vuotta sitten, ja tänä keväänäkin Kunnon Mummoloita on järjestetty jo seitsemän kertaa eri puolilla Etelä- ja Keski-Lappia Keminmaasta Sodankylään.

Kunnon Mummolan ideana on edistää ikääntyvän väestön toimintakykyä ja siten auttaa heitä pysymään kotikuntoisena mahdollisimman pitkään. Fysioterapeuttiopiskelijat kartoittavat ikäihmisten toimintakykyä ja antavat henkilökohtaista ohjausta ja soveltuvia harjoitteita tehtäväksi.

Fysioterapeuttiopiskelijoiden lisäksi mummolatapahtumissa on mukana geronomiopiskelijoita. He auttavat tulosten tulkinnassa, antavat ravintoneuvontaa ja ennen kaikkea tarjoavat mahdollisuuden henkilökohtaiseen keskustelutuokioon. Ja kahvit tarjotaan aina, totta kai. Joskus tunnelmaa nostattamaan on saatu haitarinsoittoakin.

Kunnat voivat tilata tapahtuman järjestettäväksi omissa tiloissaan. Koska Kunnon Mummola ei vaadi erityistiloja, soveltuu järjestämispaikaksi esimerkiksi kirjaston lukusali. Tapahtuma on asiakkaalle maksuton, mutta kunnat maksavat järjestelyistä aiheutuvista kuluista korvauksen.

Onni-auto

Onni-auto on varsinainen kylien onni. Kiertävän ”mummolan” lisäksi ammattikorkeakoulun Onni-hyvinvointiauto vie kylätaloille ja muille kokoontumispaikoille terveyspalveluita osana Rovaniemen kaupungin hallinnoimaa LIKELLÄ-hanketta.

Autossa kaupungin terveydenhoitaja pitää vastaanottoaan yhdessä hoitotyön opiskelijoiden kanssa ja fysioterapeuttiopiskelijat keskittyvät fyysistä toimintakykyä ylläpitäviin harjoitteisiin, testeihin ja neuvontaan.

Teemat vaihtelevat. Toisinaan keskitytään tapaturmien ja kaatumisten ennaltaehkäisyyn, toisinaan lihasvoimaan ja liikkuvuuteen. Ennaltaehkäisevällä kuntoutustoiminnalla halutaan edistää ikääntyneiden kotona selviytymistä.

Ammattikorkeakoululaiset ovat Onni-autollaan mukana myös Toimiva kotihoito Lappiin -hankkeessa, jossa tehostetaan kotikuntoutusta viemällä etäkuntoutusteknologiaa kyliin. Teknologia onkin jo esimerkiksi Sodankylässä laajasti käytössä.

Myös tässä hankkeessa fysioterapeuttiopiskelijat toimivat moniammatillisesti yhdessä geronomiopiskelijoiden kanssa.

Juttu on julkaistu alunperin Fysioterapialehden numerossa 5/2017.

 

Fysioterapeutti AMK-koulutus Lapin AMKissa
Fysioterapeutti YAMK-koulutus Lapin AMKissaPotkurit Sodankylässä net.jpg

Sodankylässä mummot ja papat ottavat potkurit alleen tullakseen Kunnon Mummolaan. Kuva: Elina AhokasOnni-auto ja Arja Kosmoksen pihalla net.jpg

Onni-hyvinvointiauto on mobiili terveyspysäkki. Kuva: Heli Lohi