kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Kosmos-talon remontti on alkanut
23.1.2019 8:00

Kosmos-talon remontti on alkanut

Syksystä 2019 alkaen ammattikorkeakoululla on Kemissä yksi toimipiste. Hoito- ja vanhustyön koulutukset siirtyvät Meripuistokatu 26:n kiinteistöstä Kosmos-taloon Tietokadulle kesän 2019 aikana.


Kosmokseen muuttavat myös AMKin ja Lapin yliopiston hallinnon ja tukipalveluiden työntekijät nykyisestä toimistorakennuksesta Lumikontiellä.

Muutot edellyttävät Kosmos-talon remontointia, kun tilojen käyttötarkoituksia muutetaan. Remontti on alkanut 14.1., ja työ etenee vaiheittain. Väistötiloihin siirtymistä sisätilaremontti ei edellytä, vaan koulutyö jatkuu rakennuksessa koko remontin ajan. Valmista on määrä olla lokakuun lopussa.

Ensimmäisessä vaiheessa käynnistyivät nykyisen liikuntasalin muutostyöt. Korkeasta hallista tulee kaksikerroksinen.

Entisen liikuntahallin alakertaan tulee uutena tilana Showroom, ja sinne siirtyvät opiskelijakunta ROTKOn ja opiskelijayhdistysten tilat sekä IT-palvelut. Yläkertaan rakennetaan hallinnon tilat, mikä tarkoittaa työhuoneita lähinnä nykyisille Lumikon työntekijöille. Vanhaan jumppasaliin tulee myös uudistettu kuntosali pesu- ja pukutiloineen.

Talon länsiosan nykyiset IT-tuen tilat, fysiikan laboratoriot, ROTKOn ja KeIO:n tilat, jotkin työhuonetilat ja osa kirjaston tiloista tekevät tilaa hyvinvointialojen uusille oppimisympäristöille, joita tulee myös em. tilojen päällä oleviin nykyisiin luokkatiloihin.

Kesän ja alkusyksyn aikana remontoidaan nykyisiä tekniikan opetuksen tiloja kun konetekniikan älypajan rakennustyöt alkavat.

Kosmos-talon yhteyteen reilut 11 vuotta sitten rakennettu Compus on tähän saakka toiminut lähinnä tekniikan tutkimus- ja kehittämisyksikkönä. Muuton myötä kaikki tekniikan opettajien ja TKI-henkilöstön työtilat sijoittuvat Compus-taloon.

Kosmoksen kerrosala nyt 9657 m2. Remontin myötä lisäneliöitä tulee 578, jossa on mukana hyvinvointialan ”Onni-auton” talli. Hankkeen kokonaiskustannusarvio 3,8 miljoonaa euroa.

Alla olevasta piirroksesta käy ilmi, missä talon osissa remonttia pääosin tehdään.

Remonttikohteet Kosmos 2019 AVACkiin.jpg

Taustalla uusi oppimiskäsitys ja tarve poikkialaisille innovaatioille

Tiloja kehitetään, jotta ne palvelevat mahdollisimman hyvin ongelmaperustaista ja monialaista oppimista ja TKI-työtä. Uusitut tilat palvelevat aiempaa paremmin myös työelämä- ja yritysyhteistyötä ja innovaatiotoimintaa. Yhtä lailla tärkeää on, että tilat ovat viihtyisät ja osaltaan luovat yhteisöllistä tunnelmaa. Tähän kuuluvat myös kahviot ja miellyttävät ruokailuhetket.

Työn teossa siirrytään uuteen toimintamalliin muun muassa tiimiopettajuuden myötä, ja henkilöstön työskentely-ympäristöt muutetaan monitilaympäristöiksi.

Tilasuunnittelu aloitettiin jo syksyllä 2017, jolloin noin 150 työntekijää ja opiskelijaa pääsi antamaan panoksensa ”Amkilla” –yhteiskehittämishankkeeseen. Ryhmätöissä tiloja mallinnettiin karkean tason pienoismallien avulla.

Vastaavat muutostyöt ovat käynnissä myös Rovaniemen kampuksella. Ammattikorkeakoululla tulee siten jatkossa olemaan yksi oma toimipaikka jokaisessa kampuskaupungissa. (Liikunta-alan opetus jatkuu edelleen Santa Sportilla Rovaniemen Ounasvaaralla.)

Muuttojen ja muutostöiden jälkeen ammattikorkeakoulun käytössä oleva kiinteistömassa vähenee nykyisestä 46.000 neliöstä noin 33.000 neliöön.

Urakoitsijat

• Pääurakka Rakennusliike M. Kurtti Oy
• LVI-urakka Lapin LVI-asennus Oy
• Sähkö-urakka Assemblin Oy

Työmaan vastaavana mestarina toimii Asta Hooli

Kosmos-talo

Tietokatu 1:ssä Kivikankaan kaupunginosassa sijaitseva koulukiinteistö valmistui vuonna 1984 Kemin teknillisen oppilaitoksen tilaksi. Rakennuksen mittavin remontti valmistui vuonna 2011, jolloin kerrosala kasvoi lähes tuhannella neliöllä. Uuden Kosmoksen vihki käyttöön opetusministeri Jukka Gustafsson 12.12.2011. Sosiaalialan koulutus muutti rakennukseen kaupungin keskustasta vuoden 2013 syksyllä.

”Kemin tekuna” aiemmin tunnettu talo sai Kosmos-nimen vuonna 2009 järjestetyn nimikilpailun tuloksena.

Tiedustelut

projektipäällikkö Mikko Rintala, 050 461 2374, mikko.rintalaLapin AMK sähköpostiKosmos remppa tammi 2019.jpg