kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Kolme päivää maailmanperintöjuhlaa Torniossa ja Haaparannalla
7.9.2022 9:00

Kolme päivää maailmanperintöjuhlaa Torniossa ja Haaparannalla

Maailmanperintö Struven ketjun pohjoiset osat -hanke juhlii tuloksia ja toivottaa yleisön tervetulleeksi tutustumaan yhteiseen maailmanperintöön 13.9.2022 alkaen.


Struven ketju on kuin jättimäinen mittanauha, jonka avulla maapallon koko ja muoto varmistettiin 1800-luvulla. Pohjoisessa kolmiomittausketju kulkee useiden kylien läpi ja kartalla näyttää, kuin se myös ompelisi Ruotsin, Suomen ja Norjan yhteen. Kaikkiaan ketju kulkee nykyään kymmenen maan läpi, ja se valittiin maailmanperintölistalle vuonna 2005.

Suomessa kolme maailmanperintölistalle valituista pisteistä sijaitsee pohjoisessa: Alatornion kirkko, Aavasaksa Ylitorniolla ja Stuorrahanoaivi Enontekiöllä. Monet pisteistä ovat hankalasti saavutettavia, ja tietoa tutkimusretkistä on ollut niukahkosti saatavilla. Maailmanperintö Struven ketjun pohjoiset osat -hanke vastasi tähän pulmaan kattavilla tietopaketeilla Struven ketjusta sekä erilaisilla VR-ratkaisuilla.

Retki Perävaaraan 13.9.2022 klo 17 - 20

Hankkeen päätösjuhla alkaa leppoisalla retkellä Haaparannalla sijatsevalle Perävaaralle, joka on maailmanperintökohde. Perävaara on 97 metriä korkea, ja yksi vaivattomimmista kohteista korkeuden puolesta. Polku mäen laelle parkkipaikalta on reilut 500 metriä. Se on kivinen ja sammaleinen, osittain päällystetty pitkospuilla, joten kannattaa varata tukevat kengät jalkaan. Tarjolla on retkievästä.

SINUN MAAILMANPERINTÖSI -seminaari 14.9.2022 klo 12–16.30

Seminaarissa Peräpohjolan opistolla kuullaan kävijäkokemuksia ja kovaa faktaa Struven ketjusta. Puhujien joukossa on maailmanperintökoordinaattoreita ja useammankin maan mittauspisteillä kiertäneitä asiantuntijoita.

Mikä se Struven ketju oikein on ja miksi se viehättää? Kerromme myös ensimmäiset kuulumiset kesällä useilla Suomen mittauspisteillä toteutetun kävijätutkimuksen tuloksista Maailmanperintöyhdistyksen toimesta. Matkailutoimijoille on luvassa monia ideoita tuotteistakin.

Hankeväki kertoo, mitä tietoa ja digitaalisia ratkaisuja pääset hyödyntämään Struven ketjusta. Aivan uusi seikkailupeli Steps of Struve julkaistaan seminaarin päätteeksi.

Illalla klo 18 alkaen seminaarivieraat pääsevät ensimmäisten joukossa katsastamaan Tornionlaakson museon upean näyttelyn ja testaamaan viimeisimpiä versioita Lapin ammattikorkeakoulun toteuttamista VR-ympäristöistä.

SINUN MAAILMANPERINTÖSI -näyttely 15.9.2022–8.1.2023

Näyttelyn avajaiset yleisölle pidetään 15.9.2022 klo 10 Tornionlaakson museossa. Avajaisiin ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Kannattaa tulla vaikka kauempaakin koko perheen voimin, ja hyödyntää mm. mahdollisuutta piipahtaa hankalammin saavutettavilla Struven ketjun maailmanperintöpisteillä Torniosta Hammerfestiin. Näyttely on avoinna 8.1.2023 asti.

Lisätietoja Sinun maailmanperintösi – Ditt världsarv Haparanda-Tornio | The Northern parts of the World Heritage Struve Geodetic Arc
ja Eila Seppänen, eila.seppanen(a)lapinamk.fi, +358 (0)40 502 2413Piirroskuvassa Pohjoismaat ja struven ketjua.