11.11.2016 11:00
Kokeilukulttuuria tehtiin tutuksi Torniossa
Valtioneuvoston Kokeileva Suomi -kiertueen Lapin tapahtuma järjestettiin torstaina 10.11. Torniossa. Elämyskeskus Lapparissa pidetiin samaan aikaan myös Lapin ammattikorkeakoulun Valakiat -sidosryhmä- ja alumnitapahtuma.
Ammattikorkeakoulut ovat vanhastaan vahvoja osaamisen, työelämän ja elinkeinotoiminnan moottoreita eikä opiskelijoiden rooli toiminnan ja alueen uudistajana ole ollut vähäinen. Kokeilut ovat olleet luonteva osa myös Lapin ammattikorkeakoulun toimintaa.
Yrittäjiltä haastava toimeksianto opiskelijatiimeille
Valakiat-tapahtumassa kokeilukulttuuri konkretisoitui Mini-innomaratonissa, jossa seitsemän opiskelijaryhmää ideoi uusia liiketoimintamahdollisuuksia Lapin lentokentille ja -asemille. Toimeksiannon takana oli Lapin yrittäjät ry.
Neljän hengen tiimit esiintyivät tapahtumayleisölle ja vetäytyivät sen jälkeen viimeistelemään kymmenen minuutin mittaiset esityksensä.
Arviointiraati valitsi voittajaksi tiimi nro 4:n eli To-Be-Teamin Kemi-Tornion lentokentälle laatiman ideakokonaisuuden Huippu lentoasema. Raadin edustajien mukaan esityksessä oli parhaat ideat lentokenttätoiminnan liiketoiminnan kehittämiseksi. Lisäksi tiimi sai erityiskiitokset hyvästä paneutumisesta toimeksiantoon ja viimeistellyistä ideoista.
Arviointiraatiin kuuluivat Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo ja Rauno Kurtti, joka toimii Itä- ja Pohjois-Suomen lentoliikenteen koordinaattorina Lapin liitossa.
Kokeilukulttuuri, ketteryys ja yhteisöllisyys
Valakiat-iltapäivän keynote-puheenvuorossa Sani Leino ravisteli yleisöä lennokkaassa tuuletusluennossaan poisoppimaan totutuista toiminta- ja ajattelumalleista. Samalla yleisö sai myös katsauksen siitä, mihin maailma on menossa myynnissä ja asiakaspalvelussa.
Sani Leino on teknologiayhtiö ThingLinkin Europan myyntijohtaja, Laurea Entrepreneurship Societyn perustaja ja Espoon Yrittäjien hallituksen jäsen.
Lapin AMKin palvelupäällikkö Mirva Juntti ja Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo kertoivat omassa puheenvuorossaan, että lokakuussa lanseeratut innovaatiosetelit on otettu yrityksissä innolla vastaan. Tekes jakoi ensimmäisen miljoonan jo ensimmäisen kymmenen päivän aikana.
- Lapin AMK on palveluntuottajana neuvotellut eteenpäin jo 40 seteli-ideaa, ja hakemuksiakin olemme jättäneet jo toista kymmentä, Mirva Juntti kertoi Lapin yritysten tilanteesta.
Innovaatioita ja kokeilukulttuuria tehtiin Valakiat-tapahtumassa tutuksi myös ständeillä, jolle oli koottu kattaus Lapin AMKissa jo tehdyistä toteutuksista ja hankkeista. Osallistujilla oli mahdollisuus tutustua muun muassa matkailun turvallisuustyökaluihin, virtuaalikaivokseen, elämyksellisten mobiiliratkaisujen luomiseen ja Onni-autoon.
Ystävien kanssa eteenpäin
Lapin ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Martti Lampelan mukaan seuraavat neljä vuotta kertovat paljon siitä mihin suuntaan korkeakoulukokonaisuus Lapissa muodostuu.
Martti Lampelan mukaan on korkeakoulukonsernia kehitettäessä pidettävä mielessä opiskelija.
- Konserniyhteistyö merkitsee opiskelijalle entistä sujuvampia opintopolkuja toisaalta ammattiopistojen ja ammattikorkeakoulun välillä mutta myös korkeakoulujen välillä.
Tänä syksynä myös Lapin AMK on käynyt opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa tulosneuvottelut ja tulevan sopimuskauden osalta AMKin tilanne on hyvä ja vakaa.
- Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakoulujen yhdistyminen oli todella onnistunut ratkaisu sekä toiminnallisesti että taloudellisesti, Martti Lampela kertasi ammattikorkeakoululaisten tuntoja.
Millaiseksi korkeakoulukokonaisuus Lapissa muodostuu, sen määrittelemiseen AMK tarvitsee myös ystävien ja sidosryhmien apua.
Katso lisää kuvia Valakiat-tapahtumasta.
Kiertue jatkuu Etelä-Suomessa
Lapin AMKin tapahtuma oli järjestyksessään toinen Kokeileva Suomi -kiertueen tapahtuma. Tulevat tapahtumat muissa ammattikorkeakouluissa löytyvät kiertueen verkkosivuilta osoitteesta kokeilevasuomi.fi/kokeileva-suomi-kiertue.
Valakiat-tapahtumasta, kokeilukulttuurista ja Kokeileva Suomi -kiertueesta löytyy paljon kiinnostavaa somesisältöä hästägeillä #valakiat #kokeilukulttuuri ja #kokeilevasuomi / @KokeilevaSuomi
xxx
Mini-innomaratontiimien kokoonpanot:
Team 1: Saija Hanhela, team leader, Rita Haapea, Ella Keisu ja Fanny Hokkanen
Team 2: Veikko Marttila, team leader, Anttu Haapalainen, Joonas Huttunen ja Kimmo Sarja
Team 3: Johan Jurmu, team leader, Rosa-Maria Kopra, Emma Rajala ja Siiri Virtanen
Team 4: Ghozy Ul Haq, team leader, Jana Ladygina, Oleksandr Shybinskyi ja Natalia Pulakka
Team 5: Matti Kvist, team leader, Marko Tasala, Janne Ylönen ja Ansu Särkelä
Team 6: Mary Thiong'o, team leader, RanWen Yang ja YingQi Chen
Team 7: Joona Jauhiainen, team leader, Jussa Rahko, Julius Vetämäjärvi ja Samuli Vuori