10.8.2022 8:00
Kestävän kehityksen aamukahveilla haetaan lappilaisille organisaatiolle keinoja vihreään siirtymään
AMK kutsuu yritykset ja yhteisöt ottamaan uusia askeleita vihreässä siirtymässä. Kestävän kehityksen aamukahveja tarjotaan kerran kuukaudessa koko alkaneen lukuvuoden ajan.
Vihreä siirtymä tarkoittaa kaikkia niitä ympäristön ja ilmaston vaalimisen keinoja, joita yritykset, julkinen sektori, yhdistykset tai yksittäiset ihmiset voivat ottaa arjessaan käyttöön. Resurssiviisas toiminta tarkoittaa lähestulkoon aina myös rahallista hyötyä.
Lappi-sopimuksessa vihreä siirtymä on määritelty maakunnan lähitulevaisuuden keskeiseksi tavoitteeksi. Ammattikorkeakoululla asiantuntijana työskentelevä Katri Hendriksson on erikoistunut erityisesti kiertotalouteen ja resurssiviisauteen.
- Lapin alueella halutaan ja osallistutaankin aktiivisesti maailmanlaajuiseen ilmastotyöhön ja luonnon monimuotoisuuden tukemiseen. Täällä satsataan eri tahojen osalta ilmasto- ja ympäristötyöhön, jonka avulla voidaan rakentaa vihreämpää ja vastuullisempaa tulevaisuutta esimerkiksi uusien innovaatioiden ja liiketoimintamallien myötä.
Liikkeelle voi lähteä pienin askelin
Kaikille avoimilla aamukahveilla käsitellään vihreää siirtymää, kiertotaloutta ja vastuullisuutta eri elinkeinojen näkökulmasta. Kaikille lappilaisille yrityksille tai muille toimijoille ei ole selvää, miten ne voisivat edistää kiertotaloutta tai vastuullista toimintaa omassa toimipaikassaan. AMK voi auttaa yrityksiä tässä.
Ajatuksena on myös, että osallistujat löytävät epämuodollisissa tilaisuuksissa keinoja siirtymän toteuttamiseen kuultuaan esimerkkejä ja keskusteltuaan muiden alan toimijoiden kanssa.
- Vihreän siirtymän edistämisen keinot voivat olla uusia innovaatioita, ideoita, tuotteita, palveluita tms. jotka edistävät omalta osaltaan yrityksissä ja muissa organisaatioissa kiertotaloutta ja vastuullisempaa toimintaa, Katri Hendriksson täsmentää.
Vihreän siirtymän toimet voivat yrityksissä ja organisaatioissa olla pieniä tai suuria.
- Tekojen koolla ei ole tässä kohtaa väliä, kunhan ottaa osaa ja pyrkii omalla toiminnallaan olemaan vihreän siirtymän edistäjä.
Vihreä siirtymä tarkoittaa Katri Hendrikssonin mukaan parhaimmillaan myös rahallista hyötyä.
- Prosessia on voitu vuosikaudet toteuttaa samalla tavalla, mutta pienillä muutoksilla voidaan vähentää vaikka sähkönkäyttöä tai materiaalien kulutusta. Tai voidaan huomata, että jokin prosessin vaihe voidaan tehdä resurssiviisaammin lisäämällä automaatiota.
Kahvit katetaan kerran kuussa keskiviikkoisin
Kahvit tarjoillaan kerran kuukaudessa syyskuusta toukokuuhun Kemissä, Rovaniemellä tai Torniossa. Ammattikorkeakoulu voi auttaa organisaatioita vihreässä siirtymässä. Tämän vuoksi kahvien yhteydessä on lisäksi mahdollista tutustua koulun älykkäisiin kehittämisympäristöihin.
Aamukahvitilaisuuksiin osallistuminen on maksutonta ja ne on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille: yritysten ja organisaatioiden edustajille, oppilaitosten henkilökunnalle, amkin alumneille, opiskelijoille jne. Kahvien lisäksi tarjolla on pientä purtavaa.
- Kahvitilaisuuksiin voi osallistua myös verkon välityksellä oman kupposensa kera, Katri Hendriksson huomauttaa.
Ensimmäiset kahvit tarjoillaan Torniossa keskiviikkona 7. syyskuuta. Lukuvuoden mittaan kahveilla käsitellään kestävää kehitystä ja vihreää siirtymää ainakin rakentamisen, matkailun, teollisuuden, hoitotyön, digitalisaation ja sosiaalisesti kestävän talouden näkökulmista .
Aamukahvien järjestäjinä toimivat ammattikorkeakoulun vetämät Uusi Aika ja LTKT2.0-hankkeet. Kumppaneina kahveilla ovat Kemin kaupunki ja Lapin liitto.
Kahvien teemoihin ja muihin tapahtumatietoihin kannattaa tutustua ennakkoon tapahtumasivulla. Ilmoittautuminen ensimmäiseen tilaisuuteen Torniossa 7.9. on jo avoinna samalla sivulla.
Tiedustelut
Katri Hendriksson
katri.hendriksson(a)lapinamk.fi
+358 44 478 0284
Facebook-tapahtuma
LinkedIn Event