kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Kestävää lantahuoltoa Mäntyvaaran alueelle
10.6.2019 10:00

Kestävää lantahuoltoa Mäntyvaaran alueelle

Hevosenlannan hyödyntämistä on kehitettävä, jotta tallien lantahuolto helpottuu ja lanta saadaan edelleen hyödynnettäväksi.


logoja

Rovaniemen Mäntyvaaran hevoskeskittymän noin 150 hevosta tuottavat vuodessa 2500–3000 kuutiota kuivikelantaa. Määrällä lämmittäisi teoriassa noin 37 keskikokoista omakotitaloa ympärivuotisesti.

Lantahuollon nykyiset käytännöt vaihtelevat talleittain ja hevosenlantaa ei ole vielä kaikilta osin voitu hyödyntää, lisäksi lantahuollon kustannukset koetaan korkeiksi.

Hevosenlannan hyödyntämistä on kehitettävä, jotta tallien lantahuolto helpottuu ja lanta saadaan edelleen hyödynnettäväksi. Lantahuollon kestävillä ratkaisuilla voitaisiin huomioida ympäristönäkökulmat ja parantaa hevosalan toiminta- ja harrastusmahdollisuuksia. Alueelle tarvitaan paikallisia ratkaisuja ja toimijoita, jotta saadaan kehitettyä alueelle soveltuvaa lantahuoltoa.

Lapin AMK on käynnistänyt Hevosenlannan hyödyntämismahdollisuudet: Case Mäntyvaara -hankkeen (EAKR). Hankkeen toimintavuosina 2019 - 2020 selvitetään hevosenlannan hyödyntämiseen soveltuvia ratkaisuja. Tavoitteena on tuottaa kehittämissuunnitelma, joka perusteella voidaan lähteä toteuttamaan konkreettisia toimenpiteitä hankkeen jälkeen.

Päätoteuttajana toimii Lapin ammattikorkeakoulu ja toimintaan on sitoutunut Rovaniemen ravirata Oy, Rovaniemen kaupunki sekä useita talliyrittäjiä.

Tallivierailut käynnistyvät

Tallivierailut Mäntyvaaran hevoskeskittymässä käynnistyvät kesäkuussa. Vierailuiden aikana kartoitetaan lantahuollon nykyiset käytännöt ja toimijoiden kiinnostusta erilaisiin ratkaisuihin. Lisäksi hankkeessa toteutetaan opintomatka sekä infotilaisuuksia ja työpajoja.

Mikäli kiinnostuit, kutsu meidät kylään tai osallistu keskusteluun Facebookissa (mm. Mäntyvaaran hevoskeskus, Rovaniemen ravirata ja Lapin AMK biotalous). Seuraa toimintaa myös Lapin ammattikorkeakoulun muissa viestintäkanavissa.

Tiedustelut

Sanna Vinblad
sanna.vinbladLapin AMK sähköposti
+35840 7012 238

Aki Ranta
aki.rantaLapin AMK sähköposti
+35840 7565 949Hevonen aitauksessa.jpg