kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Vastuullisuus ja kestävä kehitys / Kestävä yhteiskunta, talous ja kasvu – Lumen-lehden syysnumero on ilmestynyt
Lapin AMKin vastuullisuusuutisia

Verkkolehti Lumen keskittyy tällä kertaa syventämään kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teemoja.

Syksyinen vaahteranlehti ja teksti Lumen.

Lehti on vapaasti luettavissa osoitteessa www.lumenlehti.fi.

Numeron teemapäätoimittaja, yliopettaja Leena Viinamäki kirjoittaa pääkirjoituksessaan:

” Suomi kohtaa muiden maiden tapaan kestävän yhteiskunnan, talouden ja kasvun toisiinsa kietoutumisen haasteet, joihin voi kuulua myös toisiinsa nähden ristiriitaisia intressiryhmäspesifejä tavoitteita. Näin ollen on hyvä pohtia, mitä tarkoittaa kestävä yhteiskunta, talous ja kasvu yksittäisen ihmisen, yrityksen ja paikallisen yhteisön näkökulmista kaupunki–maaseutu- ja globaalia ulottuvuutta sekä tieteenalojen välisiä eroja unohtamatta.” Ja jatkaa:

” Tietoisuus kestävästä yhteiskunnasta ja sen merkityksestä lisääntyy ja arkipäiväistyy kansalais-, paikallis- ja aluetasoilla − niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.”

Kolumnistina syysnumerossa vierailee ympäristö ja ilmastoministeri Maria Ohisalo, joka iloitsee naalin paluusta pesimäpaikoilleen Suomessa, mutta muistuttaa:

” Lapin pinta-alasta suojelualueita on noin 30 prosenttia, mutta silti monet alueen ekosysteemeistä ovat uhattuina ilmastokriisin ja ihmistoiminnan jalanjäljen yhteisvaikutuksesta. Suomessa suhteellisesti eniten uhanalaisia lajeja on tunturipaljakoilla, joiden lajeista uhanalaisia on lähes 40 prosenttia.”

Numerossa on kaikkiaan 26 artikkelia, joissa kestävää kehitystä lähestytään niin yhteiskunnallisena, taloudellisena, inhimillisenä, yhteisöllisenä, ekologisena, pedagogisena kuin kilpailukykytekijänäkin. Osa kirjoituksista on yhteisartikkeleita, joissa ammattikorkeakoulun ja kumppaniorganisaatioiden asiantuntijat kertovat tapausesimerkein yhteistyön muodoista.

Lumen

Lumen ilmestyy Lapin ammattikorkeakoulun julkaisemana verkkolehtenä kolme kertaa vuodessa. Jokaiselle numerolle valitaan erityisesti Pohjoisen kannalta ajankohtainen teema. Lehdessä julkaistaan myös muita ajankohtaisia artikkeleita ammattikorkeakoulussa tehdystä asiantuntijatyöstä.

Teemoja käsitellään monipuolisesti eri tutkimusalojen ja elinkeinojen näkökulmasta. Artikkelit ovat usein ammattikorkeakoulun omien ja muualla toimivien asiantuntijoiden yhteistä tuotantoa. Jokaisessa teemanumerossa julkaistaan heti pääkirjoituksen jälkeen kolumni, jonka kirjoittajiksi kutsutaan tunnustettuja aiheen asiantuntija. Pääkirjoitus ja kolumni julkaistaan aina sekä suomeksi että englanniksi.

Lehden seuraava numero ilmestyy helmikuussa 2023. Tiedusteluihin vastaa lehden toimittaja, viestintäkoordinaattori Heli Lohi, lumenlehti(at)lapinamk.fi, p. 040 524 9836.