kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Kemin Pruntsi-kortteliin uusinta älykkään asumisen teknologiaa
Uutiset
31.3.2022 7:00

Kemin Pruntsi-kortteliin uusinta älykkään asumisen teknologiaa

Vanhuspalvelujen tuottajilta odotetaan yhä enemmän erilaisia teknologisia ratkaisuja kotona asumisen tueksi, jotta hoitohenkilökunta voisi keskittyä välittömään hoitotyöhön.


logoja

Kemin kaupunki on aloittanut Ikävihreä Pruntsin alueen kehittämisen syksyllä 2020. Pruntsin korttelissa toimii Keskustan palvelutalo, Meripuiston palvelutalo ja Sotainvalidien palveluasuntosäätiö Tammenlehvä, Sauvosaaren sairaala, Leipätehdas, eli kehitysvammaisten toimintakeskus, ja Vanhusten palveluasuntosäätiön vuokra-asuntoja. Lisäksi korttelissa on useampi vanha rakennus, joissa on eläkeläisten kahvilatoimintaa, nuorisotoimi ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Perheiden piha –toimintaa.

Alue sijaitsee Kemin kaupungin keskustassa meren ja puistoalueen läheisyydessä. Länsi-Pohjan keskussairaala ja kulttuurikeskus ovat tien toisella puolella. 

Ikääntyvässä ja digitalisoituvassa yhteiskunnassa on tarvetta älykkäille ratkaisuille, joiden avulla voidaan tukea ikääntyvän väestön kotona asumista, terveyttä ja toimintakykyä. Living Lab Pruntsin älykkään asumisen mallilla pyritään siihen, että saman katon alla on tarjolla palveluja niin kuntalaisille, yrityksille, palveluntuottajille, kolmannen sektorin toimijoille kuin oppilaitoksillekin.

Ympäristöön suunnitellaan Living Lab Pruntsi -hankkeessa hyvinvointi- ja terveysteknologiaa hyödyntävä älykkään asumisen kehittämis- ja oppimisympäristö, jossa kohtaavat opiskelijat, suunnittelijat, yritykset, alan työntekijät sekä asiakkaat.

Tämän vuoden alussa käynnistyneessä hankkeessa selvitetään alkuun Pruntsin toimijoiden tarpeet. Seuraavaksi luodaan palvelumalli Living Lab Pruntsin asiakasrajapintaan ja toimintamalli vahvistamaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten, opiskelijoiden sekä opetushenkilökunnan älykkään asumisen teknologisten ratkaisujen tietotaitoa ja ohjausosaamista. Viimeisessä työpaketissa luodaan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio toiminnan (TKI) ekosysteemi ja toimintamalli.

Hankeinfo

Living Lab Pruntsi - Älykkään asumisen kehittämis- ja oppimisympäristön toimintamalli
Ajankohta: 1.1.2022 - 30.6.2023
Päätoteuttaja: Lapin ammattikorkeakoulu
Yhteistyökumppanit: Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia ja Kemin kaupunki
Rahoituslähde: EAKR 2014-2020
Kokonaisbudjetti: 262 036 €

Tiedustelut: projektipäällikkö Anniina Tohmola, p. 040 648 4528, etunimi.sukunimi@lapinamk.fi.Piirroksessa vanhuksia istumassa, kutomassa, pelaamassa shakkia ja pariskunta kävelemässä.