kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Kansainvälisten sairaanhoitajien valmistumista juhlittiin Kemissä
19.12.2019 9:00

Kansainvälisten sairaanhoitajien valmistumista juhlittiin Kemissä

Tänä vuonna valmistuvissa sairaanhoitajakoulutuksissa oli opiskelijoita noin 70. Kaikki olivat tervetulleita valmistujaisjuhlaan.


Valmistujaisjuhlaan ilmoittautui noin 40 opiskelijaa suomenkielisestä ja 20 kansainvälisestä opiskelijaryhmästä. Perheenjäsenet ja muut läheiset mukaan lukien osallistui valmistujaistilaisuuteen kaiken kaikkiaan noin 140 henkilöä.

Ohjelma alkaa Kemin kirkossa

Tilaisuus aloitettiin perinteisesti Kemin kirkossa, jossa sairaalapastori Ari Niskala otti vastaan uusien sairaanhoitajien lupauksen ja lähetti heidät tekemään tärkeää työtään suomalaisen yhteiskunnan jäseninä. Kauniista urkumusiikista vastasi kanttori Hanna-Leena Pärkkä.

Kirkossa oli lämmin tunnelma, ja valmistuvien ryhmien tutorit Anne Puro ja Anja Mikkola lukivat Martti Linqvistin sairaanhoitajan kymmenen käskyä molemmilla kielillä.

Ohjelman jälkeen kirkossa valokuvattiin ryhmän opiskelijoita yhdessä ja erikseen. Opiskelijat ottivat viimeisiä kuvia kolme ja puoli vuotisen urakan jälkeen. Monenlaisia asioita on jäänyt taakse, mutta nyt oli ilon päivä kaikille.

Kuva 3 Mikkola.jpg

Kaikki kirkossa olleet KV-ryhmän opiskelijat yhteiskuvassa opettajan kanssa. Takarivissä vasemmalta: Iiris Mäkynen, Robert Amakobe, Ann-Christine Svensson ja Pascal Nyaga, keskirivissä vasemmalta: Vy Phan, Joan Mbugua, Phan Thi My Linh, ja eturivissä vasemmalta: Maija Erkkilä, Shirley Nykänen, Dorice Mazengo, Anja Mikkola, Rutendo Nhende, Runyararo Muzhange, Linda Hamun ja Nana Chubo.

Kuva 2 Mikkola.jpg

Opiskelijat olivat kutsuneet myös läheisiään valmistujaisjuhlaan ja kirkkoon.


Kosmoksessa varsinainen valmistujaistilaisuus

Kirkosta siirryttiin Kosmoksen, Tietokatu 1:en, aulaan kakkukahville. Ravintola Pikku Mestarin henkilökunta ja Ammattiopisto Lappian opiskelijat olivat laittaneet tarjolle maukkaan kakun lisäksi erikoisruokavalioita noudattaville omat tarjoamiset. Vilkas puheensorina täytti aulan, kun valmistuvat sairaanhoitajat ja heidän läheisensä nauttivat hetken ennen varsinaisen ohjelman alkua.

Tilaisuuden aluksi ja lopuksi Vera Pyykkö lauloi ja säesti kitarallaan kauniin musiikkiesityksen. Ohjelman juontajana toimi suomenkielisen ryhmän tuutori, lehtori Anne Puro. Tehyn Erja Kortelainen-Poikela ja Lapin sairaanhoitajat ry:n opiskelijavastaava sairaanhoitaja Sirkku Valve toivat ammattiyhdistyksen ja sairaanhoitajaliiton terveiset.

Samalla he jakoivat Tehyn stipendit sairaanhoitaja Roosa Seppäselle ja sairaanhoitaja Shirley Nykäselle sekä sairaanhoitajaliiton stipendit sairaanhoitaja Antti Ylitalolle ja sairaanhoitaja Toni Kylmämaalle. Kriteerit sopivat kaikkiin palkittuihin opiskelijoihin:

Heillä on hieno koulumenestys, aktiivisuus opintojen etenemisessä, hyvät käytännön harjoittelujaksot ja erinomainen opinnäytetyö. He ovat edenneet opinnoissaan määrätietoisesti ja osoittaneet saavuttaneensa sairaanhoitajan ammatilliset osaamisvaatimukset erittäin hyvin. Lisäksi sairaanhoitajaliiton stipendien saajien ansioita olivat: He noudattavat opiskelijaryhmässään ja opinnoissaan sairaanhoitajan eettisiä ohjeita. Tukevat omassa ryhmässään aktiivista oppimista ja helpottavat omalla osallistumisellaan muidenkin osallisuutta ja oppimista. He ovat oivallisia ryhmätyöntekijöitä ja työtiimin jäseniä.

Molempien ryhmien kaikki opiskelijat olisivat ansainneet stipendin, koska kaikki opiskelijat ovat opiskelleet ja työskennelleet mallikelpoisesti sekä teoreettisissa että käytännön opinnoissa. Stipendien saajien valinta ei ollut helppoa.

Koulun johdon terveiset ja kauniit, rohkaisevat eväät tulevaisuutta varten lausui osaamisaluejohtaja Hannele Keränen. Tähän eivät puheet loppuneet, koska opiskelijoiden puheenvuorot olivat seuraavaksi vuorossa.

Sairaanhoitaja Roosa Seppänen kertoi suomenkielisen ryhmän tuntemuksista koulutuksen eri vaiheissa. Sairaanhoitaja Runyararo Muzhange (kuva alla) kertoi oppimisesta ja kokemuksistaan kansainvälisessä sairaanhoitajakoulutuksessa.

Kuva 4 Mikkola.jpg

Opiskelijoiden koskettavat puheenvuorot saivat kuulijoiden silmäkulmiin ilon kyyneleitä. Molempien opiskelijoiden viesti oli, että he ovat oppineet sairaanhoitajan ammatissa tarvittavat tiedot ja taidot, mutta nyt vasta todella tämän ammatin oppiminen alkaa, kun he aloittavat palkallisen hoitotyönsä alan ammattilaisina.

Puheenvuorojen jälkeen siirryttiin nauttimaan yhteistä lounasta, jonka Tehy ja Lapin Sairaanhoitajat -piiriyhdistys tarjosivat valmistuville ja opettajille. Myös läheiset ja ystävät tulivat mukaan.

Opiskelijat nauttivat viimeisestä yhteisestä päivästään oppilaitoksessamme

Ennen ravintolaan siirtymistä valmistuvat sairaanhoitajat kuvattiin vähän virallisemminkin. He pukivat päällensä kaavut, jotka he olivat itse hankkineet. Tutkinnon hankkiminen vieraassa kulttuurissa on vaativaa, haasteellista ja se on myös kova voimanponnistus, josta pitää nauttia silloin, kun on juhlan aika.

Lounaan jälkeen kansainvälinen sairaanhoitajaryhmä viihtyi vielä oppilaitosravintolassamme keskustellen menneistä ja tulevaa suunnitellen.

Kansainvälistä sairaanhoitajakoulutusta Lapin AMK:ssa vuodesta 2010

Koulutus aloitettiin Kemissä vuonna 2010, jolloin ensimmäinen kansainvälinen sairaanhoitajaryhmä aloitti syyslukukaudella. Opetussuunnitelma oli ilmestynyt jo edellisenä vuonna. Vuonna 2014 opetussuunnitelma uusittiin ja vuonna 2017 opetussuunnitelmaa kehitettiin nykyiseen muotoonsa.

Kansainvälinen koulutus ei ole voimainponnistus vain opiskelijoille vaan se vaatii moninkertaisen työn, sitoutumista ja joustamista myös opettajilta, käytännön ohjaajilta ja toimistohenkilökunnalta. Kiitos kuuluu siis opiskelijoiden ja opettajien lisäksi tosi neuvokkaille ja ohjaukseen paneutuville ohjaajille käytännön kentillä Lapin alueella.

Teksti: Anja Mikkola, lehtori ja ryhmän K72D16S tuutori, Hoitotyön koulutusohjelma
Valokuvat: John Ndembo ja Tommi MiettunenKuva 1 Mikkola.jpg

Ylärivi vasemmalta: Evelyne Chikukwa, Ann-Christine Svensson, Pascal Nyaga, Iiris Mäkynen, Robert Amakobe, Keskirivi vasemmalta: Runyararo Muzhange, Joan Mbugua, Vy Phan, Thi My Linh Phan, Linda Hamun, Olusola Onabanjo, Thy Le, ja Do Chau, Eturivissä vaaleassa hartialiinassaan Dorice Mazengo, Rutendo Nhende, Phuong Tran ja Ngan Huynh.