kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Kansainvälisen yhteishaun hakijamäärä kasvoi Lapin AMKissa
26.1.2017 11:00

Kansainvälisen yhteishaun hakijamäärä kasvoi Lapin AMKissa

​Yhteishaku ammattikorkeakoulujen englanninkielisiin koulutusohjelmiin päättyi keskiviikkona 25. päivä tammikuuta. Toisin kuin oletettiin, Lapin AMKissa ensisijaisten hakijoiden määrä kasvoi edellisvuodesta.


Kaikkien suomalaisten korkeakoulujen tulee alkaa periä lukuvuosimaksuja EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta uusilta opiskelijoilta ensi syksystä alkaen. Tästä syystä ounasteltiin yleisesti hakijamäärien laskua, jopa romahdusta. 

Lapin AMKin merkitsi kuitenkin ensisijaiseksi opiskelupaikkatoiveekseen 344 hakijaa, mikä on 7,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, jolloin hakijoita oli 320. Aloituspaikkoja on ensi syksylle sata, joten yhtä aloituspaikkaa tavoittelee siten 3,4 hakijaa.

Lapin ammattikorkeakoululta oli haussa mukana neljä ohjelmaa; IT-tradenomin, restonomin, tradenomin ja sairaanhoitajan tutkintoihin johtavat englanninkieliset koulutukset. Tarjonta ja aloituspaikkamäärä olivat samat kuin aiempinakin vuosina.

Myös englanninkielisten koulutusten yhteishaussa on hakijalla mahdollisuus merkitä ensisijaisen hakutoiveensa lisäksi korkeintaan viisi muuta hakukohdetta siltä varalta ettei paikkaa löydy ykköstoiveesta. Eri henkilöitä oli kaikissa Lapin AMKiin hakeneissa 1141, jotka merkitsivät Lapin AMKin jollekin hakutoivesijalle yhteen laskettuna 1333 kertaa.

Stipendijärjestelmä saattoi olla ratkaiseva

Oletettu vähennys hakijamäärässä ei siis toteutunut ainakaan Lapin AMKissa.

- Oletamme, että hakijat ovat tutustuneet tarkasti myös korkeakoulujen luomiin stipendijärjestelmiin, joka on meillä varsin kannustava, kertoo vararehtori Reijo Tolppi.

Lapin ammattikorkeakoulussa lukuvuosimaksu on EU- ja ETA-aluiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille 8000 euroa vuodessa, mikä on YLEn keräämien tietojen mukaan hyvin lähellä suomalaisten korkeakoulujen keskiarvoa. Stipendijärjestelmä Lapin AMKissa on kuitenkin hyvin kannustava.

Ilman stipendejä 3½ vuoden tutkinto maksaisi 28 000 euroa. Jos saa maksimaaliset stipendit tulee koko tutkinnon hinnaksi 8000 euroa.

- Jos opinnot etenevät suunnitellun rivakasti, voi koko tutkinnon saada yhden lukuvuosimaksun hinnalla, Reijo Tolppi tiivistää.

Hoitotyö ja matkailu jälleen kiinnostavimmat

Kansainväliseen sairaanhoitotyöhön pätevöittävään Degree Programme in Nursing -koulutukseen otetaan Kemiin 20 uutta opiskelijaa. Tämä ohjelma kirjattiin hakutoiveeksi 418 kertaa, ja ykköshakutoiveekseen 124 hakijaa.

Restonomin tutkintoon johtavaan Degree programme in Tourism –ohjelmaan haki Rovaniemelle 113 ensisijaista hakijaa. Yhteensä koulutus merkittiin jollekin hakutoivesijalle 411 kertaa. Aloituspaikkoja koulutuksessa on 30.

Tietojenkäsittelyn Degree Programme in Business Information Technology (BIT) -koulutukseen Tornioon on 44 ensisijahakijaa. Koulutukseen otetaan ensi syksyksi Tornioon 25 uutta opiskelijaa.

Liiketalouden BBA-tutkintoon tähtäävään Degree Programme in International Business -ohjelman merkittiin hakutoiveeksi yhteensä 460 hakijaa, joista 63:lle tämä Rovaniemellä käynnistyvä ohjelma on ykköstoive. Aloituspaikkoja ohjelmaan on 25.

Asuinmaissa ja kansalaisuuksissa ei isoa muutosta aiempaan

Hakijoiden asuinmaa on useimmin Nepal (211 hakijaa), Suomi (209), Nigeria (129) tai Vietnam (117). Suurimmat ryhmät kansalaisuuksittain ovat nigerialaiset (173), bangladeshilaiset (146), vietnamilaiset (121) kenialaiset (113) ja suomalaiset (104). Hakijoiden asuinmaat ja kansalaisuudet ovat kutakuinkin samat kuin aiempina vuosina. Ainoa iso muutos on venäläisten hakijoiden määrässä, joka putosi nyt viime vuoden 110 hakijasta enemmän kuin puolet.

Noin kolmasosalla hakijoista on nykyinen asuinmaa jokin EU- tai ETA-maa.

Opiskelijavalinta selviää valintakokeiden jälkeen

Seuraavassa vaiheessa tarkistetaan kaikkien hakijoiden hakukelpoisuus eli että heillä on AMK-opintoihin riittävä pohjakoulutus. Hakukelpoiset hakijat kutsutaan valintakokeisiin, jotka järjestetään huhtikuussa. Valintakoekutsuja aletaan lähettää hakijoille sähköpostitse viikolla 11.

Opiskelijavalinnan tulokset ovat selvillä kesäkuun loppuun mennessä ja lukuvuosi alkaa elo-syyskuun taitteessa.

Kevään aikana vielä kolme hakua

Seuraava haku Lapin ammattikorkeakouluun käynnistyy 13. helmikuuta, jolloin alkaa haku liiketalouden englanninkieliseen Master-ohjelmaan Tornioon. Ohjelma on tarkoitettu tradenomin tai BBA-tutkinnon suorittaneille, joilla on kertynyt valmistumisen jälkeistä työkokemusta kolmen vuoden ajalta.

Valtakunnallinen yhteishaku suomenkielisiin AMK- ja YAMK-koulutuksiin alkaa 15. maaliskuuta.

Toukokuussa avautuvat vielä erillishaut niille, joilla on jo aiempia korkeakouluopintoja takana joko avoimessa ammattikorkeakoulussa tai kesken jääneissä tutkinto-opinnoissa.

 

Lisätietoja

vararehtori Reijo Tolppi, p. 040 537 5815, etunimi.sukunimi@lapinamk.fi.

Katso myös miten viime vuonna meni: Lapin AMKiin hakijoita kaikista maanosista, Lapin AMKin uutinen 3.2.2016.lippuja