kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Kalastusperinteitä juhlistetaan Torniossa
16.8.2018 12:00

Kalastusperinteitä juhlistetaan Torniossa

Kansainvälinen kalastusperinteen ja perinnekalastuksen tapahtumasikermä alkaa Torniossa.


Tornionjoen koskikalastuskulttuurin ja vaellussiian vaaliminen ja perinteisten koskikalastuskulttuurien arvostuksen ja merkityksen nostaminen ovat keskusteluissa ja tapahtumissa keskeisellä sijalla.
Tapahtumat huipentavat kolmivuotisen ja menestyksekkään Tornionlaakson Kesäsiika –hankkeen.

24.-25.8. SiikaSeikkailu (Harjugården, Ruotsin Korpikylä)

SiikaSeikkailu tarjoaa 6.-7.-luokkalaisille tietoa kalastusperinteistä ja erätaidoista kalojen narrauksen lomassa. Kaksi päivää kestävä leiri on jatkoa peruskoulujen kanssa tehtyyn yhteistyöhön Haaparannan, Tornion, Ylitornion ja Övertorneån kunnissa. Leiri on kaksikielinen ja osallistujille maksuton. Toteutuksessa on mukana Tornion nuorisotoimi.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: jarno.niskala(ät)tornio.fi tai pia.suonvieri(ät)haparanda.se.

#siikaseikkailu #kesäsiika Facebook-tapahtuma

28.8.- 9.9. Siika ja meänmaa -näyttely (Tornionlaakson maakuntamuseo)

Tornionjoen koskikalastuskulttuuri valittiin Elävän perinnön listalle vuonna 2017. Tornionlaakson maakuntamuseoon nouseva näyttely kertoo siikaan liittyvästä kulttuuriperinnöstä ja perinteisistä kalastusmenetelmistä Tornionlaaksossa kuvien, tekstien ja tarinoiden avulla. Näyttelyssä pohditaan myös kalastuksen merkitystä alueelle ennen ja nyt.

#kesäsiika #LapinAMK #Tornio Facebook-tapahtuma


Pohjoisen kalastajat kokoontuvat Tornioon käsittelemään kalastuksen tulevaisuutta ja luonnontilaa – kaukaisimmat vieraat Alaskasta ja Uudesta Seelannista:

7. - 8.9. Lippo 2018 Kalastusperinteiden festivaali (Peräpohjolan Opisto, Kukkola, Vuennonkoski)

Lippo2018 kalastusperinteiden festivaali tuo yhteen ammatti- ja perinnekalastajia Tornionjoen varteen eri puolilta maailmaa vaihtamaan kokemuksia ja keskustelemaan kaupallisen ja perinnekalastuksen tulevaisuudesta, saamaan tietoa kalakantojen hoidosta sekä nostamaan perinteisten kalastuskulttuurien arvostusta ja merkitystä yhdessä sidosryhmien kanssa.

Festivaali toteutetaan yhteistyössä Osuuskunta Lumimuutoksen, Rajajokikomission ja Tornionlaakson kesäsiika –hankkeiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Festivaali on kolmas laatuaan, ensimmäinen järjestettiin Suomessa 2014 ja toinen Lena-joella Siperiassa 2016.

Perjantain ohjelmaan kuuluu pohjoista kalastusta, kalastusperinteitä ja kulttuuria ja niiden tulevaisuutta käsittelevä konferenssi, jossa alueen näkökulmia valottavat mm. kansainvälisesti tunnettu dosentti ja ammattikalastaja Tero Mustonen Pohjois-Karjalasta, Tornionjoen kalastusalueen puheenjohtaja Pekka Pelttari, Kukkolankosken koski-isäntä Risto Leinonen, Kukkolaforsen Tourist & Konferens –yrityksen perustaja Svante Spolander ja tutkijat Erkki Jokikokko Luonnonvarakeskuksesta ja Andreas Broman Norrbottenin lääninhallituksesta. Tämän lisäksi muun muassa Grönlannin, Siperian ja Kanadan alkuperäiskansojen kalastajat käyttävät puheenvuorojaan ja esittelevät perinnekalastustaan.

Lauantain festivaaliohjelmassa tutustutaan perinteisiin Kukkolankosken koskikentällä paikallisten isännöidessä tapahtumaa. Päivän päätteeksi voi piipahtaa vielä Vuennonkosken rannalla katsomassa rantanuottausnäytöstä.

Alueen kalastajat ja tutkijat käyvät vuoropuhelua kv-vieraiden kanssa vielä Kukkolaforsenilla järjestettävässä päättäjäisillanvietossa.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot Tornionlaakson kesäsiika -hankkeen sivuilta ja eila.seppanen(ät)lapinamk.fi puh 040 502 2413

#Lippo2018 #kesäsiika #Lapinamk Facebook-tapahtumaLippo2018 kesäsiika.jpgFishing

Kuva: Tero Mustonen