kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Opiskelijalle / Kaksivaiheinen tunnistautuminen Office 365 -palveluissa
Oppilaitos tiedottaa
14.4.2021 12:00

Kaksivaiheinen tunnistautuminen Office 365 -palveluissa

Kaksivaiheinen tunnistautuminen otetaan käyttöön huhti-toukokuun 2021 aikana.


Alati monimutkaistuvammassa tietoteknisessä toimintaympäristössä uhat ja haavoittuvuudet tietoturvan ja tietosuojan suhteen lisääntyvät kasvavalla vauhdilla ja myös etätyön lisääntyminen viimeisen vuoden aikana on lisännyt tarvetta erilaisille tietoturvamekanismeille.

Yhtenä merkittävänä käyttökokemukseen vaikuttavana toimenpiteenä kaikille työntekijöille ja opiskelijoille organisaatiossamme otetaan käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen. Kaksivaiheinen tunnistautuminen suojaa käyttäjätiliäsi ja tietojasi luvattomalta käytöltä myös silloin, jos joudut tunnus- ja salasanahuijauksen uhriksi. Ensimmäisessä vaiheessa se otetaan käyttöön Office 365 -palveluihin kirjauduttaessa, kuten sähköpostin, Teamsin, Sharepointin ja OneDriven käytössä. Myöhemmin sen käyttö laajennetaan koskemaan myös muita järjestelmiä.

Kaksivaiheinen tunnistautuminen otetaan käyttöön kaikissa LUC IT palvelualueen (LapinAMK, LaY, REDU) organisaatioissa huhti-toukokuun 2021 aikana.

Myös muut toimijat, kuten pankit, terveydenhoitoalan yksiköt, julkiset asiointipalvelut yms. ovat ottaneet käyttöön vahvoja tunnistamismenetelmiä, joten kynnys siirtyä myös työtehtävissä turvallisempaan käytäntöön ei pitäisi olla erityisen suuri.

Kaksivaiheinen tunnistautuminen tapahtuu käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi joko älypuhelinsovelluksella, Microsoft Authenticatorilla, puhelimeen tulevaan puheluun vastaamalla tai puhelimeen tekstiviestinä vastaanotetulla kuusinumeroisella koodilla. Authenticator-sovelluksen käyttö on näistä suositeltavin ja käytössä helpoin tunnistautumistapa.

Tämä sovellus on saatavilla Android-laitteisiin Google Play -kaupasta ja iOS laitteisiin Apple App Store:sta. Asenna tämä sovellus älypuhelimeesi nyt.

Puhelimesi on siis tärkeä osa kaksivaiheista tunnistautumista. Se pitää aina olla käsillä, kun Office 365 palveluja käytetään!

Kaksivaiheinen tunnistautuminen kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön ennakkoon, jotta tarvittavat toiminnot voi tehdä rauhassa ja kiireettä.

Kun vaatimus laitetaan pakotettuna päälle toukokuun 2021 aikana, Office 365 palveluihin ei pääse kirjautumaan ilman kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöönottoa. Tarkemmista vaatimuksen pakotuksen ajankohdista tiedotetaan sähköpostilla.

Ohjeet kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöönottoon löytyvät LUC IT palvelujen palveluportaalista:

Käyttäjätunnusten- ja pääsynhallinta - Kaksivaiheinen tunnistautuminen Office 365 -palveluissa (service-now.com)

 MFA kuva.jpg