kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Kaivosyhtiö Agnico Eagle Finland ja Lapin AMK uuteen kumppanuuden aikaan
24.2.2020 13:00

Kaivosyhtiö Agnico Eagle Finland ja Lapin AMK uuteen kumppanuuden aikaan

Agnico Eagle Finlandin Kittilän kaivoksen ja Lapin ammattikorkeakoulun välinen kumppanuussopimus tarkoittaa strategista ja toiminnallista yhteistyötä.


Kaivos- ja metalliteollisuus on Lapin suurin toimiala ja sen työllisyysvaikutus on lähes 4600 henkilötyövuotta. Agnico Eagle Finland pyörittää Kittilässä Euroopan suurinta kultakaivosta. Ammattikorkeakoulu puolestaan on jo vuosien ajan järjestänyt tutkinto- ja täydennyskoulutuksia kaivosalan tarpeisiin ja tehnyt toimialaa palvelevaa tutkimus- ja kehittämistyötä.

Kumppanuussopimuksen myötä vahvistetaan kummankin osapuolen kaivosteollisuuden ratkaisuihin liittyvää osaamista. Yhteistyössä tulevat painottumaan muun muassa ennakoivan kunnossapidon ja kunnonvalvonnan sekä sähkö- ja automaatioratkaisujen ja menettelytapojen kehittäminen.

Käytännön tasolla tullaan tekemään muun muassa kaivos- ja sähköalan koulutusyhteistyötä sekä asiantuntija- ja hankeyhteistyötä esimerkiksi energiajohtamisen, automaation ja digitalisaation osaamisen vahvistamiseksi.

Insinööriopiskelijoille kumppanuussopimus merkitsee kesätöitä, työharjoittelumahdollisuuksia, projektitöitä ja opinnäytetyötoimeksiantoja. Kittilän kaivoksen toimintaa tehdään opiskelijoille tutuksi järjestämällä myös vierailuja puolin ja toisin.

Lapin ammattikorkeakoulun osaamisaluejohtaja Hannu Kähkölä näkee rehtori Riitta Rissasen tavoin kaivosalan keskeisen kumppanin erityisen tärkeänä koulutuksen kehittämisessä.

- Olemme erittäin iloisia siitä, että saamme kumppaniksemme johtavan kaivosalan yhtiön. Sopimus tuottaa opiskelijoille erittäin hyvän kontaktipinnan moderniin kaivostoimintaan johtavan kansainvälisen avaintoimijan kanssa, Riitta Rissanen summaa.

Agnico Eaglen henkilöstöjohtaja Kaisa Saarijärven mukaan kumppanuussopimus tekee yhteistyöstä strategisempaa, pitkäjänteisempää ja koordinoidumpaa.

Kumppanuussopimuksen toimeenpanosta vastaavat henkilöstöpäällikkö Heini Hämäläinen Agnico Eaglesta ja osaamispäällikkö Lauri Kantola Lapin ammattikorkeakoululta.

- Sopimuksen myötä molemmat tahot oppivat toisiltaan. Yhteistyö mahdollistaa uuden kehittämisen, Heini Hämäläinen iloitsee.

Yhteyshenkilöt kokoontuvat säännöllisesti ja kutsuvat neuvotteluihin tarvittaessa muita asiantuntijoita. He myös laativat kumppanuussopimuksen liitteeksi toimenpidesuunnitelman, johon kirjataan tarkemmin teemat ja toimenpiteet. Toimenpidesuunnitelma laaditaan ja tarkistetaan vuosittain.

Kuva Riitta ja Kaisa 2.jpg

Henkilöstöjohtaja Kaisa Saarijärvi (Agnico Eagle) ja rehtori Riitta Rissanen (Lapin AMK) allekirjoittivat kumppanuussopimuksen Rovaniemellä 24. tammikuuta 2020.Kuva Riitta ja Kaisa 3.jpg

Heini Hämäläinen, Lauri Kantola, Riitta Rissanen, Kaisa Saarijärvi ja Hannu Kähkölä asettuivat allekirjoitetun sopimuksen kanssa ryhmäkuvaan.