kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Juho Könkkölä on Lapin kullanmurutaiteilija syyskuun ajan
9.9.2020 12:00

Juho Könkkölä on Lapin kullanmurutaiteilija syyskuun ajan

Aineen taidemuseo järjestää Torniossa "Lapin kullanmurut" taiteilijaresidenssi- ja näyttelyhankkeen. Ensimmäinen residenssivieras on origameihin erikoistunut kuvataiteilija (AMK) Juho Könkkölä.


Lapin kullanmurut esittelee kuusi nuorta kuvataiteilijaa, joista jokainen vuorollaan asuu Aineen taidemuseon vieressä sijaitsevassa viehättävässä Viippola-residenssissä. Residenssijakson päätteeksi kukin taiteilija pitää yksityisnäyttelyn. Lapin kullanmurut levittäytyy museoseinien ulkopuolelle, sillä näyttelyitä järjestetään ympäri Torniota. Näyttelyiden tarkoituksena on myös elävöittää kaupunkikulttuuria.

Könkkölä on asunut ja opiskellut Torniossa Lapin ammattikorkeakoulussa vuosina 2017-2020, josta hän on valmistunut kuvataiteilijaksi. Könkkölä on harrastanut origamien tekoa jo lapsuudestaan.

Juuri ennen Tornion residenssiin saapumistaan, Juho Könkkölän taideteokset olivat osa Amos Rexin ryhmänäyttelyä Generation 2020 Helsingissä. Könkkölän origamit keräävät huomiota myös sosiaalisessa mediassa ympäri maailmaa, Reddit-sivustolla elokuun lopussa julkaistut teoskuvat keräsivät hetkessä 128 000 tykkäystä.

”Amos Rexin näyttely oli mahtava kokemus. Torniossa odotan pohjoisessa oloa ja sitä miten tämä paikka inspiroi omaa työskentelyä. Täällä on niin paljon tilaa. Olen tosin ehtinyt vallata suuresta residenssitalosta varmaan jo kaikki pöydät ja lipastot origamien käyttöön. Saa nähdä loppuvatko pöydät talosta kesken.” Könkkölä kertoo tunnelmiaan Aineen taidemuseon tiedotteessa.

Uniikkien origami-taideteosten työstäminen on hidasta, suunnittelutyö vie useita kuukausia ja taiteilija kertoo tekevänsä pitkää päivää halutun lopputuloksen saavuttamiseksi. Residenssijakson päätteeksi Könkkölä valmistaa näyttelyn Tornion keskustaan.

Lapin kullanmurut -hanke on alkanut Juho Könkkölän töiden kanssa syyskuussa ja se jatkuu kesäkuuhun 2021 saakka. Muut Lapin kullanmurut -taiteilijat ovat Mira Kankaanranta, Ristomatti Myllylahti, Johannes Heikkilä, Milla Aska ja Noora Ylipieti. Lopuksi, kesällä 2021, Aineen taidemuseossa esitellään kaikki hankkeen kuusi taiteilijaa yhteisnäyttelyssä.

Lapin Kullanmurut.jpgJuho Könkkölä_portrait_kuvaaja_Jari_Hannuniemi.jpg

Juha Könkkölä. Kuvaaja: Jari Hannuniemi.