kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Juha Riihirannan YAMK-opinnäytetyö palkittiin
4.1.2019 12:00

Juha Riihirannan YAMK-opinnäytetyö palkittiin

Paikkatietoalan yhdistys ProGIS ry. jakaa vuosittain paikkatietoalan opinnäytetyöpalkinnon ansioituneelle tai ansioituneille paikkatietoalan opinnäytetyön laatijoille Suomessa.


ProGIS-palkinto myönnettiin Juha Riihirannalle YAMK-opinnäytetyöstä ”Lammin pitäjän asutuskehityksen rekonstruointi ryhmäkylistä hajakyliin 1694-1855: Väestöluettelotietojen hyödyntäminen uuden ajan asutuksen paikantamisessa”.

Opinnäytetyö on tehty Lapin ammattikorkeakoululle osana maanmittausinsinööri YAMK-opintoja. Juha Riihiranta työskentelee Rambollissa maankäytön suunnittelun projektipäällikkönä.

Riihiranta käytti paikkatietotekniikkaa hyödyksi historian tutkimuksessa selvittämällä Lammin kunnan asutuskehityksen 150 vuoden ajanjaksolta. Samalla hän tuotti arvokasta paikkatietoa muuttamalla vanhoissa kartoissa ja dokumenteissa olevaa tekstimuotoista paikkatietoa digitaaliseksi.

Palkitsemisperusteluissa kerrotaan, että Riihirannan työ on poikkeuksellisen perusteellinen ja hyvin kirjoitettu opinnäytetyö, joka toivottavasti poikii vastaavia tutkimuksia myös muualta Suomesta. Tutkimus on myös osoitus siitä, että paikkatietotekniikalle löytyy aina uusia sovellusalueita ja paikkatiedolle uusia tai aiemmin hyödyntämättömiä lähteitä.

ProGIS-palkinto on perinteisesti myönnetty vain väitöskirjojen ja yliopistojen opinnäytetöiden laatijoille. Edellisen ja ainoan kerran ammattikorkeakoulussa tehty opinnäytetyö on saanut palkinnon vuonna 2008.

 

Progis ry.

Paikkatietoalan yhdistys ProGIS ry. edistää paikkatietojärjestelmien GIS (Geographic Information System) ja paikkatiedon hyödyntämistä eri aloilla, tuo yhteen paikkatietoalan ammattilaisia ja välittää tietoa. Yhdistys on puolueeton ja huomioi paikkatietoalan moninaisia tarpeita, niin julkishallinnon kuin yritystenkin kannalta.

ProGIS ry:n tavoitteena on tuoda yhteen alalla toimivia ammattilaisia, välittää tietoa viimeaikaisesta kehityksestä sekä edistää paikkatiedon käyttöä yhteiskunnan eri sektoreilla.Juha Riihiranta oppari.JPG

Väestöluettelotietojen paikantamisella voidaan havainnollistaa pitkän ajan asutuskehitystä. Kuvassa rekonstruktio etelähämäläisen Lammin pitäjän asutusrakenteen kehityksestä ryhmäkylistä hajakyliin 1694–1855. Kuva: Juha Riihiranta.