kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Insinööriopiskelijoiden missio: viina pulloihin!
4.5.2017 13:00

Insinööriopiskelijoiden missio: viina pulloihin!

Koneinsinööriopiskelijat kunnostivat Tornion Panimolle pullotuskoneen.


Konetekniikan toisen vuosikurssin insinööriopiskelijat Kemissä saivat valita, suorittaako käynnissä- ja kunnossapidon opintojakso kokonaan teoriaopintoina vai tehdäkö sen puitteissa kunnossapidon toimeksianto Tornion panimolle. Jälkimmäinen voitti äänestyksen 18–0.

Pullotuslaite on alun perin saksalaisvalmisteinen ja mallia 1965. Kemiin se kulkeutui Saariselältä oltuaan useita vuosia täysin käyttämättömänä. Kuntokin oli sen mukainen.

Innostavilla toimeksiannoilla on sellainen piirre, että kohta toimeen alettuaan tekijät unohtavat laskea siihen kuluvaa aikaa. Niin kävi tässäkin projektissa.

Opintojakson opettaja, ammattikorkeakoulun Käynnissäpidon tutkimusryhmän vetäjä Aslak Siimes laskee, että työhön kului 18 opiskelijalta lähes 1000 henkilötyötuntia, mikä on lähes puolet enemmän kuin opintojakson laskennallinen tuntimäärä olisi ollut.

Pullotuskone ennen net.jpg

Yli 50 vuotta vanha laite oli melko surkeassa kunnossa. (Kuvat: Juha Isopoussu ja Jani Heikkinen)

Vanhan laitteen varaosat 3D-tulostettiin

Suunnitteluvaiheen jälkeen opiskelijat purkivat laitteen, uusivat osan laitteen kuoripelleistä, oikoivat osia ja puhdistivat ne sooda- ja hiekkapuhaltamilla ja kokosivat ja maalasivat sen uudelleen. Laitteen tarvitsemat 12 holkkia piirrettiin ja tulostettiin uudelleen 3D-tulostimella.

Laite koeponnistettiin vedellä, ja se toimi moitteettomasti.

- Vesi on hyvä testiaine. Jos laite olisi vuotaakseen viinalla, olisi se vuotanut vedelläkin, kertoo ryhmän projektipäällikkö, opiskelija Martti Holopainen.

Ryhmälle tuli yllätyksenä, että saksalainen valmistaja toimii edelleen. Yrityksen edustajan kanssa käytiinkin jonkin verran kirjeenvaihtoa projektin aikana.

Aslak ja Martti net.jpg

Viinan pullotuslaite on valmis siirrettäväksi Tornioon, toteavat tutkimusryhmän vetäjä Aslak Siimes ja projektipäällikkö Martti Holopainen.

Paras opiskelijaprojekti ikinä

Aslak Siimes kertoo, että kunnossa- ja käynnissäpidon puolelta on aiemmin tehty Tornion panimolle aromitislaimen kunnostus. Pullotuslaite oli kuitenkin projektina omaa mittaluokkaansa.

- Tämä on paras opiskelijaprojekti, jossa olen ollut mukana. Kaikki tekivät töitä eikä lopputulos voisi olla onnistuneempi.

Raha ei opiskelijaprojektissa liikkunut, mutta opiskelijat pääsivät panimon kestittäväksi viime perjantaina.

Videolla laitteen runko viedään Kosmos-talon pihalle hiekkapuhallettavaksi. Videon on kuvannut Jani Heikkinen.Hana net.jpg