kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Insinööriopiskelijoiden älytalot esillä
3.5.2016 14:00

Insinööriopiskelijoiden älytalot esillä

Tieto- ja viestintätekniikan ensimmäisen vuoden opiskelijoiden rakentamat älytalot hämmästyttivät yleisöä Smart Cabin -tapahtumassa 27.4. ammattikorkeakoulun Rantavitikan toimipaikassa.


Smart Cabin -älytaloissa opiskelijat ovat käyttäneet monipuolisesti älykästä etäohjausta.

- Olemme projektin aikana rakentaneet tällaisen yksinkertaisen taloautomaatiojärjestelmän, jonka toiminnot ovat ohjattavissa tekemiemme nettisivujen kautta. Tämä lopputuloksen näkeminen tuntuu todella mukavalta, talo on nyt pystyssä ja kaikki toiminnot pelaa hyvin, toteavat Tuomas Tuokkola ja Taneli Nevakivi Santas´s Cabin ryhmästä.

 

Älykäs teknologia haltuun jo ensimmäisenä opiskeluvuonna

Opettajien laatimassa toimeksiannossa älytaloilta vaadittiin perusominaisuuksina etäohjattua valaistusta, lämmitystä, ilmastointia ja turvallisuusominaisuuksia.

Rakennuksen suhteen vaatimuksia ei ollut, kaikilla oli mahdollisuus käyttää luovuuttaan, minkä ansiosta näytillä oli hyvin erilaisia luomuksia.

- Me poikkesimme hieman muista ryhmistä siinä suhteessa, että päätimme omakustanteisesti ostaa valmiin talon alustaksi, sillä siten saimme talostamme näyttävämmän näköisen ja pystyimme ajallisesti panostamaan enemmän siihen tärkeimpään osuuteen, eli tekniikkaan, kertoo Timo Räisänen Automated Raspberry House ryhmästä.

- Ideamme Party Housesta eli biletalosta lähti liikkeelle siitä, että halusimme erottua muista, emmekä halunneet tehdä tylsää perustaloa, jossa on vain normaalit automaatio ohjelmat. Musiikin ja nelivärivalojen ohjaus on meidän ryhmämme erikoisominaisuus. On ollut mahtavaa kun olemme saaneet tehdä taloista ja toiminnoista ihan omannäköisiä, jossa oma luovuus korostuu, kertoo Markus Sammalniemi Group Sex ryhmästä.

Useat ryhmät olivat rakentaneet älytaloihinsa erikoisominaisuuksia kuten lämmitettävä kiuas, säädettävä lämmitys, ovikosketin tunnistus, kameravalvonta tai äänentoisto.

 

Projekti haastoi opiskelijat ja päästi luovuuden valloilleen

Smart Cabin oli ensimmäisen vuoden insinööriopiskelijoiden ensimmäinen iso projekti, joka mahdollisti suunnittelun lisäksi myös toteutuksen. Opettajat antoivat opiskelijoille täysin vapaat kädet projektin suunnittelun ja toteutuksen suhteen.

- Aiempia töitä olemme lähinnä tehneet opettajien ohjauksella, mutta tässä projektissa opettajat ovat olleet vain apuna ja tukena tarvittaessa. Olemme saaneet itse päättää mitä tehdään ja miten tehdään, kertoo Jussi Kuru Sweet Home ryhmästä.

- Ensimmäisen vuoden mittakaavassa näin suuri toteutustyö on kyllä ehdoton plussa, sillä ajattelu tasolla ei varmasti mielenkiinto lopu kesken kun saa oikeasti toteuttaa asioita ja huomata onnistumisia, kertoo Tino Jakku Älytönö ryhmästä.

Onnistumisen tunnetta

Opiskelijat olivat ylpeitä tekemistään älytaloista ja yleisesti he kokivat projektin olleen mukava kokemus, jossa oppi paljon uutta. Heidän puheissaan korostui positiivisena asiana myös suunnittelun ja tekemisen vapaus, jonka projekti on mahdollistanut.

- Henkilökohtaisesti minusta parasta on ollut kun on päässyt työskentelemään hyvien tyyppien kanssa, jos jokin pieni ongelma tuli vastaan, niin yhdessä olemme sen selvittäneet ja korjanneet. Mukava projekti ja hienoja taloja on muillakin, eiköhän kaikki ole tästä nauttinut ja tehnyt paljon töitä tämän eteen, toteaa Oskari Jussila Skynet Cabin ryhmästä.

- Tämä on ollut kaikin puolin hauska projekti, tässä kaikki ovat päässeet tekemään kaikenlaista. Raspberry Piin ohjelmointi, talon rakentaminen ja ylipäätään kaikki elektroniikka kytkennät ovat olleet mukavia ja opettavaisia kun kaikki ollaan tehty itse, kertoo Matti Pahkajärvi Work in progress ryhmästä.

- Mukavan haasteellinen kokonaisuus, koodaus- ja elektroniikkapuoli ovat olleet todella mielenkiintoisia ja niistä on oppinut paljon uutta. Myös projektityöskentely itsessään oli meille uusi asia, kun olemme vasta ensimmäisen vuoden opiskelijoita, kertovat Sami Kokkonen ja Juhani Lohiniva CIS Oy ryhmästä.

- Sen olen kyllä tämän projektin aikana oppinut, että pitää luottaa itseensä enemmän, jotta onnistuu. Vaikka tämmöiset projektit tuntuvat aluksi todella suurilta ja voittamattomilta, niin loppujen lopuksi kuitenkin kaikki saadaan onnistuneesti tehtyä kunhan vain luottaa itseensä ja tiimitovereihin, lisää Timo Räisänen Automated Raspberry House ryhmästä.

 

Kova työ palkittiin

Jännitystä tapahtumaan toi opettajien kehittelemä kilpailu, josta oppilaat eivät tienneet etukäteen. Kilpailun tuomaristoon kuului opettajien lisäksi muita tuomareita tietotekniikan alalta sekä yritystoiminnan alueelta. Yleisöllä oli myös mahdollisuus äänestää suosikkiaan.

- Opintojen tarkoitus on ollut kehittää opiskelijoiden osaamista ohjelmoinnissa, elektroniikan perusteissa, Linux-käyttöjärjestelmän käyttämisessä, sulautettujen järjestelmien hallinnassa sekä matematiikassa ja fysiikassa, kaikilla ollut myös mahdollisuus toteuttaa itseään ja jokainen ryhmä on onnistunut todella hyvin saavuttamaan tavoitteet, kertoo teollisuuden ja luonnonvarojen lehtori Kenneth Karlsson.

- Opiskelijat ovat tehneet mahtavaa työtä ja kiitokset myös erinomaiselle opettajatiimille, joka on tässä taustalla mahdollistanut projektin. Tämmöiset loppuhuipennukset tuntuvat kyllä aina yhtä hyvälle, lisää teollisuuden ja luonnonvarojen lehtori Maisa Mielikäinen.

Tapahtuman lopuksi opiskelijat päättivät projektiin sisältyvän opintojakson tekemällä itsearvioinnin. Sen jälkeen Opettajaraati palkitsi ryhmiä seitsemässä eri kategoriassa ja lopuksi julisti kolme parasta tuotosta. Ensimmäisen palkinnon sai Automated Raspberry House ryhmä, älytalolla ”Lasten tarha”.


Smart Cabin 2.jpg

Jokatytön unelma: nukkekodissa etäohjauksella lämpiävä kiuas!


Smart Cabin 3.jpg

Voittajatalon tekijät olivat panostaneet niin talon ulkoasuun kuin tekniikkaankin.

 

Smart Cabin ryhma.jpg

Tapahtumassa mukana olleet 1. vuoden tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat.

 

 



Smart Cabin 1.jpg

Teksti ja kuvat: Miia Salminen