17.6.2015 15:00
Innostusta kehittämistoimintaan
AMKin koordinoiman Lapin innovaatioassistentti -hankkeen järjestämässä Innostus-seminaarissa tarjoiltiin oivalluksia ja inspiraatiota yritysten kehittämistoimintaan.
Lapin innovaatioassistentti -toimintamallilla tuetaan Lapin alueen korkeakoulutettuja työnhakijoita sekä yrityksiä tarjoamalla molempia osapuolia hyödyttäviä työllistämismahdollisuuksia. Hankkeessa lappilaiset yritykset palkkaavat korkeakoulutetun työnhakijan innovaatioassistentiksi toteuttamaan omia kehittämisprojektejaan. Innovaatioassistentit tuovat uutta osaamista yrityksiin ja saavat valmennusta ja ohjausta paikallisilta korkeakouluilta (Lapin AMK ja Lapin yliopisto).
Innostus-seminaarin sisältö oli suunniteltu ensisijaisesti vastaamaan hankkeessa mukana olevien innovaatioassistenttien ja heidän yritystensä kehittämistarpeita. Seminaarin keskeisiä aiheita olivat sähköinen liiketoiminta ja verkkokauppa, käyttäjälähtöinen kehittäminen, innovaatio-osaaminen, ketterä liiketoiminta sekä startupit.
Kehittämistyö ei tapahdu neuvotteluhuoneessa
Seminaarin avasi rovaniemeläinen bisnessparraaja Jani Siivola (Reddo Partners Oy), joka keskittyi verkkokaupan perustamisen käytäntöihin ja verkkokaupan onnistuneeseen kehittämiseen ja ylläpitoon.
Aalto-yliopistossa työskentelevä yli-innovaatioaktivisti Anssi Tuulenmäki puolestaan inspiroi yleisöä esittelemällä kolme innovaatiokyvykkyyden tasoa: kyky kummastella, kyky siirtyä nopeasti ajatuksista tekoihin ja kyky siirtyä toiminnan kokeiluista tuloksiin. Tuulenmäen mukaan yritysten kehittämistoiminnan tulisi siirtyä suunnittelusta kokeilemiseen ja tekemiseen.
– Neukkari on maailman paras paikka kehittää neukkareita, mutta jos kehitetään jotain muuta, niin kannattaisi äkkiä lähteä pois neuvotteluhuoneesta sen kehitettävän asian luokse.
Antropologi Viola Strandberg (Kenno ethnographic consulting) avasi kuulijoille käyttäjälähtöisen suunnittelun saloja. Myös hän korosti yleisen ongelman olevan, että täydellistä asiakaskokemusta yritetään luoda istumalla kokoushuoneen pöydän ympärillä. Ratkaisuksi hän tarjoaa kokemuksen tarkastelua käyttäjän näkökulmasta, jolloin avainkysymys on, mikä todella on tärkeää juuri meidän kohdeasiakkaallemme ja ennen kaikkea miksi.
Tapahtuman päätti startup-aktiivi Sami Kuusela (Hupparihörhö), jonka mukaan yrittäjyys on erilaisia projekteja oman elämän varrella, innostusta ja hauskanpitoa. Kuusela toivoo, että nuoremmille osaajille löytyisi tilaa perinteisen yrittäjyyden vallitsemassa kentässä.
– Suomi pelastetaan sillä, että saadaan erin kokoiset ja näköiset yritykset kohtaamaan tasa-arvoisina, jolloin irtaudutaan nykyisistä suuryhtiön ja alihankkijan rooleista.
Lisätietoja seminaarista ja puhujien esitysmateriaalit: http://www.lapinamk.fi/innovaatioassistentti/innostus
Lisätietoja Lapin innovaatioassistentti -hankkeesta: http://www.lapinamk.fi/innovaatioassistentti
Tiedote ja kuvat: Minttu Merivirta
Anssi Tuulenmäen mukaan kehitystoiminta on valitettavan usein kuin uimakoulu, joka ei koskaan mene veteen.
Sami Kuusela korosti, etteivät startupit ole erillinen saareke vaan osa tervettä ja nykyaikaista yrityskirjoa.