kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / InnoMaraton 2014: tunnelma ja tulokset huipussaan Ylläksellä
6.2.2014 10:15

InnoMaraton 2014: tunnelma ja tulokset huipussaan Ylläksellä

InnoMaraton järjestettiin nyt yhdeksännen kerran ja tällä kertaa kehitettiin koko Lappia. Tiimit ideoivat tuotteita ja palveluita lappilaisille yrityksille.


InnoMaratonin voitti Team Hiihtopummit, joka ideoi tapoja rahoittaa Ylläksen murtomaalatuverkostoa. Toisena palkittiin Matkalle Sallaan ry. toimeksiantoa työstänyt Team Lintukoto ja kolmantena Team Auroras, joka ideoi Lapland Hotels & Lapland Safaris -toimeksiantoa.

Voittajatiimissä olivat mukana Heidi Kamppinen, Ville Laakkonen ja Katja Hietala AMKin Tornion yksiköstä, Joonas Tervonen Lapin yliopistolta ja Jaana Valonen AMKin Rovaniemen kampukselta.  

Mukana oli 107 opiskelijaa Lapin AMKista ja Lapin yliopistolta. Opiskelijoista muodostettiin monialaisia tiimejä; mukana oli liiketalouden, tekniikan ja johtamisen opiskelijoita. Opiskelijat eivät InnoMaratonin ideologian mukaisesti tunteneet toisiaan entuudestaan. Katso kaikki toimeksiantajat ja tiimit.

Tämän vuoden InnoMaratoniin saatiin yhteensä yksitoista toimeksiantoa. Toimeksiantoja tuli Ylläkseltä, Saariselältä, Sallasta, Kemijärveltä, Pyhä-Luostolta, Rovaniemeltä ja Kemi-Torniosta.

Kolme päivää ja kaksi yötä

Tiimit aloittivat kolme vuorokauden mittaisen ideoinnin tunturien äärellä maanantaina. Tärkeää sparrausapua saatiin kouluttaja Juhana Helmenkalastajalta. Viimeisenä yönä ideointi venyi aamutunneille.

– Viime yönä ryhmät työskentelevät yökolmeen eli ovat tehneet todella paljon töitä. Helmenkalastajan sparrausklinikka oli siis käytössä yömyöhään, maratonvalmentaja Satu Valli kertasi tunnelmia keskiviikko-aamuna.

Tiimit esittelivät innovaationsa raadille keskiviikko-iltapäivällä. Raatiin kuuluivat Lapin korkeakoulukonsernin johtaja Markku Tarvainen, Lapin AMKin rehtori Martti Lampela, Kolarin kunnan elinkeinojohtaja Tapio Niittyranta, Senior Consult Mikko Pesonen, Jounin kaupan kauppias Sampo Kaulanen ja kouluttaja Juhana Helmenkalastaja. Tulos oli selvillä iltakahdeksalta.

Tiimin nimi oli enne

Juhana Helmenkalastaja ja muut valmentajat valitsivat yhden ryhmän dream-teamiksi, joka ei päässyt finaaliin, mutta osoitti erityisen hyvää yhteistyötä, innostusta ja positiivista ryhmähenkeä. Dream Teamiksi valittiin Team Awesome (Matias Kotila, Laura Kuismanen, Satu Ollila, Janette Peltokorpi ja Antti Ruhkala).

Toimeksiantajat yllättyivät tuloksista

Opiskelijoiden hyvä perehtyneisyys toimeksiantojen aiheisiin ja matkailun nykytrendeihin yllätti toimeksiantajat.

- Kumpikin tiimimme innovoi ajatuksia, jotka aion viedä organisaatiossamme eteenpäin, kuvailee tuloksia Lapland Safaris Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Rauno Posio

Lapland Safaris oli nyt ensimmäistä kertaa mukana InnoMaratonin toimeksiantajana, mutta yhtiö on Rauno Posion mukaan mielellään mukana myös tulevina vuosina jos kutsu käy .

Hieno kokemus myös raadille

Opiskelijaraadit olivat parhaimmillaan hioneet esitystään 17 tuntia. Arviointiraadin urakkakin oli reilun kolmen tunnin mittainen, mutta väsymys ei ehtinyt iskeä yhtätoista innostunutta esitystä kuunnellessa.

- Opiskelijat ja raatilaiset olivat kaikki innoissaan, hieno tunnelma, kuvailee raadin puheenjohtaja Markku Tarvainen finaalitunnelmaa. 

Tiimien ideat olivat loppuun asti mietittyjä ja pääosin valmiita vaikka heti toteutettavaksi, mikä yllätti sekä raatilaiset että toimeksiantajat.

-  Tätä paikkaa, eli Äkäshotellin majoitusta ja palveluja voisi myös kehua, sillä ovat kyllä tehneet kaikkensa meidän eteen, Satu Valli puolestaan kiittelee.

Vuodesta 2005 alkaen järjestettyyn InnoMaratoniin on kaikkiaan osallistunut jo tuhat opiskelijaa, 30 opettajaa ja 120 yritystä tai yhteisöä toimeksiantajan roolissa.

JuhanaH.jpg
Tiistai alkoi Juhana Helmenkalastajan sparrauksella.
auditorio.jpg
Äkäshotellin auditorio oli tiistaina täynnä Lapin korkeakoulun ja Lapin yliopiston opiskelijoita. 
innomaratonraati.jpg
Arviointiraati mietteliäänä.
innomaratonvalmentajat.jpg
InnoMaratonin valmentajat asettuivat ryhmäkuvaan.

Tiedostotinnomaratonvoittajat.jpg

Team Hiihtopummit raadin edessä. Hyvin meni!