kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / ICT-alan mahdollisuudet Pohjois-Suomelle
13.5.2015 8:00

ICT-alan mahdollisuudet Pohjois-Suomelle

Professori Veikko Seppänen Martti Ahtisaari Instituutista, Oulun Yliopistolta piti Tietotekniikan alan neuvottelukunnan kokouksen yhteydessä alustuksen Rovaniemellä aiheesta ICT-alan mahdollisuudet Pohjois-Suomelle. Seminaarissa puhuttiin digitalisoitumisesta ja digitalisoitumisen myötä tulevista mahdollisuuksista.


ICT-alasta digitaaliseen aikakauteen siirtyminen, teknologian muutokset ja kilpailutekijät vaikuttavat liiketoiminnan kehitykseen Pohjois-Suomessa. Vaikka ICT-alan työvoimaa löytyy Suomesta, pitäisi siihen myös jatkossa panostaa. Teknologinen kehitys ei pysähdy ja tyhjät markkinat täyttyvät heti.

Alustuksessa keskusteltiin, että digitalisointi tulee koskemaan kaikkia aloja. Teknologiaa tarvitaan nykyään kaikkialla, esimerkiksi autoissa on nykyään käytössä noin 50 eri tietokonetta. Tulevaisuudessa niissä tulee todennäköisesti olemaan yksi tietokone, joka hallitsee eri osa-alueita. Myös rahoitusala on digitalisoitumassa ja rahoitusala tarvitsee koko ajan enemmän ICT-alan palveluita. Keskeinen tavoite on kehittää digitaalisia palveluita ja saada digitaalisten tuotteet ja palvelut markkinoille ja vientiin. Kuluttajille ja teollisuuteen suunnatuilla digitaalisilla palveluilla on suuri tarve tulevaisuudessa.

Lapin AMKin Tieto- ja viestintätekniikan lehtorin Kenneth Karlssonin mielestä tämä tarkoittaa, että tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoiden ja koulutuksen tarjoama asiantuntemus tulee olemaan suuressa roolissa rakennettaessa tulevaisuuden älykkäitä järjestelmiä. Järjestelmien tuottamaa informaatiota voidaan jalostaa ja käyttää arjen toimintojen helpottamiseksi.

Lapin ammattikorkeakoulun Tieto- ja viestintätekniikka tarttuu digitalisoinnin haasteeseen ja kehittää koulutuksen painopistettä älykkäisiin järjestelmiin ja teollisen internetin sekä näiden ilmiöiden vaatimien ohjelmointitaitojen suuntaan.

Professori Seppäsen alustuksesta tuli esille, että maantieteellisellä sijainnilla ei ole suurta merkitystä digitalisoinnin haasteita ratkaistaessa. ”Pohjois-Suomesta on aiemminkin tullut keskeistä osaamista tieto- ja viestintätekniselle sektorille” Karlsson summaa.





tieto ja viestintätekniikka.jpg



ICT.jpg