6.5.2024 13:00
Hoitoalan vetovoimainen rekrytointi
Miia Huttunen ja Ilkka Tölli tutkivat YAMK-opinnäytetyössään valmistumisvaiheen hoitotyön opiskelijoiden näkemyksiä hoitoalan työpaikkojen vetovoimasta.
Sosiaali- ja terveysalan yhtenä haasteena viime vuosina on ollut työntekijöiden saatavuus Suomessa. Hoitoala on yksi aloista, joilla on havaittu enenevissä määrin haasteita työvoiman saatavuudessa, joka vain pahenee tulevaisuuden ennusteissa. Työvoimapulan kasvaessa työnhakijat voivat valita työpaikkansa entistä vapaammin, mikä on johtanut kiristyvään kilpailuun työvoimamarkkinoilla.
Hoitoalan vetovoiman parantaminen on tärkeää, jotta alalle saadaan uusia osaajia. Hoitoalan organisaatioiden onkin kiinnitettävä erityistä huomiota työnantajamielikuvaansa, sillä se vaikuttaa suuresti työpaikan vetovoimaan ja rekrytointien onnistumisiin.
Tavoite
YAMK-opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää valmistumisvaiheessa olevien hoitotyön opiskelijoiden näkemyksiä hoitoalan työpaikkojen vetovoimaista ja vetovoimaisesta rekrytoinnista sekä työnantajamielikuvan vaikutuksesta rekrytointiin.
Tavoitteena oli löytää keinoja, joilla sosiaali- ja terveysalan työnantajat voivat parantaa työpaikkansa vetovoimaa sekä kehittää rekrytointiprosessejaan niin, että alalle valmistuva hakeutuisi heille töihin. On selvää, että sosiaali- ja terveysalalla tarvitaan lisää tekijöitä ja osaavaa henkilöstöä.
Opinnäytetyön tutkimusaineisto kerättiin syksyn 2023 aikana sähköisenä Webropol-kyselynä. Vastaajina olivat valmistumisvaiheen hoitotyön opiskelijat Lapin ammattikorkeakoulusta.
Opinnäytetyön tulokset
Opinnäytetyön tulosten mukaan hoitoalan vetovoimaa parantavaksi tekijöiksi nousivat palkkauksen parantaminen, inhimillinen johtaminen, työhyvinvoinnin edistäminen sekä opiskelijoiden asianmukainen ohjaus ja perehdytys. Kyselyyn vastanneiden opiskelijoiden näkemyksien mukaan vetovoimaa alalle lisättäisiin myös, jos ala saisi näkyvää arvostusta medialta ja alan organisaatioiden johdolta sekä jo alalla työskentelevät puhuisivat alasta suopeasti.
Valmistumisvaiheessa olevien hoitotyön opiskelijoiden työpaikan valintaan vaikuttaa hyvä työilmapiiri sekä työnantajan hyvä maine, työnsisällön mielenkiintoisuus, työpaikan johtamistapa ja hyvä perehdytys. Opiskelijoiden aikaisemmat kokemukset, kuten harjoittelu ja työnantajan positiivinen maine vaikuttavat vahvasti siihen, miten potentiaaliset työnhakijat suhtautuvat työnantajaan.
Hyvä työnantajamielikuva rakentuu opiskelijoiden mielestä työnantajan hyvästä maineesta ja aikaisemmasta työntekijäkokemuksesta sekä työpaikan johtamiskulttuurista. Rakentamalla työnantajamielikuvaansa paremmaksi lisää työnantaja kiinnostusta alalle valmistuvissa hoitajissa sekä houkuttelee heitä hakeutumaan töihin.
Hyvällä työpaikkailmoituksella viestitään selkeästi ja informatiivisesti sekä houkutellaan hakeutumaan avoimeen työpaikkaan. Kyselyyn vastanneiden opiskelijoiden mielestä hyvässä työpaikkailmoituksessa kerrotaan tarkka työnkuvaus, mitä hakijalta odotetaan, palkka sekä työsuhde-edut. Opiskelijat toivovat rekrytointiprosessin aikana avointa viestintää. Rekrytointiprosessin aikana tulee huomioida jokainen hakija yksilötasolla, joka luo positiivisen kuvan organisaatiosta ja viestii ammattitaidosta sekä hakijoiden arvostamisesta. Näin luodaan positiivisia hakijakokemuksia ja vahvistetaan työnantajamielikuvaa. Vastauksissa nousi esille, että työnhaun tulisi olla vaivatonta ja helppoa. Alalle valmistuvat opiskelijat toivovat, että alan työpaikat olisivat enemmän näkyvillä oppilaitoksissa sekä lisäisivät näkyvyyttään sosiaalisessa mediassa.
Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää hoitoalan rekrytoinnin suunnittelussa sekä kehittämisessä. Tämä opinnäytetyö tuo arvokasta tietoa rekrytoijille ja alan organisaatioille siitä, mitä hoitoalalle valmistuvat pitävät tärkeänä työpaikan valintaa tehdessään sekä miten organisaatiot voisivat parantaa vetovoimaansa ja houkutella valmistuvia hoitajia töihin juuri heidän työpaikkaansa.
Lisätietoja
Terveyspalveluiden johtaminen ja kehittäminen YAMK -koulutus
Miia Huttunen
miia.huttunen(at)hotmail.com
Ilkka Tölli
iilkka.tolli(at)gmail.com