kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Hoitoalan digivarahenkilöstö voisi lisätä terveyspalveluiden saatavuutta
8.5.2024 14:00

Hoitoalan digivarahenkilöstö voisi lisätä terveyspalveluiden saatavuutta

Digivarahenkilöstö on etäyhteyden välityksellä toimiva organisaation valtakunnallinen varahenkilöstö äkillisten poissaolojen aiheuttamalle henkilöstövajeelle. Digivarahenkilöstön tarpeellisuutta tutkivat terveydenhoitajat Leena Periniva, Maija-Liisa Rautio ja Hanna-Mari Smale ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyössään.


Työntekijöiden poissaolojen tiedetään aiheuttavan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle kuormitusta ja asiakkaiden hoitoon pääsyn viivästymistä. Digivarahenkilöstö voisi tuoda ratkaisuja näihin haasteisiin turvaamalla palveluiden toimivuutta ja saatavuutta. Digivarahenkilöstö on käsitteenä uusi. Sen tarpeellisuutta ja mahdollisuutta tukea terveydenhoitajien työtä ovat tutkineet terveydenhoitajat Leena Periniva, Maija-Liisa Rautio ja Hanna-Mari Smale ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyössään.

Digivarahenkilöstö on etäyhteyden välityksellä toimiva organisaation valtakunnallinen varahenkilöstö äkillisten poissaolojen aiheuttamalle henkilöstövajeelle. Opinnäytetyön tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa työtehtävistä, joita digivarahenkilöstö voisi tehdä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön alueellisissa vastuutiimeissä, ja joilla voitaisiin varmistaa toimivat palvelut poissaolojen aikana. Organisaatiossa ei ole tällä hetkellä käytössä varahenkilöstöjärjestelmää äkillisiin poissaoloihin. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää digivarahenkilöstön mahdollisuuksia tukea vastuutiimien toimintaa. Tutkimukseen osallistui 48 terveydenhoitajaa. Tutkimustulosten mukaan digivarahenkilöstö voisi tuoda joustavuutta palveluihin ja turvata niiden saatavuutta.

Henkilöstövaje heikentää palveluita ja työhyvinvointia

Opinnäytetyön tutkimustulosten perusteella terveydenhoitajien poissaoloilla oli vaikutusta asiakkaisiin, työntekijöihin ja koko tiimin toimintaan. Poissaoloista johtuen asiakkaiden ajat siirtyivät, hoitoon pääsy saattoi viivästyä ja hoitotakuussa pysyminen vaarantua. Lisäksi terveydenhoitajien poissaolot kuormittivat muuta henkilöstöä vaikuttaen työhyvinvointiin. Tulosten mukaan digivarahenkilöstö voisi vastata sijaisresurssien saatavuuteen ja oikein kohdentumiseen. Terveydenhoitajien mukaan useita sairaanhoitoon ja terveyden edistämiseen liittyviä työtehtäviä voidaan tehdä etävastaanottoja ja digitaalisia ratkaisuja hyödyntäen.

Digivarahenkilöstön työnkuva hyödynnettävissä muissakin terveyspalveluissa

Opinnäytetyön tutkimustuloksia voidaan jatkossa hyödyntää julkisen sekä yksityisen sektorin sosiaali- ja terveyspalveluissa, esimerkiksi mielenterveyden ja terveyden edistämisen osalta. Siinä esille nousseet digivarahenkilöstön mahdolliset etäyhteyksin hoidettavat työtehtävät ovat sovellettavissa muissakin terveydenhuollon organisaatioissa hoitohenkilökunnan työnkuvien suunnittelussa. Pitkien välimatkojen hyvinvointialueilla tarvitaan digitaalisia ratkaisuja sosiaali- ja terveyspalveluiden tueksi huomioiden myös henkilöstön saatavuushaasteet. Digivarahenkilöstö voisi tuoda ratkaisuja tähän haasteeseen, koska työntekijöiden rekrytointi ei etänä tehtävissä töissä rajoitu tietylle paikkakunnalle.

Opinnäytetyön tutkimusaineisto kerättiin syksyn 2023 aikana Webropol-kyselyllä. Vastaajat olivat Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön vastuutiimeissä työskenteleviä terveydenhoitajia. Opinnäytetyön tekijät valmistuvat kesällä 2024 Lapin ammattikorkeakoulun Digitaaliset terveyspalvelut ja terveyden edistämisen YAMK-koulutusohjelmasta.

Lisätietoja

Digitaaliset terveyspalvelut ja terveyden edistämisen YAMK - koulutus
Leena Periniva, leena.periniva(at)edu.lapinamk.fi
Maija-Liisa Rautio, maija-liisa.rautio(at)edu.lapinamk.fi
Hanna-Mari Smale, hanna-mari.smale(at)edu.lapinamk.fi


Nainen istumassa tietokoneen äärellä